• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    QUANTI: Zkus to přes obvodního lékaře. V mém případě věděl kdo v okolí má/nemá kapacity. Za týden až čtrnáct dní jsme byl v ordinaci. Přestože se doporučený lékař nespecializuje na ADHD, tak za pár desítek minut bylo hotovo. A to hodně hodně maskuji.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    QUANTI: Mozna to zkusit mimo Prahu? Ja mela stesti, ze moje psychiatra, k niz jsem chodila s depresema a ocd se specializovala na adhd a sama to nejak vyvodila a pak jsem prosla jeste diagnostikou. Ale jezdila jsem z Ostravy do Opavy a bylo to jeste dost dlouho pred covidem. Sehnat psycholozku pro syna uz byl ukol na zhruba 2 roky, u me kdysi stacily 2 telefonaty. Kdyz jsme resili synovy mandle/ocni, sli jsme rovnou cestou najit lekare mimo Ostravu pres stranky pojistovny a kontaktovat je. (Okolni mensi mesta.) Povedlo se. Maji kratsi cekaci lhuty, nemivaji poradniky.

    Jinak ja vzdycky lidem rikam, at neresi zapominani, zapomina kazdej. Ale kdyz clovek nedokaze jen tak prepnout mezi ukoly, k rozdelany praci se vratit, odejde uprostred myti nadobi presazovat kytky, protoze impuls, ma potize s ocnim kontaktem a spankem a casem (casovej odhad, casova slepota) a mel to jiz v detstvi, pak to MUZE byt voditko a meli by se potkat s odbornikem. Znam lidi, kteri tvrdi, jak jsou strasne adhd, ale jen kecaj. Ze jim asi vic projde cekaj, nevim? (Coz kdyby meli od mala, vedeli by, ze jim projde leda houbeles, akorat budou dostavat zjebano za kazdej dalsi zapomenutej penal, upominky za nezaplaceny ucty a nebude to zadny “haha, I am soooo adhd, lol”.)
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    QUANTI: Obecny problem, v Praze i vicemene kdekoli jinde, je, ze vsichni specialiste co se tim zabyvaji maji beznadejne plno. Hrozne rad bych treba doporucil sveho doktora v Praze, ale ten uz nenabira ani do poradniku. Vicemene jedine je proste projet si seznam psychiatru a obvolavat, idealne zacit tema, kteri maji nejakou zminku ze ADHD u dospelych resi nebo zacit klinikama apod. kde maji tech doktoru vic a tudiz se vetsinou jeden dva, kteri se na problematiku zameruji najdou. Vyhoda toho to obvolavat je i to, ze pro ty kliniky se tim generuje zajem a pokud pravidelne odmitaji velky pocet potencionalnich klientu protoze nemaji lekare s danou specializaci tak se pak aktivne snazi nekoho takoveho sehnat.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    QUANTI: nic sem nevymyslel. Nevim proc ale nechci cekat nesmyslnych 2-5let v poradniku na diagnostiku
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Kdo máte diagnózu a jste z Prahy - poradíte, jak postupovat, ke komu jít? Už mě to přestává bavit.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Jo inac to nabijanie hodiniek spojene s umyvanim vlasov si hlava hned ulozila a funguje to krasne. To tyzdenne nabijanie ostatnych veci uz je horsie. Stale som ani nevybrala vhodny den a mam aktualne nabitu tak polku zariadeni. Ale beriem to ako celkom dobry uspech na zaciatok. :D
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Nejak poslednu dobu sledujem, ze odkedy som si povolila byt ta "divna" a ucim sa s tym skor pracovat, ako sa to snazit nejak potlacit, tak sa niektore veci prejavuju stale silnejsie. Jedna z nich je, ze mi strasne zacina vadit, ked mi niekto lezie do "mojho" priestoru. Napr. ked vedla mna niekto blizko sedi a pritom sa ma nechtiac dotkne (uz som tak vyletela na kolegu na obede). A nevadi mi len osobny nechceny kontakt, ale aj cudzie veci tam, kde cakam priestor na moje (v Tatrach ma fakt moc vytacali mamine veci odsunute na moju postel).

    Je mozne, ze to je taky nejaky prejav ADHD, alebo tym, ze som ho prestala maskovat, tak vyliezaju aj veci co suvisia s autismom, u ktoreho mam taky u mna dost velke podozrenie? Jako viem, ze tohle bol problem vzdy, ale snazila som sa to nejak ignorovat, alebo prejst. Alebo som si to len tolko neuvedomovala a prislo mi to fakt obcasne. Teraz tie situacie nastavaju kludne skoro kazdy den a uplne neviem, co s nimi.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    LAUNCHER: Cim vacsi byt, tym viac moznosti na zakerne schovanie
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Situace:
    1) Hledam telefon.
    2) Hodinky ho vidi.
    3) Find my phone na hodinkach, telefon asi nekde zvoni, ale nic neslysim.
    4) Ze by se s hodinkami domluvil pres eSIM? Jdu mrknout na mapy, ale i podle mapy tu fakt nekde ten telefon je.
    5) Pro jistotu na nej volam z mobilu decka, stale nic neslysim.

    No... byl v garazi v aute a ze zavreneho auta nebyl slyset.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ILTU: Jo, prozváním mobil z Find my několikrát denně 🤦🏼‍♀️
    KIA
    KIA --- ---
    KIA: Tak jsem koukala ještě na to icloud.com - je tam sekce Find My a lze tam přehrát zvuk též :) tak můžeš vyzkoušet.
    KIA
    KIA --- ---
    MART1NKA: Bez Apple Watch lze mít třeba Homepod - kde to i přes vypnutý zvuk dokáže telefon najít.
    A nebo bych se zkusila podívat do icloud.com - tam jde taky řádka věcí:)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    AXTHEB: Siri vypnutu :D ta ma srala
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MART1NKA: A na Hey siri, where are you" nereaguje, protože máš ztišený telefon, co.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    AXTHEB: Ja mam iphone :( a apple watch nechcem. Ak niekto poradi ako na to, dajte vediet.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MART1NKA: Máme doma nastaveného google asistenta (googe nest mini) a na "Hey google, where is my phone" začne telefon zvonit, i když je normálně zvonění vypnutý.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Mobil stracam niekolkokrat denne. Rvavy obal velmi pomaha. Ale ked je ve spizi medzi cibulou tak nepomoze ani to. Zvonenie mam vypnute, mobilove zvuky neznesiem.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MAR_TINA: Alebo ked sa vybije tel. :D Raz som ho tak hladala asi tyzden. Mama uz obvolavala vzdialenu rodinu, ci ma skusia najst, ze ci este zijem. :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    TILIO: Vyborne to riesia rozne lokalizacne sluzby, ci uz cez hodinky, alebo cez google asistentov. Jabko pocitam bude mat tiez nieco.

    Mam zvonenie na tel vypnute uz tak 15 rokov, aktualne vlastne ani neviem, ake mam nastavene. Takze sa doma pravidelne pytam "Hey googla", kde mam tel. On zacne zvonit aj s vypnutym zvukom a ide krasne najst. :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    KIA: Stavalo sa mi dost casto a kedze som za covidu bola "naucena" fungovat v rozmazanom svete, dost dlho som sa ucila nespomenut si na ne az v buse/v praci. Par krat som sa nevratila pre ne, ale je to stale vacsi problem, tak si davam na to pozor.

    A v minulosti som 1 bryle stratila takto uplne (po 3 dnoch od kupy som ich zabudla vo vlaku) a par dalsich sa mi uz naucili odkladat, napr. v bufete na skole. Tak som sa dlho ucila, ze ked ich sundam, musia hned do puzdra. A nakoniec skoncila so snurkou na krku. Co ma sice desne otravuje, ale je to najistejsie. :)
    ILTU
    ILTU --- ---
    WOLFGAR: Jj, bratr má z téhož důvodu na klíčích dlouhej rudej špagát. Skoro lano.
    Vždycky ho aspoň kus někde kouká - na rozdíl od toho svazku klíčů.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Tak jsem právě zjistila, že záložní trekový polobotky (potřebuju mít minimálně dvoje kvůli práci) jsem si kupovat nemusela, protože nové záložní stojí už rok nenošené v botníku....
    Jsem v limitu, jdu je poslat zpátky.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    Ja jsem vypozoroval, ze mi hodne pomaha kdyz jsou ty veci hodne vyrazny, ztracim je sice stejne, ale hledaji se mnohem lepe. Kdyz jsem mel odolny telefon s jasne oranzovym okrajem tak to byl ohromny rozdil oproti klasickemu cernemu takze ted jak mam taky odolny ale cerny tak na to porad nadavam a premyslim, jak ten okraj nabarvit nebo polepit. Stejne tak vapa si zasadne kupuju uz jen cerveny nebo oranzovy, na klicich mam bilej reflexni naramek... plus to je teda i prakticky kdyz je hledam v batohu.
    ILTU
    ILTU --- ---
    MAR_TINA: V Googlu je Find my device. Ten prozvání vždy stejným a zapnutým zvoněním. Neporadí si jem s režimem Letadlo.
    I ukazuje na mapce, kde telefon zrovna je.
    Moje nejoblíbenější aplikace :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam