• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: proto mi muž vystupuje, když ještě parkuju.
    No, asi ho budu mlátit, metoda našich rodičů sice nic nevyřeší, ale já se vyzuřím :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Robím si v hlave rekapituláciu detstva pre psychiatričku.
    Hádajte kto vystúpil predčasne z auta za jazdy, pretože vedel, že auto bude zastávat a nevydržal 2 mučivé sekundy keď už viete čl sa bude diať a nejak neodhadol rýchlosť, zachytila sa mu noha do pásu od auta a rozmlátil si oba predné zuby? V druhej triede na základnej? Bože.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    img-1-1712599535551
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    RANDOM_NIGHT: No mě to vysvětlovala tak, že Ritaliln na rozdíl od Strattery netvoří novej dopamin, ale pomáhá spravovat zásoby toho existujícího a když se bere moc často, může se úplně „vyplácat" a pak má člověk takovej pohyperfocusovej propad.
    Já tomu nerozumím vůbec, ale dávalo mi to smysl. Což teda dává i to, co píšeš.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    ALONSY: Tohle mě dost udivuje. Ritalin má smysl brát pravidelně, protože díky tomu, že jsi konzistentně schopnější nějak fungovat, získáváš i různé návyky, které ti pomáhají. Moje bývalá doktorka mě pill-shameovala a pořád mi říkala, že když to teda bez těch léků nezvládnu, tak co se teda dá dělat, ale že by bylo dobré dát si od nich pauzu v době, kdy mám míň práce, třeba aspoň na pár týdnů, a že bychom aspoň viděly, jestli se to třeba všechno nespravilo. (Jakože nefunguju perfektně ani s Ritalinem, tak když ho vysadím, najednou se stane zázrak?) Několikrát jsem to udělala, týden mě ještě brzdil ten padák zvyku a rutiny, ale pak se rozsypal a já jsem zažila strašný propad, beznaděj, deprese… Pak už jsem to odmítala a nakonec jsem si našla doktora v INEPu a jsem na tom stokrát líp.
    Co se dvou Ritalinů denně týká, dřív jsem měla denní dávkování 2-2-2. Teď mám Concertu 54 a jeden Ritalin k tomu. Samozřejmě nevím, co bereš kromě toho nebo jaké jiné důvody by ti umožňovaly brát jen dva denně, takže dávkování, které ti doporučila doktorka, nezpochybňuju. Jenom uvádím, že pokud tam nejsou kontraindikace, víc ho brát lze.
    Představa, že má smysl brát Ritalin jen v pracovní dny, mi připadá značně zpozdilá. Už proto, že pracovní deadline je často to jediné, co ještě člověkem dokáže nějak pohnout, ale když má třeba problém se najíst, obecně o sebe pečovat, efektivně odpočívat, žádný tak očividný bič nad sebou nemá. Takže v pracovní dny pracuje, ve volnu se rozplizne a pak kouká, že už má zase pracovat, ale ještě se nestihl ani vyspat, pojede na dluh, zvládne to fakt dlouho, protože čím míň má energie, tím hůř s ní dokáže smysluplně nakládat, a tím víc jí tudíž vydává ze zásob, a nakonec zkolabuje. Jasněže nemůžu soudit všechny podle sebe, ale vím, že zdaleka nejsem jediná, kdo to tak má. Self care je minimálně stejně důležitá jako práce, protože ti ostatně v té práci pomáhá, takže spíš i důležitější, takže mi nedává smysl kompenzovat to jenom v práci a se zbytkem si muset poradit sama. Není to podle mě udržitelné.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MART1NKA: Jo to mam jedny rozbite na lampicke na stole. Som sa jej raz dotkla, preskocila staticka, hodiny sa resetli a lampicka zacala hrat. :D Odvtedy idu hodiny zle a kazdy tyzden sa rozladia o dalsich par minut. Ale tie su teraz bezpecne ukryte za kopou knih, tak ma netrapia. :)
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    ALONSY: Jak říká. I když mně teda o hodně víc ráno pomáhá Concerta a Ritalin až odpoledne, když se začnu zasekávat.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Ritalin bud jeden rano nebo jedem rano a druhej po obede
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    VON_GILOTINE: Sakra, na snídaních selhala ta straterra. :D
    Já právě myslela, že ritallin se má brát jen když je právě zle a ne denně. No pravda, doktorka říkala, že můžu kdyžtak i dva denně, jen raději vynechat víkendy / nepracovní dny. Tak jo, no. :)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    ALONSY: tak ze je rano a snidas. To je ta chvile
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Eliminuje Ritallin i tu pojebanou mozkomlhu?
    A jak poznáte, že je zrovna teď ta pravá chvíle si ho vzít?
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    SHARKIE: Ja mam v aute rozbite hodiny odkedy som zabudla vypnut svetlo a vybila som si baterku na jeseň. A veselo to ignorujem :D
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Tak som tie hodiny zase nezvladla. Posunula som jedny - posledne analogove, ze digitalne spravim neskor, ked je to viac klikania. Teraz na tie posunute pozeram a je tam o 2 hodiny menej. Na to, ze ich mam v kupelni a cumim na ne kazdy den, mi dost dlho trvalo si to vsimnut.
    1KA
    1KA --- ---
    **mně
    1KA
    1KA --- ---
    Tak ja mam taky vejsku, navazujici kurzy, ale po kazdym obdobi pred statnicemi jsem se tak vyšťavila, ze jsem měla rok či víc depresi. To samy v práci. Už nechci být nikdy na "manazerskym" místě. Protože je to jako strčit hlavu do vosího hnízda. Mě v podstatě, když tak zpětně rekapituluji, "nepomohly ani dvě těhotenství", prozože totální vyčerpání mě úplně rozleptalo. Jenomže, když se jako já snažíš vše urvst silou a vůlí, odsere to ve finále tělo. Takže to, že jsem si pak sahala dost na život, byla zcela evidentně známka velmi špatně nastavenýho systému. No. Je to věda, ale vnímám, že raději budu šťastné nic než rozbité něco.
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    VON_GILOTINE: Viz pošta, ty jsi ještě větší lowla než já :)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Pokud spravne chapu co mi id Trafo napsalo do posty tak mi nabizi ze mi prijde osobne "vysvetlit" asi skrze neverbalni inzultaci, jak se mylim.

    Tak kdybyste se nekdo chtel pridat, ozvete se.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Jo, občas se mi stane, že udělám kus práce tím, že skusim deset minut dělat jen tu obtížnou věc co potřebuji , a pak toho udělám mnohem víc. Je to taky nějaký šelf help tentononc, zároveň prosím tohle nema mít žádnou vypovídací hodnotu, není to ani case study. Aktuální je pro mě Bc diplomka. dost pomáhá, že při tom ignoruju co napsala většina Čechů, a pracuju jenom že zahraničnima zdrojema. Český materiály co se tykaji předsudků vůči lidem s postiženim jsou jednak trigger, jednak s zdrojuji především české zdroje, a tak oběcne jsou "celé nakrivo*.
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    TRISSIE: Jinou startovací pozici? Se s tím nerodíme? Psal jsem to ze dna. Proto se cítím oprávněně. Snažil jsem se tak moc, že i ten titlu jsem dodělal.
    TRISSIE: To není hezký.
    VON_GILOTINE: Ty to máš v poště.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    VON_GILOTINE: Jj, Concerta je postupně uvolňovaný methylfenidát.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam