• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ACKO: Ja som introvert tiez :D zijem sama a som na home office a nikto mi doteraz nepovedal, ze by to bolo nejake blbe. Ja to nehovorim uplne nahlas a robim to pri cinnostiach, ktore vyzaduju nejaky sled cinnosti, napriklad balenie a odchod na turu.

Uprimne, ono z nas NT musia liezt po zdi skor z inych veci, nez z tohoto :D
    ACKO
    ACKO --- ---
    MART1NKA: bez urážky, při takovém mindsetu z tebe introverti musí lézt po zdi
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    AXTHEB: Jj bola som teraz v dodavke s kamoskou 3 tyzdne a ona mi povedala, ze sa nezvyklo vela bavim sama so sebou (a sere ju to). Ja ked nieco robim, tak si totizto nahlas vyslovim co idem robit. Pomaha mi to nezabudnut, co som chcela urobit.
    Napriklad pri baleni si hovorim nahlas, po ktoru vec idem. Robim to od detstva.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    AXTHEB: Jo, ja si hovorim zastav sa na chvilu, ked sa uz moc tocim dokolecka. Obzvlast rano, jak byvam mimo, kym sa poriadne preberiem, dokazem fakt chaosit, ale ten povel pomaha. :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Mám tu dva postřehy, který mi teď docela fungují:
    Když si všimu, že dělám sidequest, okomentuju si to nahlas. Naučílo mě to rychleji poznávat, že je to sidequest a teď už to občas vnímám rovnou a mám možnost ho nezačít. Což teda - aspoň na začátku - reálně bolí, myslím že kopnout se do holeně o dveře od myčky bolí míň.
    Stejně tak, když mám něco v ruce a chci to někde položit, pomáhá nahlas říct "neodložit, uklidit", občas se to pak fakt povede.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    PATISLAV: Jj, akonahle je nieco tak na minutku, tak sa dokopavam urobit to hned, inac to zas uleti do zabudnutia. Celkom to funguje. :)

Horsie je nezacinat sidequesty, ktore su na dlho. To este natrenovane nemam a pravidelne sa u nich zaseknem.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    PATISLAV: aj odpust, to jsem vubec netusil
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    Já si náhodou seznam dělám taky, akorát jsem mu místo to-do začala říkat ta-dá list a nepíšu tam věci, co udělat musím, ale co udělat chci. První úkol je napsat si ta-dá list, abych si rovnou měla co odškrtnout spolu s dalším, automaticky splněným úkolem být krásná. Dopoledne občas kouknu do seznamu a něco udělám, pak se den rozpadne, večer se zhrozím, že jsem skoro nic neudělala a dotáhnu to třeba na půlku seznamu. Počítám s tím, že neudělám všechno, ale je to ta-dá list a každý odškrtnutý úkol je důvod k radosti. A další ráno se kouknu, jestli nechci dneska udělat něco z těch včerejších neodškrtnutých. Myslím, že mi to takhle jde tak o 33 % líp než bez seznamu.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    VON_GILOTINE: ještě jsi možná pozapomněl kontext, že jsme s E. byli manželé, takže mně zná. Ta rada asi nebyla myšlena obecně.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ECLECTICA: já teď zkouším přeprogramovat mozek, aby dělal hned věci, který vlastně nesmyslně odkládám. Vyhodit ten papírek do koše zabere skoro stejně práce jako položit ho na stůl, pověsit klíče na věšák totéž.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Jo aha "zaberou leky" aha.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Hej fakt s radou udelej si seznam by tu melo bejt zakazany jakkol8v operovat dpc.
    Maloco posloucham pres ctvrtstoleti a nikdy mi to nepomohlo
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PATISLAV: když mám pocit, že se to na mě valí ze všech stran, úkoly si sepíšu a začnu těmi, co zaberou nejmíň času. Moct si dvě-tři věci odškrtnout člověka mě většinou povzbudí, nebo mi aspoň umožní nepanikařit, že jsem zatím neodbavila vůbec nic.

Když můžu, tak ráno začínám tím nejjednodušším nebo nejzábavnějším. Pak se dostanu do flow (zaberou léky :D) a jde to víceméně samo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PATISLAV:
    VON_GILOTINE: děsíte mě, že mám příznaky adhd. Ale ne, jen dlouhodobě přetížený mozek
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    tak mám termín k psychiatrovi na 31.3., jsem zvědavej, jestli nějaká ta medikace nějak zabere:)))
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    PATISLAV: Ale mna to takto bavi. Keby tam bolo x ukolu na stejne tema, tak mam paralyzu.
    KULHY
    KULHY --- ---
    Dělám UI/UX designera. Přestože, je práce v zásadě pořád podobná, nabízí nekonečno různých případů. Když už začnu na něčem dělat, jsem tím celkem pohlcen, dokud to představuje nějakou intelektuální výzvu. Horší je to s rutinou a dokončováním — když překonám hlavní problém, když rozlousknu jádro pudla — všechno dodělat, dojednat s lidmi, pokrýt všechny vyskytující se případy, zanést všechno to sw na správu těch úkolů, uklidit po sobě v souborech. Někdy mám i vlnu, že mě baví i ta rutina (někdy až obsesivně), ale není to moc často. Problém je začít a udržet pozornost (hlavně v bodech, kdy musím udělat něco rutinního, abych mohl pokračovat). Obecně mi to přijde dobrá práce pro ADHD, ale je těžké jí dělat v týmech, kde se tlačí na hranu maxima produktivity.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PATISLAV: presne tak, ke to lepsi nez monotonni program, ale udrzet sibdisciplinu je peklo a jak rikas, u kednoho myslis na druhy a naopak
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    a mozek to zpozdeni vytvori pokazdy, protoze prece nebude delat neco co se este muze zmenit, nebo neco co přece VÍ, že mu potrvá pet minut a vubec ne tri hodiny.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    PALEONTOLOG: z té pestrosti se stane velmi rychle peklo, jakmile začneš mít zpoždění. Najednou je v backlogu X úkolů a každý je o něčem jiném, takže člověku přeskakujou myšlenky z téma na téma.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MART1NKA: mam tym lidi, kterym prirazuju praci, ale ja ji delst nechci. ted si ze me partnerka dela prdel, ze konecne pracuju, kdyz musim likvidovat sklad. ma pravdu, konecne po roce pracuju rukama..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam