• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Mi teda vrazdi posledni mesic ta nutnost smysly furt pretezovat a zaroven jak se mozek furt pretezuje sam tou vnimavosti. Cim dal min tomu paradoxu rozumim. Jedinej klid nastava po pulnoci a tim si dycky rozeseru spani atd..
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    SHARKIE: Super tohle. Přeji ať to vyjde.

    Zapomenutí při odchodu: Pokud jsou to ty stejné věci pokaždé, tak si je spočítám. V mém případě 5 věcí. U mě snadne, 4 nahmatám v kapsách kapsách a k tomu hodinky na ruce.

    Děti jsem poprosil o totéž + mají A4 s obrázky věcí na dveřích (po čase bohužel zvyk / slepota na tohle).

    Problém mi dělá, když mám mít sebou něco mimořádného navíc, to se snažím třeba dát předem do auta a leckdy to ani tak nedopadne...
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Tak som kupila druhu nabijacku k sluchatkam. Bude napevno v praci a budem ich tam davat vzdy, ked pojdeme na obed. Tym padom nemusim riesit nosenie tej jedinej hore dole.

    Hodinky skusim davat nabijat vzdy, ked budem umyvat vlasy. Stejne idu dole z ruky pri kazdom sprchovani aj ked nemusia. Akurat u toho trochu hrozi, ze odidem z bytu bez nich. Ale skusim si to s tym postupne napevno spojit. Dvere som sa tiez naucila zamykat vedome a nevracat sa ku nim.

    Zbytok by malo stacit kontrolovat/nabijat raz za ten tyzden. Akurat som sa trochu zasekla v tom, ktory den bude na to idealny. Ale zas aspon uz nemusim tych dni riesit viac. :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    WOLFGAR: atomox a strattera jsou ten samý lék (atomoxetin), tj. poznámka "muj treba strateru nepise vubec" není úplně na mistě.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    SADAKO: Jojo to je taky duvod proc ho nastesti nedetekuji policejni testy na drogy, muj prvni dotaz na doktora byl jeslti po tom nalizam :D

    ALONSY: Zalezi na doktorovi, vetsina nejdriv zkousi atomox/strateru, muj treba strateru nepise vubec, ale do 40 zkousi ten atomox nejdriv, ale me na ferovku rekl, ze v 35 uz je tak 30% sance ze bude ucinkovat tak ze to jen zkusime na sest tydnu kdy by mel byt nejaky efekt uz znat a pokud ne tak prejdeme na stimulanty.

    SHARKIE: Jojo klasickej stimulant, zveda tlak takze pri zvysenem tlaku je omezene davkovani. Stejne tak si musim hlidat kofein treba.
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    ALONSY: Ritalin není opiát, ale stimulant; obsahuje IIRC methylfenidát, což je látka příbuzná některým amfetaminům.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    SHARKIE: Jo, to mě potěšilo, tlak mívám spíš nízkej 😅
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    AXTHEB: Aha, tak to by zrovna u mna nevadilo, skor naopak. Ale dobre vediet, az budem raz chciet riesit lieky.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ELLIE: Mám, každý na mně funguje jinak, takže potřebuju obojí.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SHARKIE: Zvedá tlak i tep.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    SHARKIE: Nemůžu se dočkat, až mě to taky chytne. Jen na taková období nadšení smutně vzpomínám, ale dneska se to trošku pozvedlo, takovej optimistickej den a ten ritalin, celkem fajn.
    Ale práce stále vázne...
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    WOLFGAR: Co robi ritalin s tlakom?
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    WOLFGAR: Sluchatka mam take tie na licnu kost. Normalne su pre mna nepouzitelne, takze zaloha v tomto smere stejne moc nie je mozna. :)

    ALONSY: Mna chytlo fest velke nadsenie vcera. Konecne sa zotavujem, tak uz som pouzitelna aj na lahsiu manualnu pracu a vcera nastala dlho ocakavna moznost spravit aj nieco doma. Nakoniec som si musela prikazat pred pol nocou sadnut, este si precitala kus knihy a stejne mala potom problem zaspat jak hlava sla stale naplno. A dnes uz rano pred 6 som bola zase hore, len som si zakazala vstat, nech si telo aspon trochu este oddychne. Normalne mam problem zacat okolo 9 vnimat aspon trochu okolie. A teraz sa uz zase neviem dockat, kym dorazim vecer domov a budem pokracovat v praci na byte. Pocitam, ze do vikendu to fakt prepisknem a zas lahnem. Ale ta radost mi za to stoji. :D
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ELLIE: Asi protože je to prostě opiát, no.
    Vždy na mě v lékárně divně koukaj a nezapomenou prohlásit: "no to musíme objednat to je opiát a to tu tak nemůžeme mít".
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    ALONSY: A to je teda blbý, proč to tak je? Že chtějí lidi ušetřit braní něčeho moc silného, a nebo že vědí, že s ritalinem se obchoduje?
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    ALONSY: Jsem ve Švýcarsku, tady je to asi jedno. Dospělým většinou napíšou Concertu.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ELLIE: Myslím, že se tu nedávno řešilo, že nejde předepsat Ritalin, aniž bys prvně zkusila tu Strateru?
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    WOLFGAR: Ritalin mám právě vyzkoušený, i postupně uvolňující, kterej se tu prodává pod názvem Medikinet. To bere můj syn (13,5) a ten rozdíl je na něm velmi vidět. Jenže to není ideální rozdíl, protože občas si to nějak nesedne a jak dítě, tak já jsme dost frustrovaný, když začne účinek opadávat.
    ALONSY: Jo, to mi na tom taky vyhovuje, že se může vynechávat. Syn si dělá prázdninové přestávky, kdy roste a je jak nezastavitelná, veselá a absolutně důsledky nechápající motorová myš. (Ale on je i na autistickém spektru.)

    Já mám čerstvě diagnózu, tj mi to může psychiatrička konečně předepsat, a přemýšlím, jestli vyzkoušet nevyzkoušené a nebo jít najisto.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    ELLIE: Stratera mi nedelala vubec nic (to je u me ale obecne problem u hodne leciv), ritalin funguje akorat kvuli tlaku mam trochu nizssi davkovani, nez by bylo idealni. Ale nemuzu si ho vynachvalit. Jeste jsem mel atomox ktery byl taky uplne bez ucinku, ale u starsich to je pry celkem bezne, nejlip funguje a mladych, ale mam kamaradku ve triceti, ktere zabral a je hrozne spokojena, je to vic lecba nez ten ritalin, ktery je jen takova momentalni zaplata. Ale me zas vyhovuje, ze ae nemusi brat pravidelne. Beru ho jen na praci a rizeni. Concerta je to same jen s dlouhodobym ucinkem a ta zas je lepsi na to pravidelne brani, ale jak nema to nakopnuti co ma ritalin tak me to treba nevyhovovalo.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ALONSY: Teď cítím i takový nadšení a zápal. Pro nic konkrétního a rozhodně ne pro tu práci co mam dělat, ale kdybych se na něco TEĎ začla soustředit, co chci aby mě (zase) bavilo, asi by to fungovalo.
    Asi s tím Ritalinem budu experimentovat víc a nejen kvůli práci, ale zkusím si vypěstovat návyk na nějakej užitečnej koníček. :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam