• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Ještě ke kombinované léčbě: zdá se mi, že ten nástup i odeznění ritalinu jsou pozvolnější, takže nedochází k takovému propadu energie. Připadá mi taky, že ten účinek je delší, hlavně večer, kdy si poslední dávku beru okolo páté a bez problémů vydržím funkční do doby, kdy jdu spát (do postele chodím chvilku před desátou).
    Je mi jasné, že ty účinky jsou do velké míry individuální, moje psychiatrička nicméně říkala, že na tomhle režimu už má poměrně hodně pacientů a dost si to pochvalují.

Mmch., dneska jsem iniciovala sestavení regálu a po letech konečně vyklidila kumbál. Předtím jsem se k tomu vůbec nebyla schopná dokopat, teď nebyl problém se do toho pustit a dokonce z toho mám dobrý pocit! Říkám si, jestli se nakonec za každou leností nakonec neskrývá nějaká patologie exekutivních funkcí.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MAR_TINA: Ok :) az budem mat vsetok nabytok tak urobim stitkovaciu party. :))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: já ti to oštítkuju
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MAR_TINA: Kto mi ich tam da? Sluzka? :D do toho sa nedonutim ani keby traktory padali.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: popisky? myslím to vážně. Máme štítky ve skříni s ložním povlečením a velmi nám to usnadňuje život.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Mne vcera prisla kamoska vytriedit krabicu po stahovani a skusala, ci viem co v nej je. Absolutne marna snaha. Ale vlastnim velmi vela bateriek AAA. :D
    Ja proste nikdy nebudem vediet co mam kde v byte. To je absolutne mimo to, co som schopna si zapamatat.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    AXTHEB: A za alkohol a ine latky, ktore clovek zamlada pouzival ako sedativa…
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    AXTHEB: Ja to radsej ani nepocitam. Uz tak mam dost velke straty vdaka 10+ rokom liecby chronickej nemoci, ktoru moc neovlivnim. Takze kazde dalsie stratene prachy kvoli ADHD seru o to viac a nechcem na to ani mysliet, kolko to uz bolo.

Ale aspon sa to snazim trochu mininalizovat. Coz teda nie vzdy vyjde. Napr. mi tu stale lezi balicek, ktory som chcela riesit, ze sa asi poskodil cestou. Mno, uz je to tak 2 mesiace a nedokopala som sa k tomu. Nastastie ten nebol moc drahy.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CNV: Mno, já odhaduju svojí ADHD daň za posledních 10 let tak na 250k, a to nepočítám peníze ušlý tím, že jsem roky hnil ve špatně placený práci, protože jsem si nemyslel, že budu schopný dělat něco náročnějšího.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Ozvala se mi nějaká redaktorka, co píše pro Czech Crunch, že chystá článek o ADHD, mj. v odezvě na to vystoupení Radkina Honzáka. Zajímalo ji, jestli bych se k tomu chtěla jakožto dospělá s ADHD vyjádřit, tak jsme si dneska volaly. Až bude text zveřejněný, dám vám vědět :)

Jinak ode dneška mám kombinaci atomoxetin 60 mg + methylfenidát 5 mg v několika dávkách za den dle potřeby. Před hodinou a půl jsem si brala těch pět mg. Mám lehce lepší náladu (ale nic extra výrazného) a cítím se samozřejmě ještě klidněji. A jako bonus jsem odbavila spoustu malých restů. Snad to takhle klapne.

A do třetice: pokud by vás napadlo zlepšit si spalování piperinem a berete atomoxetin, nedělejte to. Metabolizuje se totiž pomocí stejných enzymů, takže se vám bude pomaleji odbourávat atomoxetin a bude vám blbě. Vyzkoušeno za vás :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    CNV: Jedine plus na tom je, ze som sa skusila ozvat, ci to este neprejde a vyslo to. Par rokov dozadu by som ostala len nasrana a ticho to zaplatila. Ale furt to vyzaduje strasne moc namahy, tu oficialnu komunikaciu fakt nemam rada.
    CNV
    CNV --- ---
    SHARKIE: Takhle už jsem taky přišla o nemalý prachy. Nejsi v tom sama. Chabá útěcha, vím :D
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    SHARKIE: Uff, zľutovali sa nado mnou. 7k zachránených..
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Som na seba strasne moc nasrana. Uz dlhe roky niekde platim do konca listopadu zvyhodneny poplatok na dalsi rok. Tentokrat mi to ale uplne vypadlo, spomenula som si az dnes. Skusila som im este napisat, ci s tym nieco nespravia, ale jako podla oficialnych pravidiel nemusia a ja si v tom pripade uplne zbytocne potom priplatim 7 litrov. Ktore by som potrebovala pouzit uplne niekde inde.

Toto su chvile, kedy ma to ADHD strasne moc stve. Aj ked viem, preco sa to stalo a ze to nie je prvy krat a bohuzial ani posledny. Aj ked zrovna v tomto pripade to 1. krat bolo, ale proste obecne. Chjo..
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    Týden s Concertou (18). Hlásím, že mě to příjemně překvapilo. Podívám se na horu práce a nejsem přetížená jen tím pohledem. Dělám jednu věc za druhou, výrazně se zkrátila ta doba paralýzy z rozhodování. Míň mě toho štve, neděsí mě zvuky. Dokážu dokončit větu, aniž by mě něco přerušilo. Takže vidím, že diagnóza se opravdu nemýlila 😅
    Rozhodla jsem se ale, že nebudu myslet na všechny ty roky, kdy jsem mohla bejt "normálnější" a neiritovat tolik lidí, a budu hledět jen dopředu.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    RANDOM_NIGHT: Jsem defaultne nastavena na “delam, co je spravne a co se ma”. Ale lidi to casto delaji jinak. Takze jsem zjistila, ze kdyz obcas opisu test, napr., nic se nestane. A pozdeji mi to pomohlo v tom, ze nemusi byt vsechno perfektni nebo se nic nestane, kdyz zapomenu. Hlavne v praci. Ve smyslu - nedelam to schvalne, ale snizuje mi to uzkost, ze zborim pul sveta, kdyz na neco zapomenu. A obcas neco ojebu, protoze vim, ze to neni dulezite, zase nebudeme si hrat, ze ne. (Jako vyplneni tabulky ohledne ucasti na vanocnim vecirku.) Zrovna dneska si moje trida skvele poradila, protoze ja jsem odmitla investovat energii do neceho, cemu jsem nerozumela a lidi me misto vysvetleni odkazovali na email, ktery jsem nepochopila. Cetla jsem ho asi 18x, chodila s dotazy (konkretnimi), vse marno. Tak jsem to nechala byt. Ale uplne. Deti si poradily, svet se toci dal.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    PAKOBYLKA_: Jako že sis na to začala dávat pozor, aby sis nezvykl a pak se ti to nevymstilo, nebo že sis s tím naopak přestala dělat tolik starostí?
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    PATISLAV: Muj zivot se velmi zlepsil ve chvili, kdy mi tohle doslo.
    SCREWED_DEVIL
    SCREWED_DEVIL --- ---
    VYHULENY_UFO: Vim o tom.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    A jako, tohle je vlastně věc, která celé fungování ještě zhoršuje, ale možná je ten maňána styl v něčem společnosti prospěšnej - až moc často se mi stává, že nechat něco plavat se vyplatí nebo přinejmenším nevymstí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam