• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    MART1NKA: odpust, tot vyhoda byti divkou, mne rovnou pripsaly ty nejhorsi zamery a umysly nehlede na realitu a..krik doma me dost vydeptal, protoze je super byt rvan rodici revem na kousky v domneni zes to delalnaschval. Zivot no. Lepsi nez boarding school v 19.st, sem si dycky rikal no
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    VON_GILOTINE: Hele mňa v dobe keď som mala najviac poznámok z celej triedy poslali akurát za dvere. Riešili sme moju neschopnosť sa hlásiť, prehnanú slovnú asertivitu atd. doma krikom. A naši ma prihlásili každý deň na iný krúžok aby ma unavili a robili zo mňa príkladové decko s triliónom hobby. Som rada, že dnešné deti majú lepšie spôsoby.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    TRISSIE: Tiež môže chytrý prejsť bez diagnostiky, pretože sa mu do pracovnej pamäte vleze celé stredoškolské učivo a tie zvyšné prejavy sú predsa roztržito roztomilé.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Tohle uz neobhajim nijak, ale osobne mam za to ze jde o jakysi projev adaptace mozku na mnozstvi vjemu posl3dnich 40let, proto mj ta nahla vsudypritomnost
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    K pozasmani nakyslemu:
    V sekunde m3 poslali k psycholozce ze prej vyrusuju. ... mam vas napinat?no samozrejme ze ji nic nenapadlo nechala me kreslit obraxky a ucila me nesmyslny "od konecku prstu citis teplo a klid, jsi na tropic ostrove...blabla" cviceni, ktery je strasne k necemu ve skole, ve trinacti.

Tolik k legendam psyxholozek a jejich schopnostem. Btw nebyl rok 92 ale 97/8. Pak se devcata divi ze je vetsina povaxuje na urovni sestry v nemocnici.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VON_GILOTINE: tohle nás minulo, protože jsem měla tušení už od batolete, plus mám kamarádku dětskou psycholožku, která nás na to trochu připravovala. Ale černý na bílým v pěti letech byla jistota.

Mimochodem je takovým tím černým způsobem zábavné, že z opravdu blízkých přátel mého muže - takových těch, s jejichž ženami jsem si taky osobnostně sedla - mají dítě s diagnózou všichni, jejichž děti už jsou dost velké na to, aby se to projevilo.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    LUKK: asi urcite, oststne thc dnes neni co tenkrst a zaroven prvni roky uxivani nemaji dark sides. Ale je to ze najednou muzu pickovat o cem.chci premyslet a ne jen co na me vír vrhne je ... jako moct zase chodit. Nebo se po letech vyspat. Spis nez zavislost je to racionalni a logicky.

Stran amfetaminu spis vnimal sem vzdy ze to zjevne maka jinak nez na ostatni, krcim rameny.

TRISSIE: aj to donasrani ze clovek zjisti ze si vzajemne s potomkem krivdili aniz by za to ten ktery mohl..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALESH: úplně stejně osvobozující je to z pohledu rodiče, jehož dítě dostalo diagnózu - "nejsem na hovno rodič, není to tím, že jsem při výchově selhal/a!" - a pak přijde to vystřízlivění "takže taky nic, co udělám, to nevyřeší, a všichni na nás budou furt koukat a soudit mě jako blbýho rodiče, a přitom já za to můžu zhruba stejně, jako kdyby mělo cukrovku a inzulin".
    LUKK
    LUKK --- ---
    VON_GILOTINE: takže ten hyperfokus potažmo absence rotovodopadu/radioveho vysilani/šinkanzen a to uvolnění od něj je podle tebe část klíče k závislostnímu chování?
    ALESH
    ALESH --- ---
    LUKK: je to vlastne sebemedikace. Velky proceneto uzivatelu stimulantu jsou ADHD lide. Ale soucasne je prokazano, ze kdyz dite diagnostikujes vcas a nasadis medikaci (u deti vetsinou Ritalin) tak maji prevdepodobost spadnuti do zavislosti naopak mnohem mensi. (info od kamaradky adiktolozky)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Jakej asi vzhledem k tomu ze to funguje jinak a uklidnuje to tak je to logicky. Stejne jako thc a adhd. Uz v nacti sem vnimal ze mi to dava hlavne ten efekt ze se uklidni ten nekonecny rotovodopad myslenek a reflexí
    LUKK
    LUKK --- ---
    LUKK: jaký tam je vztah? sám jsem byl v minulosti uživatelem....a proto mám obavy z jakékoliv medikace na amfetaminové bázi.....
    LUKK
    LUKK --- ---
    k těm léčivým amfetaminům tady....Onemocnění ADHD se vyskytuje u uživatelů metamfetaminu více v porovnání s běžnou populací a jedinci s ADHD mají jiné vzorce chování oproti uživatelům bez tohoto onemocnění.

https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/117976/130277767.pdf?sequence=1&isAllowed=y
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Chcani je nogo sideeffect o tom zadna. Jinak vez, ze me zachranil az ritalin a neni to nic strasnyho, plus dyz vezmeme jakej pokrok se udal stran ad a adhd medikaci za last 15 let tak sem stastnej za nas i budouci.

Asi bych byval vyrpstl v malinko dustpjnejsi bytost rychleji nebyt vecneho vyhrozovani polepsovnou a vsudypritomnou jistotou tech radobyautorita svini co mely vzdy tak jadno ze to vse cokoliv delam jen proto abych jim narusoval vyklad.

Mozna bych nebyl tak zasyflenej neduverou k neprirozenym a nepatricnym (ne)autoritam, jinymi slovy by me v minulem rezimu cekal kriminal
    LUKK
    LUKK --- ---
    ALESH
    ALESH --- ---
    ALESH: update: vetsina vedlejsich ucinku zmizela, potize s curanim bohuzel horsi a horsi - takze Strattera bohuzel neni nic pro me. Ted zkousime Concentru, tak jsem zvedavej :)
    ALESH
    ALESH --- ---
    Jako lehce ten osvobozujici pocit kdyz je clovek diagnostikovan a celej jeho zivot najednou zacne davat smysl, vystrida brzy depka z toho "Kde ja mohl byt, kdybych to nemel/byl diagnostikovan a lecen vcas." :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VON_GILOTINE: to je fakt strašně smutný :-(
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    TRISSIE: pribehy mnoha z nas. "Polepsovna!", "myslis ze na vejsce nebo v praci sou na takove zpusoby zvedavi?!"

Hh
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VON_GILOTINE: "blbej s ADHD" bude od malička zaškatulkovanej jako "blbej, zlobivej, k ničemu", a přijme to jako fakt.
    u chytrýho (se/on/a) to spíš bude řešit s tím, že "jaktože nosí čtyřky/není úspěšný v práci, když mu to očividně pálí?", taky bude o sobě víc přemýšlet, takže si ty věci spojí a k diagnoze se dopracuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam