• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ADHD a vnímání času. Myslím, že to znázornila dobře.
    Facebook
    https://www.facebook.com/share/r/19f8f7Sun9/
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Z_RYBY_KOST: Ne, rad neumim, uklid nevydrzi. Nemam doma neporiadok v zmysle prach/nadobi/spina… ale ten clutter… proste veci ani nemaju svoje miesto… tak ich nejde ani nikam vracat. Peklo to je.
    Nastastie mam od 25 rovnaku velkost… keby som musela mat este trilion oblecenia, tak mi hrabne.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Z_RYBY_KOST: To co vytriedim a poctivo preberiem fakt hej. Ale presla som zatial len fakt malu cast. A aj led mam z toho vzdy velku radost, tak sa mi strasne blbo dokopava do pokracovania inde.
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    No a vám to uklizeno nějakou chvíli vydrží?

Já bych fakt chtěla mít strukturu a řád a držet pořádek a vědět, co kde mám. Ale prostě jsem intuitivní chaotik a bordelář. Neumím si dobře uklidit a zorganizovat prostor, na úklid vynaložím nepřiměřené úsilí a vydrží to tak moc krátce, že je to akorát frustrující. Takže jsem se smířila s tím, že žijeme trochu v chaosu, který se jen snažím udržet v nějakých mezích...
    Ale třeba oblečení mi už normálně přerostlo přes hlavu. Skříně jsou narvané, už se tam nic nevejde, netuším co je ve spodních a zadních vrstvách. Ale je fakt že jsem za poslední tři roky prolítla od velikosti S až k L a zase zpět k S plus přibylo těhotenské a teď i kojící oblečení různých velikostí... No ale na to oblečení už si asi budu muset pozvat někoho na pomoc, nebo nevím. Prozatím jsem to vzdala.
    Ale, a za to se teda zatím poplácávám po rameni, se mi jakžtakž daří udržet oblečení pro mládě roztříděné podle velikostí v popsaných krabicích.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    *kam dát třeba...
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    MART1NKA: plně tě chápu! Po devíti letech vyklizim dílnu (druhým týdnem) a nestačím se divit, co vše nacházím, kolik jsem toho již koupil poněkolikáté a co všechno nestihl dodělat. Inu vše jsem si zaprotokolovat, nakreslil, ve které části to příště hledat, opatřil popisky a....
    ....zjistil, že těch hnízd je víc, a do popsaného se mi to již nevejde, no a když jsem našel adekvátní nádobu, já dát třeba borty, tak jsem pro změnu ztratil protokol s nákresem :D
    Ale jinak mám radost, je tu víc místa a tváří se to uklizené, to ano!
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MAR_TINA: Ja si nedavno musela priznat, ze to nemam len po ocovi, ale zda sa aj po mame. Ta jak ostala sama, tak teraz prakticky nezavrie pusu, ked pridem. A ja potrebujem aspon obcas ticho a samotu a po par dnoch u nej uz to nedavam.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: po někom to asi máš :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Som doma u nasich a moj otec nezvlada nerozpravat u televize, ani vlastne nic pozerat dlhsie ako jednu scenu. Mam chut ho priviazat ku gaucu a nacpat mu hadr do pusy.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Ještě ke kombinované léčbě: zdá se mi, že ten nástup i odeznění ritalinu jsou pozvolnější, takže nedochází k takovému propadu energie. Připadá mi taky, že ten účinek je delší, hlavně večer, kdy si poslední dávku beru okolo páté a bez problémů vydržím funkční do doby, kdy jdu spát (do postele chodím chvilku před desátou).
    Je mi jasné, že ty účinky jsou do velké míry individuální, moje psychiatrička nicméně říkala, že na tomhle režimu už má poměrně hodně pacientů a dost si to pochvalují.

Mmch., dneska jsem iniciovala sestavení regálu a po letech konečně vyklidila kumbál. Předtím jsem se k tomu vůbec nebyla schopná dokopat, teď nebyl problém se do toho pustit a dokonce z toho mám dobrý pocit! Říkám si, jestli se nakonec za každou leností nakonec neskrývá nějaká patologie exekutivních funkcí.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MAR_TINA: Ok :) az budem mat vsetok nabytok tak urobim stitkovaciu party. :))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: já ti to oštítkuju
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MAR_TINA: Kto mi ich tam da? Sluzka? :D do toho sa nedonutim ani keby traktory padali.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: popisky? myslím to vážně. Máme štítky ve skříni s ložním povlečením a velmi nám to usnadňuje život.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Mne vcera prisla kamoska vytriedit krabicu po stahovani a skusala, ci viem co v nej je. Absolutne marna snaha. Ale vlastnim velmi vela bateriek AAA. :D
    Ja proste nikdy nebudem vediet co mam kde v byte. To je absolutne mimo to, co som schopna si zapamatat.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    AXTHEB: A za alkohol a ine latky, ktore clovek zamlada pouzival ako sedativa…
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    AXTHEB: Ja to radsej ani nepocitam. Uz tak mam dost velke straty vdaka 10+ rokom liecby chronickej nemoci, ktoru moc neovlivnim. Takze kazde dalsie stratene prachy kvoli ADHD seru o to viac a nechcem na to ani mysliet, kolko to uz bolo.

Ale aspon sa to snazim trochu mininalizovat. Coz teda nie vzdy vyjde. Napr. mi tu stale lezi balicek, ktory som chcela riesit, ze sa asi poskodil cestou. Mno, uz je to tak 2 mesiace a nedokopala som sa k tomu. Nastastie ten nebol moc drahy.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CNV: Mno, já odhaduju svojí ADHD daň za posledních 10 let tak na 250k, a to nepočítám peníze ušlý tím, že jsem roky hnil ve špatně placený práci, protože jsem si nemyslel, že budu schopný dělat něco náročnějšího.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Ozvala se mi nějaká redaktorka, co píše pro Czech Crunch, že chystá článek o ADHD, mj. v odezvě na to vystoupení Radkina Honzáka. Zajímalo ji, jestli bych se k tomu chtěla jakožto dospělá s ADHD vyjádřit, tak jsme si dneska volaly. Až bude text zveřejněný, dám vám vědět :)

Jinak ode dneška mám kombinaci atomoxetin 60 mg + methylfenidát 5 mg v několika dávkách za den dle potřeby. Před hodinou a půl jsem si brala těch pět mg. Mám lehce lepší náladu (ale nic extra výrazného) a cítím se samozřejmě ještě klidněji. A jako bonus jsem odbavila spoustu malých restů. Snad to takhle klapne.

A do třetice: pokud by vás napadlo zlepšit si spalování piperinem a berete atomoxetin, nedělejte to. Metabolizuje se totiž pomocí stejných enzymů, takže se vám bude pomaleji odbourávat atomoxetin a bude vám blbě. Vyzkoušeno za vás :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    CNV: Jedine plus na tom je, ze som sa skusila ozvat, ci to este neprejde a vyslo to. Par rokov dozadu by som ostala len nasrana a ticho to zaplatila. Ale furt to vyzaduje strasne moc namahy, tu oficialnu komunikaciu fakt nemam rada.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam