• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HESPELER: Čteš co píšu? Medikaci je od adiktologicke psychiatry. Zabírá.
    HESPELER
    HESPELER --- ---
    ZUZKAOU: ctes vubec co pisu? precetla sis o tom venlafaxinu neco? mas s nim zkusenost? je to adhd medikace? je to serotonin-dopamin reuptake inhibitor? patril sem tim padem vubec tvuj offtopic informacne chybny prispevek?

dobrou
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HESPELER: Neřeším medikaci, tomje věc psychiatry. Ukazují že venlafaxin fakt není nic strašlivého
    HESPELER
    HESPELER --- ---
    ZUZKAOU: tez mam tezke ptsd, taky bych tady bez nej dost mozna nebyl. byl cas a misto, kdy na nej byl prostor. nyni uz proste neni
    chapu, ze je to pro tebe emocionalni zalezitost.

nicmene ted mluvis o uplne nekom jinem a tim padem o uplne jine indikaci.

myslel sem, ze resime kamarada s adhd, ktery je na hranici psychozy.

precti si ty reporty na bluelight. nemluvim jen z vlastni zkusenosti, tech reportu ohledne venlafaxinu jsem na bluelight precetl opravdu hodne. nevim kolik toho mas nacteno ohledne uzivani venlafaxinu ty.

sama uvadis jednu kamaradku. ano. vlastni zkusenost je dost nepresna a jeste nepresnejsi je zkusenost nekoho swim, tedy z treti ruky.

nvm.

musim se soustredit.

zatim.

ver, ze muj zamer je dobry.

neposlouchej me, never me. jdi cist internet...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HESPELER: hele kamarádka by bez něj byla doslova mrtvá. Těžká postrauma - ošklivé deprese a úzkosti, roky v psychoterapii, léky má nadosmrti. Bez venlafaxinu s cipralexem už by se zabila tak před 10 rokama. Teď funguje ve vztahu, je skvělá v práci a vrátila se ke sportu a reprezentuje na mezinárodní úrovni na "seniorní" úrovni - pro radost, ne z úzkosti jako za mlada.

Vlastní zkušenost je v rámci psychofarmak dost nepřenosná.
    HESPELER
    HESPELER --- ---
    ZUZKAOU: tak abstinence je zaklad, to je jasne. jen jeste dodam, ze me osobne venlafaxin zpusoboval dost abnormalni sny, ze kterych se mi psychoticke symptomy vracely.
    a rozjizdel me jakozto adhd cloveka, kterej je schopnej spat na narkoleptikach az do hypomanie.
    ano, taky jsem z nej byl nadsenej, kdyz mi ho nasadili, ale jak rikam, je to z blata do louze.
    ale co ja vim, nejsem psychiatr.
    mluvim jen z vlastni zkusenosti.
    good luck.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HESPELER: nechám to na té psychiatře. Chlápek předevší abstinuje od toho, co mu rozbíjelo hranice reality, je daleko více orientovaný a schopný fungovat.
    HESPELER
    HESPELER --- ---
    ZUZKAOU: ahoj, jen pro upřesnění venlafaxine je serotonine-norepinephrine reuptake inhibitor.
    nikoliv serotonine-dopamine jak píšeš.

indikace je major depresive disorder a pokud dotyčný tancuje na hranici psychózy, není to úplně nejšťastněji zvolený lék.

navíc vysazení po delší době užívání není vůbec jednoduché, stačí si přečíst na bluelight reporty z USA od lidi, co jsou na tom 5y+.
    abstinenční příznak: "brain zaps" je něco, co fakt nechces. vlastní zkušenost.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Kdyz to je vopravdu spis primarne tou pretolerovanou hodneintoxikaci a ne adhd. Jakoze chapu nebo umim si predstavit proc zrovna tuhle kombinaci a proc na ni nasledne zafungoval venlafaxin, ale tady je spis adhd jen predpokladem toho ze te intoxikacni efekt psilocybinu a thc zaujme vic nez bys mel
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak jednomu klientovi teď hodně pomhl venlafaxin. Inteligentní chlápek těsně po 40, poněkud dost to přeháněl s houbičkama (několikrát týdně vyšší jednotky gramů, tvrdil že microdosing) a hodně marihuany. Začaly se mu dost rozpouštět hranice reality, jako že se rozhodl že přestnae učit angičtinu, co učil už desítky let, protože nesouhlasí s těmi texty podle kterých to učí. A žádná kvalifikovaná práce mu nebyla dostatečně hluboká a smysluplná. Do toho byl neskutečně zabíhavý, roztěkaý a spol. Aby měl prachy, tak začal jezdit pro wolt, nebo koho. K tomu těžká spánkvá deprivace, protože si dával ty houby na noc. Obecně to už dost tancovalo na pomezí psychozy

Na konec se ho podařilo protlačit k sananimské psychiatře, ta mu potvrdila jeho samodiagnstik poruchy pozornosti a teď je teda pár týdnů na venlafaxinu a abstinuje od psychotropních látek a najednou s ním v rámci konzultace jde držet nit hovoru, dělat plán, revidvat co se stalo od minule, výrazně se zvýšila bezpečnst na ulicích, když jede a tipla bych si, že časem se bude schopný vrátit i k tomu učení angličtiny.

Venlafaxin pracuje jak se serotoninovými receptor, tak dopaminovými, s tím že to nebývá lék první volby, protože patří k těm co mají silnější vedlejší účinky

(jinak v tuhle chvíi má třeba Adiktologická ambuance, kde diagnstiku umí a psychiatry mají moc fajn, stop stav i na pořadník - má smysl to testovat tak někdy koncem ledna, února, jestli lidi povypadají. A je potřeba k tomu řešit i nějakou tematiku závislosti.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    K4N3C: zkus jim zavolat první týden v lednu, případně se ptej na pořadník, jestli mají a aby tě tam zařadili, zdůřazni že jaksi už jsi jejich klient, případně se poptej toho psychologa
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ECLECTICA: Jsou tak dobří, až mají plno. Jen mě trochu štve administrativní poplatek 150,- za vystavení erecptu, pokud ho nevystavuje ošetřující lékař, nebo jak to přesně mají.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ZUZKAOU: Potvrzuju. INEP je naprosto skvělej, po odborné i lidské stránce. Kohokoli, s kým jsem se tam potkala (AHDH máme dcera i já, já tam navíc docházím i kvůli migrénám), bych bez váhání doporučila.
    ALESH
    ALESH --- ---
    VYHULENY_UFO: vzdyt psal ze ma ADHD diagnostikovano, myslim ze informace od jinych ADHD lidi o tom jak snaseji/nesnaseji ruznou medikaci nicemu neskodi.
    K4N3C
    K4N3C --- ---
    VYHULENY_UFO: Určitě je spousta lidí, který si to "samodiagnostikujou" a schovávají za to, že jsou líný a/nebo debilové. No a pak je tu opravdová nemoc, která má svoje příznaky, evidence-based výzkum, a řešení v podobě medikace. Díky za hodnotnej příspěvek! :D

PAKOBYLKA_: No našel jsem ještě tuhle parádu :D https://nedostupnapece.mzcr.cz/ Tak jsem zvědavej, kdo se ozve. Každopádně děkuju za tip, to mě nenapadlo.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    VYHULENY_UFO: A presne kvuli takovym reakcim to hromada lidi co maji podezreni zacne resit treba o nekolik let pozdeji nez by mohli nebo take vubec. To co pises je nejenom uzitecne jak autonat na kondomy ve Vatikanu ale hlavne uplne irelevantni kdyz se tu jeden clovek pta na realnou diagnostiku a druhy mu radi at se popta ve skupine, predpokladam pro to, ze tam muze byt slusne zastpupeni tech, kteri resili stejny problem a mohou mit tipy na lekare, kteri jeste nabiraji ne proto aby ho tam vesele amatersky diagnostikovali.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ALESH: tyvle, adhd si dneska samodiagnostikuje kdekdo. to je takovej buzzword, kterej se da pouzit pokazdy, kdyz nedodelas nejakej projekt a zacnes dalsi ctyri, ktery jsou taky odsouzeny k neuspechu....
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    K4N3C: A okolni maly mesta? Tohle pomohlo mne. Velky mesto vsechno plny, pak mi nekdo poradil okolni mesta a mestecka a nasla jsem.
    ALESH
    ALESH --- ---
    K4N3C: zkus napsat sem - nebo je na FB pomerne obri ceska ADHD skupina - ale informace od nepsychiatru samozrejme brat se rezervou.
    K4N3C
    K4N3C --- ---
    ZUZKAOU: Tak nic, kdyby měl někdo tlačenku, nebo znal někoho kdo by mě vzal, a kdo bere ADHD vážně, budu moc rád za kontakt :)

Dobrý den,

naši lékaři jsou v současné době bohužel plně vytíženi a nové pacienty nepřijímají.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    K4N3C: psychiatr z inepu. Už tam jsi klient, zná toho kdo tě diagnostikoval. Medikaci na poruchy pozornosti stejně musí předepisovat psychiatr a ty tak jako tak chceš aby si dal práci s psychiatricku diagnostikou, co všechno k tomu máš případně přidružené. Zároveň tam jsou fajn lidi. Netřeba si vybírat konkrétního, prostě tam, kde ti dají nejbližší termín. Stejně tak ten psychiatr/a je člověk, co je nerelevantnější ohledně dotazů jak to funguje a jak to je s vedlejšími příznaky a podobně, protože to řešil s desítkami až stovkami lidí. Plus tomu rozumí. Vlastní zkušenost je zkušenost jednoho člověka a zrovna v tom co dělají pokusy ovlivnit neurochemii v neuronetypickém mozku na jednu zkušenost moc spoléhat nechceš.

Jo a negoogli, protože se primárně dostaneš ke kecúm scientlogů a jiných antipsychiatrických hnutí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam