• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ALONSY: Kedy ješ večer posledné jedlo?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Už čekám asi dvě hodiny, jestli se teda budu schopná najít. na práci mam čas do půl třetí.
    Furt tak nějak bloumám a čekám. No, prostě nic, prostě to zkusím nalačno, no.
    Prostě ranní prášky v kombinaci s jídlem jsou pro mě k ničemu. To ani není, že bych neměla hlad, je mi blbě, cítím se přežraně a představa do sebe něco rvát je totálně nechutná.

    Teda trochu cítím, že by to dneska mohlo jít i samo. Jen začít....
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    MART1NKA: To mam podobne. Safe food dokola a dokola a idealne zadny vyrazny chute, takze vcera na me muj muz vydesene koukal, jestli jsem neztratila chut, kdyz jsem dlabala neochucenou uvarenou cocku po bagrech primo z hrnce. On, milovnik rozlicnych chuti, koreni, co vecne zkousi novy jidla. Vesmir/Buh/Whatever ma smysl pro humor.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    WOLFGAR: Hele ja ked mam “manicke” obdobie a zabudam jest, tak vaha ide dole. Ked mam take to “overindulgence” neviem to povedalt po slovensky, tak sa namotam na JEDNU potravinu a tu zerem dokola. Podobny princip ako ked si pustate dokola rovnaky song. Teraz mam boruvkovy jogurt. Ked to bol pribinacek, tak som z toho pribrala. :D A potom z minuty na minutu ako by utlo a prestanem to dokola jest.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    WOLFGAR: dneska mi youtube nacpal tohle https://youtu.be/bOzs2Iel40s
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    img-1-1713110638500
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    Tak ono to je hodne o individualni genetice a metabolismu a je jedno na kterou se to nakloni stranu, jde spis o to jakekoli hubnuti/nebo naopak nabirani svaloviny vyzaduje rutinu a pravidelne cinnosti, ktere jsou pro me treba neudrzitelne. Jediny zpusob pro me bylo udelat si z toho praci. A co se tyce jidla tak vetsinou mam jen dva mody, bud za den sezeru 4000 kalorii protoze mam zrovna overfocus na jidlo nebo 1000 protoze neco nahodne sezeru a pak zapomenu ze jidlo existuje. Ta pravidelnost dela hrozne moc, ja dlouhodobe mam dost nizkej kalorickej prijem, ale telo to neumi zpracovat takze jsem zaroven porad hrozne unavenej a zaroven nabiram i kdyz prijmove bych mel shazovat. Prave kdyz to srovnam s kamaradem co ma zas slusnou podvahu a vazi 50kg i s posteli tak ja snim mene jak polovinu nez on, ale marna snaha... proto i premyslim, ze proste musim zmenit zamestnani a delat neco aktivniho protoze byt vlastne jedine co poradne umim se vaze k pocitacum tak zdravotne to je cim dal tim mene udrzitelne...
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Ja zas cely zivot bmi 18 a nejde s tim moc hnout. Navrhuji prohlasit to za adhd neurcujici promennou, kterou vsak zpetne adhd muze ovlivnovst skrze a) pocit viny, b) neschopnost pravidelne jist.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    WOLFGAR: Hele u mě podobné. A mrzí mě to, udělal jsem minulý rok -20 kg a tento rok +18 kg. Ale beru to v klidu, shodil jsem to jednou, shodim to podruhé.

    Znám teda i ADHD lidí co jsou štíhlí někteří i velmi štíhlý, ale jak psal dole pán VON_GILOTINE, je to spektrum. Navíc to může být stejný problém, jen na druhou stranu - opět si to jídlo neuhlídají.

    Nicméně říkám jen mé dojmy, nedělám v oboru, jen mé laické dojmy a samostudium.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    LAUNCHER: Hubnuti s ADHD je kategorie sama o sobe, "zdravou" vahu jsem nemel jedinkrat za cely zivot, hadam ze ta kombinace fyzickych predpokladu a neschopnost dodrzovat jakoukoli rutinu je dost nezlomna. Nejbliz jsem se dostal kdyz jsem delal v logistice fyzicky narocnou praci 8-12 hodin denne a to byl vicemene jediny zpusob.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    WOLFGAR: před časem jsem měla malý chirurgícký zákrok, ukecala jsem lékaře k lokální anestezii (je to méně obvyklá varianta, ale nic tomu v podstatě nebrání). V rámci předoperační přípravy jsem dostala midazolam, což je BZD. Vůbec nezabral, a to s jinými skupinami léčiv nemívám problém.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    V obecné rovině:

    * Pokud je kam, snížit tělesnou váhu. Při zdravé váze to lépe funguje, než když se to k tomu pere s kg nadváhy. Ta nadváha vás i rychleji unaví, rozhodí.

    * Jak radí kolegové níže, je dobré se trošku připravit. Kromě toho diskutovaného jídla se i naladit na soustavnou pracovní / studijní činnost. Jak na tohle poradí třeba psycholog, než obecné rady na interwebs. Zkusí něco vymyslet přímo na vás. Nevím jak kde, ale co znám lidi s ADHD všem byl psycholog doporučen, právě vedle té medikace. Nezanedbávat.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Mi brufeny fungujou ritalin bohuzel moc ne, jen me to napinalo a skousavalo, focus nic moc, rekl sem psychiatrovi ze holt nic no.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    Skoro vam az zavidim, ze vam to zabira tak dobre, ja nejake zlepseni vnimam taky, ale aby to ne me melo tyhle efekty jak uz pozitivni nebo negativni tak bych musel sezrat pul plata. Ale je fakt ze ja to tak mam prakticky s jakymkoli lecivem, brufeny taky beru po ctyrech aby se dostavil nejakej efekt.
    1KA
    1KA --- ---
    VON_GILOTINE: já vím.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    1KA: manie je posedlej hyperfocus tam ti pomuzou jen regulatory nalad a zamerny omezeni vjemu na minimum
    1KA
    1KA --- ---
    VON_GILOTINE: no, na ty moje mánie by to asi nebylo úplně fajn. A jídlo je boj už tak. Zkonzultovat, avšak změna léků je pro mě vždy spojená se stavem blížícím se odpočtu časovaný bomby, takže na to jdu s námořnickou rozvahou.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    TILIO: yep.


    LAUNCHER: neberu. Preci jen je to škála. O tom ze dokonce vetsine dospelych to neni prijemne neni sporu. Mne to moc koncentrovalo a spis mi to malinko zatinalo svaly.
    Jak rikas, psychiatr a radny dohled. Ne nadarmo se pri nasazeni ritalinu ci concerty pravidelne kontroluje vaha, zda dotycny nehubne moc. Plus to ma urcite bmi minimum prerequirement
    TILIO
    TILIO --- ---
    VON_GILOTINE: Jjj, slysela jsem zabavnou historku o typkovi co si jednou vzal nejakej amfetamin nebo co (rekreacne) a nornalne po tom usnul (a slusne se vyspal). A takto zjistil, ze ma ADHD. :D
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ALONSY: Hele mam bohate skusenosti s podobnymi latkami (ehm) a ked sa nenajes, tak to telo potom nema z coho brat energiu a kedze ta chemicka je umela, tak to ma nasledky. Plus teda vacsine ludi sa po tom stiahne zaludok a nemozu jest.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam