• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    JOPS
    JOPS --- ---
    MART1NKA:
    KULHY:

tohle mam taky, pro neco se nadchnu, naposled to bylo, ze si z horniho patra udelam chytrou domacnost... Zprovoznil jsem si vsechno (zarovky, server, cidla, vypinace, vyzkousel automatizace), ale pak se na to uplne vykaslal, protoze uz to byla takova rutina, ktera uz me strasne nebavi.

Mam rad ten prvni challenge, stourat se v tom, zkusit to nastavit, ale jak se to naucim, tak od toho davam ruce pryc a hledam si jinou zabavu a strasne me to sere. A kdyz Vas tu tak ctu, tak si pripadam, ze nejakou lehci formu ADHD asi taky mam :D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MART1NKA: mam tym lidi, kterym prirazuju praci, ale ja ji delst nechci. ted si ze me partnerka dela prdel, ze konecne pracuju, kdyz musim likvidovat sklad. ma pravdu, konecne po roce pracuju rukama..
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    MART1NKA: tak to je ale ideální pozice, namotivovat, ukecat ostatní a rychle od toho pryč:)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ECLECTICA: Akonahle nieco robim tretikrat, tak to uz robit nechcem. Akonahle mam pocit, ze uz som sa to naucila, tak uz ma to nezaujima. Ja vlastne vymyslam projekty ktore potom nejaki chudaci implementuju. A platia ma za to, ze im ukecam a nadchnem zakaznikov, aby do toho sli. Zrealizuje to potom niekto iny.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Jak moc je vaše práce různorodá?
    Já jsem před pár dny analyzovala komunikaci v jednom velmi úzkém oboru, začátkem týdne jsem připravovala teze pro komunikaci ohledně terapie jednoho onemocnění, teď pro změnu připravuju texty pro panely v muzeu. Naprosto to uspokojuje mou potřebu po změně i přirozenou chuť nasávat nové informace.
    LEELA88
    LEELA88 --- ---
    KROPUCHA: Ano, ale jak u koho. Zalezi na pacientovi, tak i na psychiatrovi. I u jinych diagnoz neposilaji kazdeho ke klinickemu psychologovi. Bohuzel nelze pausalizovat.
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    Mne psychiatricka rekla, ze bez psychologickeho vysetreni mi medikaci na adhd napsat nemuze, bez ohledu na to, ze si mysli, ze bych ji mela mit... takze pokud to psychiatr udelat muze, tak asi zalezi kus od kusu a je potreba jit rovnou k nejakemu, o kterem vite, ze to dela :-/
    ZLOKOCKA
    ZLOKOCKA --- ---
    ECLECTICA: Ja jsem treba sla rovnou pres psychiatra. Ale dluzno rict, ze uz jsme se znali kvuli jinym vecem :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KROPUCHA: ne, k tomu, aby člověk dostal medikaci, potřebuje právě tu diagnózu.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    LEELA88: Takže když se chci dostat k medikaci, tak to co hledám možná není diagnostika, ale stačí prostě rovnou psychiatr, co se v ADHD trochu vyzná?
    LEELA88
    LEELA88 --- ---
    LEELA88: Jinak chci znova radeji rict, ze na terapii je Vacek ok :). Urcite ma co dat...
    LEELA88
    LEELA88 --- ---
    KROPUCHA: Diagnostiku muze delat jen klinicky psycholog a diagnozu a farmaka dava psychiatr. Zaroven psychiatr ne vzdy chce diagnostiku od klinickyho psychologa. Ja sla k dr. a rovnou dostala leky-zadna diagnostika atd. U psychiatra, ale muze pomoct i ,,papir" od psychoterapeuta nebo adiktologa, ze ma podezreni na ADHD.

On je v tom pro laika trochu chaos no:).
    Klinicky psycholog-diagnostika psych. poruch, ADHD atd.
    Adiktolog-diagnostika zavislosti
    Psychiatr-da diagnozu a muze napsat leky
    Psycho/terapeut- clovek, co dela terapie

Muze se to vse prolinat :), zaroven je to jeste trochu komplikovanejsi ohledne nazvu psychoterapeut (kdo si tak muze rikat). Ale to bylo na dlouho :).
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    LEELA88: Zajimavy! Tak dalsi tipy kam ne/chodit urcite posilejte, treba to pro nekoho bude uzitecny.
    Jinak teda co jeste uplne nechapu: diagnozu muze udelat jenom klin. psycholog? Ale ten zase nemuze predepsat medikaci, ne?
    LEELA88
    LEELA88 --- ---
    LEELA88: Ano maji nasmluvanou psychiatricku. Funguje to tam tak: konzultace jestli mas adhd (neni to diagnostika ani nepouzivaji postupy diag.), pak koupe 3 sezeni a pak za dr. Doporucuji spis Adicare- tam je normalni vysetreni. Psychiatra tam maji taky.
    Doporucuji fcb skupinu Psychokraviny, tam je vysvetlene proc neni ok, co delaji. Podivejte se na diagnisticky manual DSM nebo Screeningovy dotaznik DIVA a muzete usetrit 4k. Na terapii je ok, ale na diagnostiku opravdu ne, proste ji nedelaji. Za me je to i dost neeticke.
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    LEELA88: ale po jejich vyšetření tě můžou poslat za psychiatrem, výhoda je velmi krátká čekací doba, nabízeli mi k němu termín v řádu týdnů
    LEELA88
    LEELA88 --- ---
    KROPUCHA: Vacek diagnostiku nedela. Poradne si to overte pokud tam chcete. Diagnostiku dela vzdy klinicky psycholog. UVacka zadny klinicky psycholog neni.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    QUANTI: Jednu z autoriek som tym uz vcera pobavila :D

V pohode, spravim si vylet. A pokial to vyjde dobre, tak akurat len zastavku cestou na Slovensko.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    SHARKIE: Napsala bych jim mail, myslím, že zrovna u tohoto titulu by mohli mít pochopení :D
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    ELLIE: ne, jsem mu normálně odpověděl na dotaz: a co závislosti? :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Kedy konecne zvladnem rozoznat lavu od pravej a push a pull? Dnes som skoro rozbila dvere v thajskej restauracii. Chudak mala Thajka nez mi to vysvetlila.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Tak som si spravila predobjednavku na https://www.hostbrno.cz/roztekane/

S osobnym odberom. Casy tam maju sice 10-15 v pracovne dni, ale tak som si povedala, ze ozeliem obed a odskocim si potom z prace.

Ze sidlia v Brne a tak to nebudem mat len na skok, mi doslo az ked som dostala mail s potvrdenim objednavky a ja si tam to Brno prvy krat vsimla. Vobec ma nenapadlo riesit, kde ich najdem a ze by nemuseli byt v Prahe.

Najlepsie je, ze ma to uz ani neprekvapuje. :)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Tak at ti pomuze, mne bohuzel nepomohl
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    VON_GILOTINE: doporučen atomoxetin, ale rozhodovat bude psychiatra, kam teprv jdu.
    KROPUCHA: INEP, čekačka 10 měsíců.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam