• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    1KA
    1KA --- ---
    MART1NKA: dobra zprava je, ze se s tim da pracovat. Mam to v podstate stejne, nejvic si nakladam, kdyz je mi nejhur. Moje telo to odneslo loni, ted je to rok, co se davam dokupy a jde to velmi pomalu.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MART1NKA: Momentalne mam obdobie po vacsom tlaku na efektivitu a nutenie robit mnoho nevratitelnych rozhodnuti (mna ta permanence veci zabije). Rekonstruujem sama byt (akoze bez partnera), pracujem full time, bivakujem u ludi, pretoze to malo byt hotove pred 3 tyzdnami a neni. Do toho sa mi zosrali zada, pretoze som to dlhodobo prehanala vo fitku zvedanim vah vyssich nez moja vlastna. A vycerpala som sa tak, ze spim 10 hodin v noci a furt som unavena. Ja proste robim veci na 200% alebo vobec. Potom je moment, ked sa proste zlozim vycerpanim a takto v cykloch cely zivot. Welcome to my life.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    TILIO: No ja mam 3 typy cinnosti, silne bavi, silne nebavi a cinnosti zautomatizovane natolko, ze ich nevnimam, ze sa deju. To jak spatne/intenzivne to je sa odvija od stadia menstruacneho cyklu a rocneho obdobia. Su dni, ked sa zobudim a mam problem vstat z postele, pretoze akakolvek nasledujuca cinnost je boring af. Hlavne ked sa zobudim, otvorim oci a tam je bordel.
    Ked som mala neinspirativnu pracu s neinspirativnymi ludmi, tak som zila jak krecek v kolese, mala som pocit, ze umieram. Ak by som tam vtedy ostala, tak by som teraz bola urcite niekde “vyhorena” a nestastna.
    TILIO
    TILIO --- ---
    TILIO: (A taky mozna hrube nechapu opravdu silny adhd, mozna ti lidi to maj presne tak ze je to velmi binarni? Ja nevim, ja mam jenom "takovy lehci adhd rysy" a diky bohu za ty dary, moje "primarni" ND mi uplne staci...)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    WOLFGAR: Hele jestli si na HO, tak do toho můžeš tu truhlařinu přibrat aspoň jako koníček:)
    Pokud zvolíš tradiční ruční práci s minimem elektrického nářadí, tak to má všechny znaky pro to, aby to otvíralo neuroplasticitu a učilo to vytrvat v soustředění na jednu věc.
    A dá se to v pohodě dělat při práci, klikáš grafiku, sere tě to, tak vezmeš dláto a jdeš na půl hodiny dělat nábytek, pak jdeš zas klikat (a půjde ti to líp).
    TILIO
    TILIO --- ---
    ALESH: No prave tam nesmi bejt ten prvek "nebavi me", protoze to mi vadi, zejo. Akorat nevim, jestli me musi aktivne bavit - predstavuju si to, ze to neni binarni bavi-nebavi a nic mezi tim, spis ze je to cokoli od mega voser pres je mi to celkem jedno az po miluju kazdou vterinu. No a u prace mozna nepotrebuju milovat kazdou vterinu, mozna staci bejt nekde v neutralni az mirne pozitivni zone - kdyz prace je, dobry, kdyz neni, dobry.

Tyhle uzvahy zni asi dost efemerne. :)))
    ALESH
    ALESH --- ---
    TILIO: to je celkam zajimave. Prijde mi ze "prace co me nebavi, ale nevadi mi" je vec u ADHD nemyslitelna uz z jeho definice. Ja to mam uplne vsema cinnostma tak, ze cokoliv me nebavi je utrpeni. A delat to 8h denne - tak nejak si predstavuju peklo. Ja prezil svoje IT joby jen diky NYXu, wikipedii a pozdeji soc. sitim, kde jsem travil vetsinu pracovni doby.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    WOLFGAR: Nikdy nie je neskoro stat sa truhlarem. Ja som zmenila obor po 30 a nelutujem. Zas nemozem byt v praci, co ma nebavi, pretoze sa zmenim na zombie a moj zivot nema zmysel.
    Vysky dom zacala 4, dokoncila 1. bakalara a na magisterske som sa vyflakla, pretoze idea psani diplomky bola strasna.
    TILIO
    TILIO --- ---
    Nad touhle debatou premejslim, jestli hlavni parametr je "melo by me to bavit" nebo jestli tam musi bejt i zasadni pridavek "nesmi me to srat". A cim vic nad tim premejslim, tim vic si rikam, ze "bavit" samo o sobe nestaci. Dokonce bych rekla, ze prace, ktera mi nicim nevadi by byla uplne top a vlastne vubec nemusi mit nic navic. :)
    Ale mozna je to jenom otazka semantiky, protoze ze me tam napr. nesere repetitivnost, nesmyslnost a nuda - je to "bavi"?
    Nevim,
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    Ja mam problem, ze mam uprimny odpor k cemukoli korporatnimu tak ted delam na zivnostak ale dokopat se k tomu je peklo, hlavni problem je to ze proste sedim u pocitace. Jedine co je pro me nejak uspokojujici pracovne je bud delat neco kreativniho rukama nebo neco kde nesedim jen u compu a mam velkou variabilitu prace. Treba kdyz jsem delal v logistice tak jsem zkoncil na monitoringu kde jsem resil vsechno od dohled nad zbozim, hledani ztrracenych veci, prevence kradeze apod. a bylo to pro me zajimavy a za den jsem toho nachodil dost po skladu, resil problemy atd. i kdyz byly penize nic moc bavilo me to, jenze pak nas koupila vetsi firma kde o logistice zacali rozhodvat kravataci co nemeli sajnu a setrit prachy ojebavanim zamestnancu tak jsem je poslal k sipku. Nakonec jsem skoncil praci z domova u grafiky ktrerou mam puvodne vystudovanou, ale ubiji me to hrozne, psychicky i fyzicky.
    1KA
    1KA --- ---
    Já taky zmenila Praci z multitaskovy asistentky cely fabriky na nakupciho online a je to znat. Snad poprvy v zivote mi dodavatelé můzou volat pouze pres Teams a mé mobilní čislo zná jen moje šéfka. Značný rozdíl z cca 50 hovorů za den tak na 6 nyní.
    SUK
    SUK --- ---
    WOLFGAR: Tak asi zalezi na oboru. Ja zmenil obor, kde proste nemuzu "odevzdat" o den pozdejc nebo nedejboze neprijit a udelat to jindy. Takze sice pracuju vyrazne vic - nekdy se ani poradne nevyspim a uz zase jedu na dalsi kseft - ale zato mam min penez :)

... respektive, mam penez vlastne vic - protoze do ty prace skutecne prijdu a udelam ji misto tezkyho prekonavani k vyrobeni 10 hodin za mesic...
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    ALESH: Jo k tomu zaaveru jsem dosel taky, akorat mam pocit, ze jsem ve stadiu zivota kdy uz nemam uplne sanci se k necemu takovemu dostat.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Jako mne by asi stacilo dyby zabraly naky prasky..aspon trochu.
    Ani ten hyperfocus uz de facto nemam. Horizont 0
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Asi tak no..
    ALESH
    ALESH --- ---
    Kdyz jsem zacal delat praci co me bavi, kvalita meho zivota se vyrazne zvedla. Delat praci co vas bavi je zaklad a u ADHD to plati dvojnasob (nebo spis 10x) Ale chapu ze se to lehko rika.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    VON_GILOTINE: Som na to uplne zabudla a nestihla to dopocuvat :)
    1KA
    1KA --- ---
    To je jasný, dá se s tím vědomě mnohem lépe pracovat. (Říká ta, co jí dneska vybouchla hlava v práci i na nákupu a sotva se dobelhala domů.) :-)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Ja si furt myslim ze sme extremne stastni ze sme to vubec zjistili.. imho tak pulka to nevi dodnes
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    WOLFGAR: Ja na VS este nevedela, kde je vlastne u mna problem. Teraz uz by som s tym bola schopna lepsie pracovat a dokoncit ju. Mozno to raz dotiahnem. :)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Ja teda vyhorel az na magistru, tak aspon to bc. mam no.. a taky to bylo 26 27..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam