• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Krucinal uz... Polievala som v praci kytky, hodila konvicku do dresu, nech sa naplni a zatial odbehla spravit nieco ine. Teraz som ju nasla. Ci ta voda tiekla 2, 3 alebo 4 hodiny, netusim. Ale malo to nebolo.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    OCTOPUSS: no, ono priznaky traumy a adhd sa dost prekryvaju a odbornik mohol naznat, ze si traumatizovany (co moze byt i dovod preco si to nepamatas).
    ale dost si vymyslam.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MART1NKA: Škoda, že si z dětství prakticky nic nepamatuju (obecně mám paměť huliče v důchodu), mám nahovno verbalizační schopnosti, a moje matka je totální retard, takže by na diagnostice nikomu nedokázala dát žádný kloudný info :(
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MAR_TINA:
    MAR_TINA: Omrzel tě život?!
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Ano po dojeti ucinku ritalinu nasleduje cca hodinka "dojezdu"
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    WOLFGAR: To byl u mě vždycky obrovský set back, protože po tom propadu jsem ze začátku po znovunasazení zapomínala ty léky brát a byla jsem celá rozsypaná. Holt je to individuální. :)
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    RANDOM_NIGHT: My jsme to s doktorem prochazeli celkem nedavno tak to mam jeste v celkem zive pameti :) Jeste teda rikal, ze kdyz nekdo zacne citit to snizovani ucinnosti a vic mu vyhovuje brat pravidelne tak se pak dela to ze se na tyden-dva vysadi uplne a pak zase najede a melo by to pomoct.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    WOLFGAR: Ok, díky.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    Ritalin/Concerta se muzou brat pravidelne a maji nejaky vyhody, kdyz se berou pravidelne jak pise RANDOM_NIGHT: ale velka vyhoda je v tom, ze se pravidelne brat nemusi a i tak funguje. U nekoho muze dochazet ke snizovani ucinnosti a nepravidelne brani by tomu melo predchazet ale je to dost individualni. Ja beru treba podle potreby a funguje to tak 50:50. Ale atomox u me nedelal treba vubec nic, since nulove vedlejsi priznaky, ale take nulovy prinos.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MAR_TINA: Chudák :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHARKIE: to bude snažší ho mlátit :D
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MAR_TINA: Nebude jednoduchšie presunúť muža dozadu? :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: namontují mi ji dopředu ke spolujezdci?
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MAR_TINA: Detska poistka :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: proto mi muž vystupuje, když ještě parkuju.
    No, asi ho budu mlátit, metoda našich rodičů sice nic nevyřeší, ale já se vyzuřím :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Robím si v hlave rekapituláciu detstva pre psychiatričku.
    Hádajte kto vystúpil predčasne z auta za jazdy, pretože vedel, že auto bude zastávat a nevydržal 2 mučivé sekundy keď už viete čl sa bude diať a nejak neodhadol rýchlosť, zachytila sa mu noha do pásu od auta a rozmlátil si oba predné zuby? V druhej triede na základnej? Bože.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    img-1-1712599535551
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    RANDOM_NIGHT: No mě to vysvětlovala tak, že Ritaliln na rozdíl od Strattery netvoří novej dopamin, ale pomáhá spravovat zásoby toho existujícího a když se bere moc často, může se úplně „vyplácat" a pak má člověk takovej pohyperfocusovej propad.
    Já tomu nerozumím vůbec, ale dávalo mi to smysl. Což teda dává i to, co píšeš.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    ALONSY: Tohle mě dost udivuje. Ritalin má smysl brát pravidelně, protože díky tomu, že jsi konzistentně schopnější nějak fungovat, získáváš i různé návyky, které ti pomáhají. Moje bývalá doktorka mě pill-shameovala a pořád mi říkala, že když to teda bez těch léků nezvládnu, tak co se teda dá dělat, ale že by bylo dobré dát si od nich pauzu v době, kdy mám míň práce, třeba aspoň na pár týdnů, a že bychom aspoň viděly, jestli se to třeba všechno nespravilo. (Jakože nefunguju perfektně ani s Ritalinem, tak když ho vysadím, najednou se stane zázrak?) Několikrát jsem to udělala, týden mě ještě brzdil ten padák zvyku a rutiny, ale pak se rozsypal a já jsem zažila strašný propad, beznaděj, deprese… Pak už jsem to odmítala a nakonec jsem si našla doktora v INEPu a jsem na tom stokrát líp.
    Co se dvou Ritalinů denně týká, dřív jsem měla denní dávkování 2-2-2. Teď mám Concertu 54 a jeden Ritalin k tomu. Samozřejmě nevím, co bereš kromě toho nebo jaké jiné důvody by ti umožňovaly brát jen dva denně, takže dávkování, které ti doporučila doktorka, nezpochybňuju. Jenom uvádím, že pokud tam nejsou kontraindikace, víc ho brát lze.
    Představa, že má smysl brát Ritalin jen v pracovní dny, mi připadá značně zpozdilá. Už proto, že pracovní deadline je často to jediné, co ještě člověkem dokáže nějak pohnout, ale když má třeba problém se najíst, obecně o sebe pečovat, efektivně odpočívat, žádný tak očividný bič nad sebou nemá. Takže v pracovní dny pracuje, ve volnu se rozplizne a pak kouká, že už má zase pracovat, ale ještě se nestihl ani vyspat, pojede na dluh, zvládne to fakt dlouho, protože čím míň má energie, tím hůř s ní dokáže smysluplně nakládat, a tím víc jí tudíž vydává ze zásob, a nakonec zkolabuje. Jasněže nemůžu soudit všechny podle sebe, ale vím, že zdaleka nejsem jediná, kdo to tak má. Self care je minimálně stejně důležitá jako práce, protože ti ostatně v té práci pomáhá, takže spíš i důležitější, takže mi nedává smysl kompenzovat to jenom v práci a se zbytkem si muset poradit sama. Není to podle mě udržitelné.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MART1NKA: Jo to mam jedny rozbite na lampicke na stole. Som sa jej raz dotkla, preskocila staticka, hodiny sa resetli a lampicka zacala hrat. :D Odvtedy idu hodiny zle a kazdy tyzden sa rozladia o dalsich par minut. Ale tie su teraz bezpecne ukryte za kopou knih, tak ma netrapia. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam