• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ALONSY: Mne moja terapeutka zasa povedala, ze sa na tie veci co nezvladam mam vysrat a prijat to ako nieco co nezvladam.
    SUK
    SUK --- ---
    TILIO: asi tak. Ja zatim stale nikde nebyl a ani se mi nechce, tim spis kdyz vidim, jak kamaradka, ktera obcas prakticky nezvlada fungovat, dostala od psychiatricky defakto informaci, ze ji nic neni (sla tam s tim, ze nejspis ma ADHD a AS). K tomu chodi k psychoterapeutce, ktera si s ni jen tak povida. Tak sedi doma, sype do sebe Neuroly a utesuje se aspon tim lejstrem z Mensy, ze je skoro genialni...
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Navse mna bavi robit matematicke hlavolamy, takze ak to testuju na tom, tak chytim flow a mam to hotove za stvrtinovy cas a spokojene sa usmievam. Hladat patterny v sekvenciach cohokolvek. Ako nie nadarmo som data scientist. Kazdopadne takyto test je uplne k prdu.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    OCTOPUSS: To jsem ti ještě INEP doporučovala, že je to jediný místo, kde mě trochu berou vážně a nemávli nademnou rukou.
    Jako třeba předposlední psychiatrička, který jsem říkala o těch mých problémech třeba s prací a odpověď byla: "tak se víc snažte" nebo co to sakra. Omg, tuhle vzpomínku už jsem úplně vytěsnila a teď vyplavala a úplně mě deptá. :D
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    A paní magistra z Inepu úplně nemůže vidět (resp. mi asi nevěřila), že jdu luxovat, a po dvou minutách mi najednou píská otevřená lednice, mám napůl uklizený prádlo do skříně, na kompu už pročítám druhý fórum, a ty dementní kabely jsem vybíral tři dny, protože v tý záplavě nabídek eshopů a porovnávání nějakých specifikací jdu do takový vrtule, že po pár minutách jdu dělat pět dalších věcí, který nikdy nedokončím.
    Pizdéc.
    Ale hlavně že jsem zkurvený obrázky vyplnil správně.
    TILIO
    TILIO --- ---
    MART1NKA: No prave... ja mam s testama (a doktorama) podobnou zkusenost, plus navic to, ze otazky chapu jinak nez vetsinova populace (tak nejak doslovnejc), takze mi pak zhusta vychazi kraviny. A docela me sere, ze muj zivot v cely jeho komplexnosti je zredukovanej na, dejme tomu, hodinu testu, kde navic ja jsem na tom fousu gausovky kde ty statistiky pravidelne selhavaj. A tem, co ten test zadavaj, toto nejde vysvetlit, protoze casto nemaji ani sajn o tom, jak a proc to funguje a ze je za tim nejaka statistika a co to znamena.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MART1NKA: Já se celkem dobře dokážu soustředit na jednoduchej jednostrannej úkol, u kterýho nemusím nic vymýšlet, což je přesně to, co v tom testu je. Několik řad blbejch obrázků fakt nemám problém konzistentně zanalyzovat. Upřímně řečeno si nevzpomínám, co přesně v tom testu bylo, ale figurovaly tam mj. nějaký obrázky resp. znaky, který se nějak měly setřídit nebo vyškrtat.
    Mám pocit, že to nebyl čistě ADHD test, ale nějakej obecnej psycho, protože si vzpomínám i na několik stran nějakých divných vět (tuším okolo 500), kde se měly kroužkovat odpovědi, a celej smysl bylo otestovat konzistentnost odpovědí (že se tam opakují pořád ty samý tvrzení v různých formulacích by si snad nevšimnul jen slepej).
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ako prebiehaju tie testy na pozornost? ja mam pocit, ze by som to tiez urobila, pretoze mam high IQ a som schopna udrzat v "pracovnej pamati" dost veci. zavarit mi hlavu je docela tazke, to by ma niekto musel doma pozorovat pri stresovom multitaskingu, do ktoreho sklzavam denne. ked mi niekto da test, kde mam udrzat pozornost, tak ju silou vole udrzim, pre mna su bezne testy jednoduche.
    TILIO
    TILIO --- ---
    Ze se do toho vkladam, ja chapu tu frustraci. Octopuss pise, ze ma subjektivni potize, asi docela vazny kdyz je ochoten vyplaznout 1800 ciste za to, aby zkusil se jich zbavit. Zajde k doktorovi a dozvi se "ze mu nic neni", na zaklade neco jako par hodin / jednoho testu. Pritom svoje subjektivni potize furt ma, a dost mozna je dneska ma uz roky a navic mu to dava cely okoli (zda se mi to, nebo je manzelka taky frustrovana?). To zni jako ze nekde je zasadni chyba: bud v tom testu (testy jsou nakonec jenom staristika, overena, funkcni, ale v jednotkach pripadu muzou samozrejme selhat), nebo v ty doktorce, ktera i pres moje subjektivnich potizi rekne "vam nic neni". To zni jako klasickej ceskej podfinancovanej doktor, kterej ma na pacienta velmi omezenej cas a pokud clovek prijde s dotazem "mam adhd", odpoved je "ne", a ne treba "ne, ale mate nejspis x, y nebo z, pojdme se nad tim jeste zamyslet". Tj. nejak mi tam chybi trosku nejakyho zajmu a pece o danou osobu?

Nic, mohu se mylit. Mozna jsem vedle jak ta jedle, zejo.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    ZUZKAOU: Ok tak jinak: Víš co Sašo? Běž do prdele.
    Nemám na přechytračelý krůty jako ty nervy ani náladu, a nehodlám si kurvit den. Ignore.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OCTOPUSS: máš recept od někho kdo ti to je ochotný napsat bez indikace a píšeš že ti diagnostika vyšla jinak.

Ano porucha pozrnosti je teď trendy téma a zároveň je spousta lidí nediagnostikovaný, ale jak strattera u komplikovanějších a dlouhdobých problémů, když testů a anamnézy porucha pozornostni nevychází nebývá dobrý nápad.

Dlabej si to jak chceš, ale pokud se ti začnou rozhazovat emoce a nálady víc než obvykle, tak to bývá tou straterou.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    ZUZKAOU: Ano, sám jsem si ji naordinoval a koupil na Aliexpressu.
    Prosím tě nereaguj na mě už, díky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak zejména pokud jsi spíš snadno dráždivý cholerik, tak užívát stratteru co si sám naordinuješ nebývá dobrý nápad, protože to emoční prudkost celkem běžně zvyšuje a to i pro lidi co jejich obtíže nepramení z poruchy pozornosti.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OCTOPUSS: no pokud ti psychiatr řekne, že to není ADHD, i kdyžž si to ty myslíš, vážně není diagnoza přes internet.

Protože příznaky ADHD sdílí s celkem širokou škálu jiných obtíží. A pokud se ti daří dobře vyplňovat testy na poozornost, tak to bývá takovým vodítkem, že porucha pozornoosti nebude kořenem obtíží. Což jaksi bývá důvod, proč je dobré jít k doktorovi a nestanovit si diagnozu sám, ani kamarádama.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    OCTOPUSS: tak legrace je ze priznaky adhd, nasledku traumatu v detstvi a aspergera se prekryvaji, a ted si vyber
    PROUTECKA
    PROUTECKA --- ---
    Ja beru stratteru už měsíc, 10mg, první týden šílený bolesti hlavy, a neprijemny pocity v brise. Pak jsem se docetla, ze je picovina brat to rano na lacno a zlepsilo se to luxusne. A to, ze jsem prestala mít hlad, mi sundalo uz 4 kila, coz je fajn. Mozna je nesmysl pri takovem mnozstvi a teprve po mesici hlasit nejake vysledky, ale ja jsem skutecne nejak produktivnejsi a soustredenejsi. Pozitri nasazujeme vyssi mnozstvi a popravde se nemuzu dockat. Za ten mesic jsem dokoncila tolik projektu, ze se skoro nepoznavam.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Každopádně děkujeme za diagnózu přes internet, a posíláme klíčenku.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    ZUZKAOU: To je klidně možný, ale když mi tři (asi?) lidi s diagnózou řekli, že mám úplně ukázkový problémy, s radostí tu Stratteru aspoň vyzkouším.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OCTOPUSS: nebo prostě tvoje obtíže mají jiné kořeny než poruchu pozornosti.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MART1NKA: Nemám, takže 1800 na dřevo :( Kolegyně mýho psychiatra měla jasno - vyplnil jsem ten blbej test na několika papírech bez chyby, takže mi nic není, a u "pohovoru" jsem asi nebyl dostatečně přesvědčivej. Měl jsem tam za sebe poslat ženu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam