• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    AXTHEB: Ja to snad zvladnem po obede. Ak zas nezabudnem. :D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SHARKIE: Mno, já taky. A stačilo so přečíst tvůj post a už je to vyřízené, proč si teď čtu linkedin, nevíte?
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    QUANTI: Jojo, mail o doplnenie liekov pisem uz taky nejake tie 3 tyzdne..
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ALONSY: This!! Teď jsem nebyla schopná napsat dvouřádkový mail tři týdny...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    LAUNCHER: max davky strattery 2roky
    Ritalin 3/4roku
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    LAUNCHER: Já se zase ve svých pocitech hrabu velmi, před osvětou ohledně možnosti ADHD u dívek/dospělých jsem se zkoušela zaškatulkovat do různých jiných kategorií (HSP, Myers-Briggs...), abych nějak zjistila, co se sebou mám dělat. Můj muž tyhle moje tendence vždycky odsuzoval a měl pocit, že si jen furt snažím ospravedlnit nedostatek snahy atd. Co si něco přečetl o ADHD, sám za mnou přišel s tím, že to je první věc, která mu u mě dává smysl a hodně vysvětluje. Já zpětně vzpomínám na svý stálý mimoňství, neschopnost udržet pozornost u předmětů, co mě nebavily, známku z matiky buď dvojku, nebo čtyřku, podle toho, co se probíralo... Nevnímám, zapomínám, mám časovou slepotu a rozhodovací paralýzu. Já to vnímám plus mínus furt stejně, ale muž říká, že je to čím dál horší, tak jsem to chtěla nějak řešit.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---

    Pri snaze o diagnostiku nebo reseni ADHD u dospele osoby jsem cekal na doktora:

    30 hlasy od 30 respondentů

    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    TILIO: jeste jsi zapomnela na bod - i beznej psychiatr to umi vyloucit/nevyloucit. Ze jim neverite, uz je asi na delsi diskusi (a samozrejme verim, ze doktori, co misdiagnostikuji, existuji).
    Ja zas miluju skupinky lidi, kteri si neco xy samodiagnostikuji a pak v tom zijou a vypraveji, pritom to mozna vubec nemaji.
    Timhle odchazim, jen me to v posledni dobe irituje ten vzestup samodiagnoz.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    FRAKIRA: Uff, to strasne, des 😔 Jak tu postupne pribyvaji negativni zkusenosti s nekterymi doktory, tak jsem stale vice vdecny me psychiatricce 🙏.

    Protinazor k Tvoji pani doktorce:

    "The prevalence of ADHD in the general adult population globally is thought to be between 2 % and 4 % (Conner & Brown, 2022) and within the university population between 7 % (Thomas et al., 2015) and 11 % (Berger & Embrick, 2020)."

    Zdroj: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S266637402400027X
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    IOM_NUKSO: hmm, psychiatricka me poslala sveho casu ke psycholozce, ze ma podezreni na adhd. Psycholozka se me zeptala, co tam chci, ze mam vysokou skolu, takze je jasny, ze ADHD nemam a cau. Ted teda nevim.. smim sem podle tebe psat nebo ne? :-D

    (doktori nejsou a cast tech, co jsou, jsou kreteni.. chodim uz jen k tem, bez kterych nedokazu existovat)
    TILIO
    TILIO --- ---
    Miluju, kdyz prijde nekdo, kdo tu zkusenost nema, a zacne tu vsem vysvetlovat, ze
    - "kazdej jsme trochu ADHD", a
    - je prece tak snadny sehnat si adekvatniho doktora, staci prece trochu zagooglit!

    🤦🏻‍♀️
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    IOM_NUKSO: Kazdy jsme jiny. Treba ja ziju s tim co je, nekdy mam lepsi dny a jindy mam horsi dny. Nad dohadama a nejistotama jsem pred diagnozou ani po diagnoze nepremyslel, ani me nenapadnou, jsem jednoduchy clovek, ve svych citech a pocitech se moc "nehrabu", nebavilo by me to a asi ani zadne nejsou. Tim nerikam ze jsem lepsi nebo horsi nez ty, jen rikam ze tohle IMHO nejde generalizovat.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    SHARKIE: trapenim jsem myslela ty dohady a nejistotu. Uleva je, kdyz vis pravy duvod svych obtizi.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    IOM_NUKSO: Neviem preco rovno predpokladas, ze sa tym niekto trapi. Ja napr. odkedy o ADHD u seba viem, tak je ten zivot o min 300% lepsi, jak sa s tym ucim pracovat a fungujem vdaka tomu stale lepsie. Taky mi pomohlo aj tady auditko.

    Jo, diagnozu sice oficialne nemam (nepotrebujem ju), ale som si tym na 99,99% ista. To podozrienie som pisala na autizmus. Tam nie som zatial ani rozhodnuta, ci tu diagnozu chcem, alebo nie a podla podobnych sprav (WOLFGAR) sa skor klaniam k tomu, ze asi nie.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    TRAFO: taky si tohle myslim, ze i obyc psychiatr to umi nebo umi minimalne mit podezreni nebo to vyloucit. Muj syn byl asi pred rokem u normalni bezne psycholozky na velkych testech a kdyz mi rikala vysledky, tak v podstate jako prvni rekla, ze bere vzdy do uvahy i moznost autismu, ale ze ho jednoznacne vyloucila, protoze..."blabla" a uz to da smysl. U mne taky jen beznej psychiatr vyloucil "protoze.."...a to protoze mi vyjasnilo, ze ma pravdu. Taky jsem totiz cca pred 15 lety mela to obdobi "nediagnostikovane maskovane zeny" a trapila bych se tim mozna dodnes, uplne zbytecne.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Mimochodem google toho vyhazuje fakt celkem hodne: nzip, adicare, https://www.klinickapsychologie.cz/l/diagnostika-adhd-u-dospelych/, je tam i nekdo, kdo vypada za mne trochu uchylne, ale proste v ramci prahy mi to neprijde tak obrovskej problem zjistit si add/adhd
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    Jinak koho zajima jak je to s tim rizenim tak info treba zde: https://inspirante.cz/stat-vyhnal-autisty-od-volantu/

    Krome toho jak jsem zminil muzete prijit o dalsi povoleni, ktera vyzaduji potvrzeni lekare, napriklad zmineny profesni prukaz. Vase diagnoza se take velmi pravdepodobne objevi ve zdravotnim posudku pro zamestnavatele. Ten se dela az po prijeti na pozici, ale take to muze byt duvod proc vas vylejou ve zkusebce. Tady si nejsem jisty, ale zaroven je mozne, ze pokud diagnozu mate tak by jste o ni meli informovat zamestnavatele pri podpisu smlouvy jinak by se to dalo argumentovat jako zamlceni zdravotniho stavu? Ale to uz je spis otazka na nekoho kdo se tim primo zabyva.
    Dalsi problem je napriklad pri zadani o viza a povoleni k praci/pobytu v zahranici. Jsou napriklad zeme, ktere PAS zadatele automaticky odmitaji nebo je sance na odmitnuti mnohonasobne vyssi.

    Naopak mezi mozne... vyhody? patri moznost zazadat si o PAS prukaz, nicmene co jsem koukal nazory na jeho uzitecnost jsou dost rozporuplne.

    Takze s tim vsim nekteri lekari vam proste u cehokoli co neni dostatecne zavazne aby splnovalo ceskou definici a omezeni rekne, ze PAS nemate, uprimnejsi doktor vam pak spis rekne, ze PAS proste diagnostikovane mit nechcete.
    Takze tolik k tomu proc hromada lidi co budou nekde v pruniku PAS a ADHD proste bere ADHD diagnozu a s tim pak operuji a resi terapie a medikaci.
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    QUANTI: Zkus to přes obvodního lékaře. V mém případě věděl kdo v okolí má/nemá kapacity. Za týden až čtrnáct dní jsme byl v ordinaci. Přestože se doporučený lékař nespecializuje na ADHD, tak za pár desítek minut bylo hotovo. A to hodně hodně maskuji.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Vcera ~ 2 hodiny velkeho stresu. No a nejak se mi nepotkal stres + Ritalin. Jsem OK, nelekejte se. Ale nic prijemneho, hodne jsem citil, jak to srdce jede. Reminder for myself: HUBNOUT.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    IOM_NUKSO: plus ze stresu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam