• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ECLECTICA: https://www.donefirst.com/blog/audhd-when-adhd-meets-autism-whats-the-best-treatment

The prevalence of ADHD in the general population is around 10%. But among people with autism, that rate is much higher. In fact, it's estimated that about 50% to 70% of people with ASD also have ADHD.

If you look at the numbers from another perspective, they are just as striking. Only about 2% to 3% of people in the general population have autism. But if you look only at people with ADHD, you'll find that around 20% to 50% of them have autism or present some symptom or trait.
    TILIO
    TILIO --- ---
    ECLECTICA: ...je to cely spektrum

proto osobne preferuju rikat tomu neurodivergence a nedelit to dal, u spousty lidi (...teda mozna hlavne u me?) je to zbytecny
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Když tak čtu poslední příspěvky, říkám si, kolik z nás má kromě ADHD i nějaké ty autistické prvky.
    SEKELLE
    SEKELLE --- ---
    IOM_NUKSO:
    PAKOBYLKA_: Dobrá, tak já si teda připouštím, že by to mohlo být OCD, ale asi jen v tomhle no.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    SEKELLE: Tezko rict, co to je a proc to je. Ja mam tiky/cinnosti ktery delam jako reakci na urcity trigger pointy a vim to jen proto, ze to po urcity dobe zacne bejt fyzicky neprijemny. Trvalo mi asi mesic prijit na to, co je původcem toho fyzicky neprijemnyho stavu. Je to nejakej copingovej mechanismus, stejne jako mam ruzny zastupny problemy (od detstvi). Ono… to telo potrebuje prezit, mysl mu jde na ruku a staci obcas par veci jako citlivejsi jedinec, nejaky to detsky traumatko (jsem narozena v 80. letech, jsme nejak poznamenany vsichni), nedejBoze nejaka ta neurodivergence a uz se to toci, uz se to roztaci. Skvele maskovat umi uz “jiny” deti v prvni tride, stejne tak delaji ruzny veci typu “musim si vzit lichej pocet bonbonu” a vlastne ani nevi proc. (Jo a ty moje “veci” nejsou videt. Logicky. To by bylo ohrozujici.)
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    SEKELLE: jak uz bylo receno, tohle je ocd. Mozna spis patrej, zda precejen nemas nejaky dalsi priznaky ocd nebo muze byt tohle treba jedinej.
    SEKELLE
    SEKELLE --- ---
    PAKOBYLKA_: No hele tohle je spis nutkani nez hra, radsi bych to nedelal, ale ja si to rozdeluju na 3 az 6 bodu na tele a nekdy je to az jako tiky, ze tema bodama tela lehce zaskubu. Je to fakt takovy vtiravy a pak i neprijemny. Jinak mam i nesvar, ze kdyz si vzpomenu na nejakou trapnou situaci z minulosti, tak si reknu nahlas nebo septem "ja chci domu" takze i klidne venku mezi lidma.
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    MAR_TINA: Asi vyšší level :) Zkusím :)
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    SEKELLE: Vsak ja taky. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    2BFREE: dvanácti
    SEKELLE
    SEKELLE --- ---
    PAKOBYLKA_: No já to kolikrát dělám, aniž bych si to uvědomoval.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    SEKELLE: Nemuzes si proste jen hrat se slovy? Ja odmala prectu vsechno normalne a pak pozpatku. Kdyz nekde cekam, ctu si informacni tabule (zde neni kuracky koutek a podobne) pozpatku. Nebo si jen tak prehazuju slabiky: unyvadlo/umydlavo a zkousim, co se mi libi nebo zni vtipne. Myslim, ze se tim jen bavim a kratim dlouhou chvili.
    SEKELLE
    SEKELLE --- ---
    RANDOM_NIGHT: Dik za odpoved, ale OCD nemam diagnostikovano a navic necykazuji zadny jiny znaky OCD, to bude asi neco jinyho. Popatram dal.
    TILIO
    TILIO --- ---
    SEKELLE: Mam neco "podobnyho", jistou afinitu k urcitejm slovum a jmenum (lidi), se kterejma si v hlave hraju, opakuju si je, rozebiram je na slabiky apod. Rikam jim chutna slova :)

Ale OCD by to mohlo bejt taky, nebo i neco jinyho, tezko rict, no...
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    Cvicna otazka/ Take se vam stava, ze jdete po ulici a z niceho nic si zacnete porad dokola pocitat od jedne do nejakeho cisla? A proc zrovna do osmi? :)
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    SEKELLE: To zní spíš jako OCD.
    SEKELLE
    SEKELLE --- ---
    Ahoj, jdu dost mozna s blbym dotazem, ale musim to zkusit. Uz od detstvi me trapi takovy nesvar, kdy si do hlavy vezmu slovo a to si rozkladam na 3 az 6 bodu bud na souhlasky nebo pismena. Osobne mi to jeste musi vyjit z jednoho konce na druhy jinak musim slovo zopakovat nebo pridat dalsi aby se to spravne rozlozilo a ja mel klid. Nemate nekdo neco podobneho? Ja jestli je to spojene a ADD nebo ADHD nebo s necim jinym. Nikdy jsem to s nikym neprobiral a ted me napadlo se zeptat.
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    MART1NKA: Ludom, ktorych by som si nevybrala, do toho nic.. a poznamky si mozu nechat od cesty.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    LAUNCHER: Islo mi skor o pracovne zalezitosti, tam si ludi jaksi nevyberas :)
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    SHARKIE: Si spis myslim, ze ti to driv bude jedno, kdyz budes se sebou v pohode. A taky nevim, jestli se to da naucit, abys pak z toho nezabredla do vycitek.
    Kdyz nechci lidi posilat do prdous, hraju blbou nebo to nejak otocim. Ve stylu: ˚Gayove vychovaj gaye! Nesmi mit deti!” “Aha, takze heterosexualove vychovaji JEN heterosexualy? Oni pak daj pokoj a kdyz ne, je mnohem snadnejsi se otocit na pate a odejit pryc.
    Lidi ochotny naslouchat si to nechaji vysvetlit - prave ty rozdily mezi “vsichni jsme ocd/narcisti/autisti…” a jakej voser je mit pojebany opravdovy ocd. Pardon my French.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam