• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    ALESH: Vlastně díky :) Víc jak 30 let traumat, práce na sobě, dalších traumat a alespoň k něčemu se dokážu přinutit, když mám „will power“ (staminu - rozumněj hromadu kofeinu a alespoň krapet dopaminu).

No a když se to jednou za čas totálně všechno sesype, mám skvělou a tolerantní ženu a i díky ní mě to štve maximálně do druhého dne. A ten už má svých problémů dost, abych si dovolil řešit včerejší věci, které stejně nezměním…
    ALESH
    ALESH --- ---
    2BFREE: "tak si projdu backlog abych vytřídil co už nemá smysl, co ještě někdy a co právě teď…" "Buď to spěchá/je důležité -> kalendář a notifikace, nebo je to dobré udělat někdy -> Trello (backlog)." Sorry, ale tohle zni jako uplne nejmene ADHD vec na svete :D
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    QUANTI: Mam bordelozne sticky notes na ploche. Inak mi nepomaha nic, skusala som trilion sposobov a vzdy sa vratim ku svojej klasike drzat to vsetko v hlave nez sa neprehlitm a neskolabujem.
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    QUANTI: Mám trello na dlouhodobé úkoly, kalendářové připomínky na opakované úlohy a střídám whiteboard nebo Trello na to co mám v plánu na tento týden/v nejbližších dnech.

Papírové poznámky, diáře, moleskin booky a podobné radosti jsou sice sexy a voňavé a dráždí chvíli dopmin, ale za chvíli skončí na hromadě těch předchozích… a věčně nejsou po ruce, když je jeden potřebuje.

Smířil jsem se s tím, že jsem hloupý a co si nezapíšu, to neexistuje. A snažím se dodržet rutinu že si to musím zapsat. Buď to spěchá/je důležité -> kalendář a notifikace, nebo je to dobré udělat někdy -> Trello (backlog).

Když dokončím něco velkého (cca měsíc/dva táhlý blok úkolů), tak si projdu backlog abych vytřídil co už nemá smysl, co ještě někdy a co právě teď…

Zatím to funguje :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    PROUTECKA: No jo, ale já potřebuju sledovat i věci, co se každý týden nebo měsíc opakují, a děsně mě nebaví psát je pořád dokola... ostatně diář je podobná písnička, dva tři týdny ho poctivě používám a pak je dva měsíce díra... 🤦🏼‍♀️
    PROUTECKA
    PROUTECKA --- ---
    QUANTI: Vzdycky se vratim k diari. Moc se mi osvedcil https://www.kalendiar.cz/ nejak me vizualne bavi a dost se mi libi, ze muzu zacmaravat veci, co tam mam naplanovane. Pripominky v telefonu vzdycky vyignoruju, ale kdxz ze mam na papiru, vzdycky si je nejak lip pamatuju a fixuju
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    QUANTI: Zkoušel jsem všechno možné, vždycky jsem se na to přestal koukat nejpozději ve chvíli, kdy tam byl nějaký úkol, který bylo těžké začít (většinou zavolat/napsat někam).
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Naučil se někdo z vás používat nějakej trackovací systém úkolů? Mám založenej Todoist, ale vždycky se do něj podívám, přehltí mě, kolik tam toho je, nevím, co dřív, zavřu to a několik dní se tam zase nepodívám...🙈
    PROUTECKA
    PROUTECKA --- ---
    TILIO: Vím, že je to lame, ale mně ten zvuk tak sral, že jsem tomu čidlu odpájela ten repráček, a spokojila se s hlášením do mobilu. Jo. Shořím. Stojí mi to zato? Ano 😃
    TILIO
    TILIO --- ---
    To mate z toho, ze nemate doma fire alarm! Ten kdyz se rozerve, tak by to probudilo i mrtvyho, a ten zvuk je tak prisernej a tak blbe se to vypina ze po jedny (1) zkusenosti s tim si clovek dava obsesivni pozor, aby to omylem nespustil znova!
    (Okna dokoran v treskuty zime/desti samozrejme included.)
    VITEX
    VITEX --- ---
    ECLECTICA: no to nevim komu by se to chtelo programovat (a provozovat) ale takova ADHD párty, to by mohla bejt slušná jízda ...
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    PECA: tohle používám a je to super :)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Já před léty zapomněl na sporáku hrnec s kukuřicí, kterou jsem si chtěl udělat na oleji jen tak pro chuť. Pak jsem na ni zapomněl a vzpomněl jsem si až když byl cítit kouř. Z hrnce šlehaly plameny, kouř všude. Než mě napadlo hodit na to mokrý hadr, tak mě napadlo to vzít a dát na zem (kde bylo lino). Ještě teď je v těch místech spečené kolečko. Požár se naštěstí nekonal, ale smrad byl monumentální a nerezový hrnec jsem drhnul ještě několik dní.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    na vareni/peceni (ne zebych varil casto, ale asi proto to funguje, bo sem si nezvykl) pouzivam coutndown na hodinkach. Dam neco do trouby/na sporak, dam 10 minut, kdyz hodinky zapipaji zkontrouju troubu a vyndam nebo resetuju timer. Hodinky mam na ruce tak nezalezi kam odejdu pipani a vibrace si vsimnu
    PROUTECKA
    PROUTECKA --- ---
    Hlasim podpaleny hrnec s lusteninama vcera vecer. Jestli je neco horsiho, nez spatne vetratelny byt v 31 stupnich, tak je to spatne vetratelny byt v 31 stupnich plny cernyho dymu
    PECA
    PECA --- ---
    BTW, na to pečení v troubě, pokud má trouba vestavěnou minutku, tak ta by měla umět troubu vypnout. Jako extrémní ochrana před trhlíky (bez rozdílu pohlaví), co si odběhnou na 5 minut k sousedce a nemají doma partnera/ku, co by kuře každou půlhodinu otočil a podlil... Asi ideál. Ale nepoužívám, napadlo mě to tak nějak teď.
    PECA
    PECA --- ---
    Když jsme u toho pečení, tak nedávno manželka upekla toustovač (teda takový spíš malý gril kontaktní gril). Z Lidlu za 500,-, vem ho čert. Ale jednak to bylo podruhé (poprvé ležel na sporáku pod digestoří a žena zapnula plotýnku pod ním) a potom je to prý vlastně moje chyba. Nechal jsem ho na místě kde překážel (ale kam jsem ho donedávna roky dávali), takže ho musela uklidit (a dala ho do trouby). :)
    Několik vyhozených hrnců, protože to připálené se prostě fakt nedalo odstranit, tak to máme doma také za sebou.

Já právě proto, když něco náhodou kuchtím, tak si to furt hlídám a nanejvýš něco uklidím v kuchyni. To je "samozřejmě" špatně, protože místo abych to furt hlídal, tak můžu přeci dělat něco užitečného.
    Ale pamětliv zničené konvice na čaj (vyvařil se z ní všechen čaj) a hrnce s bramborami (vyvařila se z nich voda) z dětství, zásadně neodcházím z kuchyně, pokud mám zapnutý spotřebič a nemám tedy alespoň minutku, ideálně na mobilu u sebe.

TL;DR: Jako stane se ledasco, ale je potřeba se poučit a hlídat si rizika. Takový kastrol s olejem na zapnuté plotýnce, to může jít i o život.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TILIO: to možná vlastně není úplně špatnej nápad, provozovat služby pro lidi s ADHD, vysokofunkčním PAS a navrch třeba ještě seznamku ;)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    PAKOBYLKA_: Na buchty mam minutky tiez, ale maso peciem od oka. Isla som vecer cvicit, trochu ma to srovnalo.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    MART1NKA: Taky nastavuju minutku/budik. Jsem schopna se jit projet na kole nebo jit zrovna koupit ten cistic XY nebo do knihovny… hodne pomohlo naucit se pect spis vecer, to moucniky nebo hned dopoledne, to obedy a uklizet pri tom aspon kuchyn, at uplne nevypnu. Nesedat k pc, ke knizce a tak.
    CNV
    CNV --- ---
    MART1NKA: To se mi taky občas stane, že se najednou začnu divit, co to tu voní... Ale vždycky hned po zapnutí na troubě nastavím minutku, takže tak jako tak se mi po dopečení připomene.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam