• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    KULHY: já mám tip, kde ne :D
    KULHY
    KULHY --- ---
    VITEX: :D sort of…
    KULHY
    KULHY --- ---
    Zase jedno klasický téma:

Nemáte nějaký tip v Praze na:
    - dobrého terapeuta
    - kde se nechat diagnostikovat
    ?

Měl jsem tip od kamaráda, ale bohužel doktorka zmizela na mateřskou. :)
    VITEX
    VITEX --- ---
    KULHY: Holt seš činorodej, no ...
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    SPIKE411: My treba tohle delame. Hloupy na tom je, ze jsou i deti, kterym to nevyhovuje. A neni jich malo. Mam stesti, protoze mam podporu vedeni a kolegu (obecne jde o nastaveni skoly) a s detma se da domluvit, takze si delame i frontalni vykladove hodiny, pri nichz ale paradoxne dobre funguji i adhdata. Jen teda to chce trochu interaktivity, nejaky pracovni list extra pro ne a mame teda dohodu, ze si muzou kreslit/hrat s modelinou nebo fidget hrackou.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ADHD should not be treated as a disorder
    https://www.economist.com/leaders/2024/10/30/adhd-should-not-be-treated-as-a-disorder

ADHD should not be treated as a disorder
    https://archive.is/tKQNO
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    ECLECTICA: Ze jo? Moje kolegyne v mym veku, ktery jsou NT, na me pusobi jak padesatnice. Si porad rikam, jestli jsem tak zaostala, nebo jestli je to vyhoda.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ECLECTICA: tak to je pozitivní, protože jeden důvod mé zášti vůči starým zapšklým konzervám vždycky byl "panebože, doufám, že nedopadnu jako oni"
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PATISLAV: ber to pozitivně. Ono to totiž vypadá (založeno na mé životní zkušenosti) že neurodivergentní jedinci jsou ve větším procentu případů schopní nějakého dalšího osobnostního a intelektuálního vývoje i v pozdějších životních obdobích, zatímco ti "normální" mají větší tendenci zakrnět.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    "kdyby jen ostatní neuroni nevolili doktora Weeda"

ta sedla.

diky bohu ze tu jsou hyperfocus vzbuzujici skvele imerzivni hry
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    VON_GILOTINE: krize identity je silná. Co ze mě jsem já? A nejsou ty zbytky jen jiná diagnóza? Odpovídám si tím, že osobnost je ten způsob, jakým zpracuješ daný problém, nebo naopak jak využiješ danou přednost. A především mě definuje to, jak na své předchozí činy a myšlenky pohlížím zpětně. Téhle reflexe se účastní ta nejvyšší úroveň vědomí, nepřehlcená akutním stresem, strachem z neznáma, z toho, že zase udělám chybu. To je ta centrála, která vás nutí číst si víc o ADHD, abyste sami sobě přišli na kloub, to je ta knihovna s kavárnou, kde v noci před usnutím přemoudřelí neuroni posedávají v kruzích a bědují nad tím, jak by mohlo být, kdyby jen ostatní neuroni nevolili doktora Weeda nebo kdyby v pohybovém ústředí prostě nebyli líní. A tak teď píšou tenhle manifest skrz moje ruce a doufají, že z centra zraku pošlou depeši do výrobny hormonů. Tam ale leží neuroni úplně vyčerpaní, stávkují a žádají přísun kofeinu. Pohybové ústrojí žádosti vyhovuje a problém se má za dočasně vyřešený. Pohybové ústrojí hlásí proleženinu. Přemoudřelí neuroni v kavárně si postesknou, že by jednou chtěli mít takovou moc jako proleženina nebo močový měchýř. No jó, řekne jeden z nich, voni cílej na ty nejnižší pudy.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TUILE: já mám vytvořenou hromadu z věcí po dětech...že část dám na Vinted a část do Klokánka...no nevím. Dobrý bylo, že přijel přítel s malým synem a ten si všechno polil, jak byl rád, že to tam je, i když do té doby se tomu smál:-))

Další kapitola je "po ruce":-))
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    IOM_NUKSO: u mna je ten vznik dost casto dany tym, ze riesim x veci naraz a furt odbieham k niecomu inemu.. takze sa vzdy nieco polozi s tym, ze sa k tomu vratim.. a to uz potom moc nenastane
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    TUILE: hromadu opraneho a neodlozeneho oblecenia vo vyske metra mam doma.. raz za cas naberiem eneergiu sa na nu vrhnut, zmensim ju dost vyrazne, ale nikdy nie uplne.. a tak potom zase narastie.. nekonecny pribeh :-)
    TUILE
    TUILE --- ---
    a jinak ja mam teda hodne slabej odvar nakyho adhd. moje mati je uplne ztracena. vsechny sme podelili slaby procenta.

pamatuju v detstvi sme meli hromadu.
    byla to hromada obleceni, povleceni…
    proste veci, co prosly prackou a musely se vyzehlit a dat do skrini. tato hromada mela ca jeden metr na vysku (myslim, ze neprehanim, obcas byla vetsi nez ja).
    bezne sme brali obleceni z hromady. byly tam hotovy poklady. kradly sme si navzajem dlouho nevidene kusy obleceni, ktere sme v hromade nachazely.
    hromada zmizela jednou, kdyz byls mama v nemocnici a teta nam tam prisla pomoc. takhle nastvanou sem mamu nikdy vickrat nevidela, ze nekdo cizi zasahl do jejiho poradku veci.

casto svadela ten neporadek na deti, ale i dvacet let po odstehovani sou vsude hromadky veci urcene k roztrideni a obleceni po zidlich na hromadkach (k vyzehleni, oprave, uklizeni, roztrihani na hadry…).
    rict pred ni diagnozu je nemozny- ale prosimte, ty si zas vymejslis hlouposti. tyhle diagnozy…
    TUILE
    TUILE --- ---
    IOM_NUKSO: zacit jakoukoliv cinnost vyzaduje pomerne hodne usili. pokracovat v ty cinnosti uz ne.
    takze zatridit deset papiru je uplne stejne narocny jako zatridit jeden.
    ten prvni na stolek odlozim s tim, ze az budu mit cas/naladu…, tak to udelam. pak se zacnou kupit.
    moje vyhoda je, ze mam fakt malo prostoru, takze to musim resit v radu tydnu, kdyz to zacne prilis prekazet. (muj osobni prostor ma asi 12m3 a sdilim ho s bojlerem a vzduchotechnikou.)
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Ze zajmu bych se chtela zeptat na ty hromadky...ono to asi neni primarni symptom "mit hromadky", ale je za tim nejaky myslenkovy proces. Jaky? Je to v tom, ze tu vec neumite od zacatku zaradit?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    A kdopak si třetí den za sebou nevzal do práce brýle na čtení?
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    RANDOM_NIGHT: Ja našťastie len doom byt. V dome by som už asi fakt nič nenašla. :D
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    My máme doom dům.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam