• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    TILIO
    TILIO --- ---
    MAJKA: Ja castecne. Co pomohlo je tezky rict. Castecne to, ze jsem ve svym oboru uz dost dlouho na to, aby mi nikdo nedaval zadny dementni ukoly na pripadnejch pohovorech :))) a aplat pambu za ty dary. Posledni fakt velka vec, na ktery mi zalezelo - profesni kvalifikace - tak to jsem zasek obesla treninkem danejch pozadovanejch dovednosti do bodu, kdy jsem dokazala castecne jet na autopilota. Jako ze jsem nejen vedela ramcove, jak se dana zkouskova uloha ma resit, ale vyresila jsem jich v treninku tolik, ze i v momente nejhorsi paniky "a kurva ja fakt nevim a cas se povazlive krati" jsem dokazala udelat prvni krok, a pak dalsi, dokud nebylo na stole reseni (sice reseni velmi suboptimalni, ale whatever, na pass to stacilo). Kdyz se me nekdo ted pta na podobnej problem, vetsinou jim doporucim udelat si template - papir, na kterym maj klidne treba zacatky vet, ktery se daj pouzit - cokoli, co toho autopilota nastartuje. Nevim samozrejme kolik toho je pouzitelny ve tvym oboru na pohovorech, ale kdyztak muzu rozvest, co mam presne na mysli.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    MAJKA: Ja. Mne na to pomohlo hrani divadla a pak kdyz jsem zacala ucit. Naucila jsem se priznat, ze nevim, ze mam prazdno. Tim se nejak eliminoval strach ze selhani a asi ok. Kdyz se to stane, hlavne se snazim se uklidnit, stres a panika to jen zhorsi. Mozna se zkusit presvedcit, ze o nic nejde? Vzit to jako hru? Ten mozek oblbnout no, nejak.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    Potřebuju poradit s jednou věcí: kdykoliv mám dělat testy (bylo to ve škole, teď se s tím potkavam při pohovorech do zaměstnání. Často.) Na místě a s nějakou časovou limitaci , něco se mi stane v hlavě a mozek se mi vypne. Nedám ani 2+2, prostě zhasnuto. Máte to někdo taky tak? Co s tím? Říct v tu chvíli na pohovoru, že mám rozbitej mozek není strategie k úspěšnému obsazení místa. Ale to co tam vypotim s prázdnou hlavou je smesny, hrozně jsem se takhle znemožnila už xkrat :(.

Zajímavý je, že je irelevantní, kolik toho času dostanu. V jedny firmě mi řekli ať tam zůstanu, jak dlouho potřebuju, že jsou pracovat a ať je najdu až budu ready prezentovat výsledek. Tak jsem tam psychovala pár hodin, mozek se nezapl, byla jsem fakt za retarda. U takový kapacity z oboru, takže chodím kanalama :))

Přitom v reálu v práci při krizových situacích a pod tlakem funguju skvěle.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    MARWIN: Přirovnal bych to trochu k IT. Jednoduché systémy, jednoduché problémy. Složité systémy, složité problémy.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    ALESH: tak korelace není kauzalita
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    PAKOBYLKA_: Jo a ked nebudes sediet a ucit sa tak budes zametat ulice alebo z teba bude predavacka v tescu. To chces?
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    TILIO: Jj, a kdyz me nekdo bude chtit, za tyden me stejne vrati, protoze zjisti, jak hrozna jsem. A kdyz nosim ty 4, muzu se rovnou postavit na E55, ale na to vlastne nejsem dost hezka… mnam tpc. (Jsem z rodiny prvni - z tatovy strany - kdo ma vejsku a stejne na kazdy oslave slysim, jak jsem byla hrozna.)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    TILIO: Ak budeš takáto, nikto ťa nebude chcieť.
    Koľkokrát som to počula :)
    TILIO
    TILIO --- ---
    VON_GILOTINE: Skoro myslim, ze chlapci a divky si nemaj co vycitat - holcicka zas pak posloucha jak nestoji za nic jako holcicka, protoze holcicka musi bejt hlavne hodna, poslusna, utapnuta, sedavej panenko v koute atd., a hlavne tech kecu, jak si me nikdo nevezme za zenu a co budu teda jako delat se svym zivotem, jako stara panna (implikovano bezcenna lidska bytost, ktera selhala ve svym primarnim ukolu se rozmnozit).

Takze - chlapecek roste pro sibenici, holcicka se nevda. Super.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    ALESH: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160289616303324#s0060

Ale ještě jsem to celé nečetl

Highlights

A potential association between a hyperbrain (high IQ) and a hyperbody was examined.

Those with high IQ had higher risk for psychological disorders (RR 1.20 - 223.08).

High IQ was associated with higher risk for physiological diseases (RR 1.84 - 4.33).

Findings lend substantial support to a hyper brain/hyper body theory
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    VON_GILOTINE: Si vždy hovorím, že by ma upálili na hranici ako demon child. Ešte som ľavák.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    MART1NKA: odpust, tot vyhoda byti divkou, mne rovnou pripsaly ty nejhorsi zamery a umysly nehlede na realitu a..krik doma me dost vydeptal, protoze je super byt rvan rodici revem na kousky v domneni zes to delalnaschval. Zivot no. Lepsi nez boarding school v 19.st, sem si dycky rikal no
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    VON_GILOTINE: Hele mňa v dobe keď som mala najviac poznámok z celej triedy poslali akurát za dvere. Riešili sme moju neschopnosť sa hlásiť, prehnanú slovnú asertivitu atd. doma krikom. A naši ma prihlásili každý deň na iný krúžok aby ma unavili a robili zo mňa príkladové decko s triliónom hobby. Som rada, že dnešné deti majú lepšie spôsoby.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    TRISSIE: Tiež môže chytrý prejsť bez diagnostiky, pretože sa mu do pracovnej pamäte vleze celé stredoškolské učivo a tie zvyšné prejavy sú predsa roztržito roztomilé.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Tohle uz neobhajim nijak, ale osobne mam za to ze jde o jakysi projev adaptace mozku na mnozstvi vjemu posl3dnich 40let, proto mj ta nahla vsudypritomnost
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    K pozasmani nakyslemu:
    V sekunde m3 poslali k psycholozce ze prej vyrusuju. ... mam vas napinat?no samozrejme ze ji nic nenapadlo nechala me kreslit obraxky a ucila me nesmyslny "od konecku prstu citis teplo a klid, jsi na tropic ostrove...blabla" cviceni, ktery je strasne k necemu ve skole, ve trinacti.

Tolik k legendam psyxholozek a jejich schopnostem. Btw nebyl rok 92 ale 97/8. Pak se devcata divi ze je vetsina povaxuje na urovni sestry v nemocnici.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VON_GILOTINE: tohle nás minulo, protože jsem měla tušení už od batolete, plus mám kamarádku dětskou psycholožku, která nás na to trochu připravovala. Ale černý na bílým v pěti letech byla jistota.

Mimochodem je takovým tím černým způsobem zábavné, že z opravdu blízkých přátel mého muže - takových těch, s jejichž ženami jsem si taky osobnostně sedla - mají dítě s diagnózou všichni, jejichž děti už jsou dost velké na to, aby se to projevilo.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    LUKK: asi urcite, oststne thc dnes neni co tenkrst a zaroven prvni roky uxivani nemaji dark sides. Ale je to ze najednou muzu pickovat o cem.chci premyslet a ne jen co na me vír vrhne je ... jako moct zase chodit. Nebo se po letech vyspat. Spis nez zavislost je to racionalni a logicky.

Stran amfetaminu spis vnimal sem vzdy ze to zjevne maka jinak nez na ostatni, krcim rameny.

TRISSIE: aj to donasrani ze clovek zjisti ze si vzajemne s potomkem krivdili aniz by za to ten ktery mohl..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALESH: úplně stejně osvobozující je to z pohledu rodiče, jehož dítě dostalo diagnózu - "nejsem na hovno rodič, není to tím, že jsem při výchově selhal/a!" - a pak přijde to vystřízlivění "takže taky nic, co udělám, to nevyřeší, a všichni na nás budou furt koukat a soudit mě jako blbýho rodiče, a přitom já za to můžu zhruba stejně, jako kdyby mělo cukrovku a inzulin".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam