• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    ALESH
    ALESH --- ---
    TILIO: to je celkam zajimave. Prijde mi ze "prace co me nebavi, ale nevadi mi" je vec u ADHD nemyslitelna uz z jeho definice. Ja to mam uplne vsema cinnostma tak, ze cokoliv me nebavi je utrpeni. A delat to 8h denne - tak nejak si predstavuju peklo. Ja prezil svoje IT joby jen diky NYXu, wikipedii a pozdeji soc. sitim, kde jsem travil vetsinu pracovni doby.
    TILIO
    TILIO --- ---
    Nad touhle debatou premejslim, jestli hlavni parametr je "melo by me to bavit" nebo jestli tam musi bejt i zasadni pridavek "nesmi me to srat". A cim vic nad tim premejslim, tim vic si rikam, ze "bavit" samo o sobe nestaci. Dokonce bych rekla, ze prace, ktera mi nicim nevadi by byla uplne top a vlastne vubec nemusi mit nic navic. :)
    Ale mozna je to jenom otazka semantiky, protoze ze me tam napr. nesere repetitivnost, nesmyslnost a nuda - je to "bavi"?
    Nevim,
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    Ja mam problem, ze mam uprimny odpor k cemukoli korporatnimu tak ted delam na zivnostak ale dokopat se k tomu je peklo, hlavni problem je to ze proste sedim u pocitace. Jedine co je pro me nejak uspokojujici pracovne je bud delat neco kreativniho rukama nebo neco kde nesedim jen u compu a mam velkou variabilitu prace. Treba kdyz jsem delal v logistice tak jsem zkoncil na monitoringu kde jsem resil vsechno od dohled nad zbozim, hledani ztrracenych veci, prevence kradeze apod. a bylo to pro me zajimavy a za den jsem toho nachodil dost po skladu, resil problemy atd. i kdyz byly penize nic moc bavilo me to, jenze pak nas koupila vetsi firma kde o logistice zacali rozhodvat kravataci co nemeli sajnu a setrit prachy ojebavanim zamestnancu tak jsem je poslal k sipku. Nakonec jsem skoncil praci z domova u grafiky ktrerou mam puvodne vystudovanou, ale ubiji me to hrozne, psychicky i fyzicky.
    1KA
    1KA --- ---
    Já taky zmenila Praci z multitaskovy asistentky cely fabriky na nakupciho online a je to znat. Snad poprvy v zivote mi dodavatelé můzou volat pouze pres Teams a mé mobilní čislo zná jen moje šéfka. Značný rozdíl z cca 50 hovorů za den tak na 6 nyní.
    SUK
    SUK --- ---
    WOLFGAR: Tak asi zalezi na oboru. Ja zmenil obor, kde proste nemuzu "odevzdat" o den pozdejc nebo nedejboze neprijit a udelat to jindy. Takze sice pracuju vyrazne vic - nekdy se ani poradne nevyspim a uz zase jedu na dalsi kseft - ale zato mam min penez :)

... respektive, mam penez vlastne vic - protoze do ty prace skutecne prijdu a udelam ji misto tezkyho prekonavani k vyrobeni 10 hodin za mesic...
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    ALESH: Jo k tomu zaaveru jsem dosel taky, akorat mam pocit, ze jsem ve stadiu zivota kdy uz nemam uplne sanci se k necemu takovemu dostat.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Jako mne by asi stacilo dyby zabraly naky prasky..aspon trochu.
    Ani ten hyperfocus uz de facto nemam. Horizont 0
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Asi tak no..
    ALESH
    ALESH --- ---
    Kdyz jsem zacal delat praci co me bavi, kvalita meho zivota se vyrazne zvedla. Delat praci co vas bavi je zaklad a u ADHD to plati dvojnasob (nebo spis 10x) Ale chapu ze se to lehko rika.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    VON_GILOTINE: Som na to uplne zabudla a nestihla to dopocuvat :)
    1KA
    1KA --- ---
    To je jasný, dá se s tím vědomě mnohem lépe pracovat. (Říká ta, co jí dneska vybouchla hlava v práci i na nákupu a sotva se dobelhala domů.) :-)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Ja si furt myslim ze sme extremne stastni ze sme to vubec zjistili.. imho tak pulka to nevi dodnes
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    WOLFGAR: Ja na VS este nevedela, kde je vlastne u mna problem. Teraz uz by som s tym bola schopna lepsie pracovat a dokoncit ju. Mozno to raz dotiahnem. :)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Ja teda vyhorel az na magistru, tak aspon to bc. mam no.. a taky to bylo 26 27..
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    VON_GILOTINE: To, ze me neco bavi jeste neznamena, ze se k tomu dokazu dokopat a delat to pravidelne. Ale je fakt, ze me spousta veci na VS bavila akorat jsem vzdycky dosel k prekazce kterou muj mozek vyhodnotil jako neprekonatelnou tak jsem to dropnul a sel nekam jinam, prijimacky jsem nikdy nemel problem udelat kamkoli. Akorat pak mi bylo 26 a konec srandy. Byla to skoda protoze zrovna ta posledni me dost bavila a mozna bych toho bakalare i dodelal, ale na skolne jsem nemel tak jsem sel makat s tim ze mozna pozdeji a to samozrejme znamena nikdy.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Vs me aspon motivovala a bavila. To v praci nehrozi.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    Kdokoli je schopnej s ADHD dodelat VS u me ma respekt nejvyssiho kalibru. Ja jich zacal a nedodelal 6.

Jinak jeste k tomu, ze je jednodussi s ADHD byt zivnostnik nez zamestannec... ani nahodou. Jako zamestnanec jsem nikdy takove stresy nemel. Sel jsem si na hodku hrat s mobilem na zachod a bylo mi to fuk, vetsinu prace jsem zvladnul bez nejakeho vetsiho usili a vetsinu dne prokrastinoval a vykecaval se s kolegy. Ridil jsem se pravidlem stresuj se jen do hranice sveho platu a v dany cas jsem odesel z prace dom a uz me nic dalsiho nezajimalo.
    Jako zivnostnik delas porad, noci, vikendy, svatky. Neco ti kvuli ADHD zabere 10 hodin? Nikoho nezajima, uctujes si tri. Vykazuju mesicne kolem 150-160 hodin ale realne delam tak 300 protoze tretina z toho je paralyza kdy nedokazes delat praci co mas ani cokoli jinyho ani mit volny cas nebo odpocivat. Takze ve vysledku proste volny cas prestava existovat.
    Vzdycky to konci akorat tim, ze si vzpominam, jak jsem jako malej chtel byt truhlarem po dedovi a jak jsem byl dotlaceny na VS protoze jsem prece chytrej a rodice maj VS a jak by mi tedka bylo lip kdybych tu truhlarinu delal... a nejspis bych na tom byl lip s penezma.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    MART1NKA: Taky mam high iq a dobrou pamet a na vs jsem opakovala mrte zkousek jen proto, ze jsem si neprecetla spravne zadani, jinak pochopila zadani, zazdila termin… v testech na pozornost jsem se ztratila opakovane, ac jsem byla v klidu, ale vzpominam, ze me to nudilo a stvalo, tak jsem to tam nejak uz naflakala (ostatne, totez jsem mela u iq testu, ze uz mi to lezlo na nervy, tak jsem posledni otazky uz nejak hazela od boku).
    1KA
    1KA --- ---
    ECLECTICA: no. Pokud si vzpomenu na dobu před čtvrt stoletim, nejefektivnější bylo piko ---> oslí můstek= riralin? (Pls berte s rezervou). Po pár náročných dnech jsem dnes neproduktivni, mrtvá zombie.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ZUZKAOU: pro mě bylo docela hrozně zjištění, že mi k lepšímu soustředění pomáhá alkohol. O důvod víc, proč nepít.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam