• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    KULHY: Když to slyším, tak mě napadá, jestli by ti taky nefungovalo dub techno. Důležité je najít si hodně generické, kde bude hodně zastřený kopák, ale stále slyšitelný. Blbé je, že často jsou tyhle mixy namíchané tak, že se tam občas vyskytne něco trochu rušivějšího, co mě vytrhne z pozornosti, ale třeba k tomuhle mixu se opakovaně vracím. Zatím jsem nenašel lepší „pracovní“ hudbu; kopák udržuje pozornost, ale neruší ji, a zvukové plochy vytvářejí pocit uzavřenosti v bublině, kterou nikdo nemůže prostoupit.

Dub Techno Mix #123
    https://www.youtube.com/watch?v=JMPg4zsfue0
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    KULHY: není to špatný, takový uklidňující

Já mám teď puštěný tohle:
    ViewSync - Multiple YouTube Viewer
    https://viewsync.net/watch?v=SThYLy0sOfw&t=0&v=guo8CHurCpY&t=0&v=4KzFe50RQkQ&t=0&v=NpHqYnFELLE&t=0&v=AZSc3N7Dv_Q&t=0&mode=solo
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    KULHY: Neznám. Teď jedu toto:
    Pomodoro Timer 4x45 (3hr) | ADHD | Let's get focused! | Lofi + white noise ♡
    https://youtu.be/nAReIJImpwY?si=Kv1OWrk93yNImcbR
    KULHY
    KULHY --- ---
    Znáte tohle? Mě to dost pomáhá se soustředit na práci a i obecně mě to výrazně uklidňuje. Už jsem toho neposlouchal desítky hodin a ještě mě to neomrzelo a efekt nijak nepolevil. Nějak mi to pomáhá usadit tu roztěkanou mysl a zastavuje mi to ty nadbytečný myšlenkový proudy. Trochu jako tikot hodin nebo tlukot srdce vyhlazenej objímajícím synťákem.

ADHD Relief Music: Studying Music for Better Concentration and Focus, Study Music
    https://youtu.be/RG2IK8oRZNA?si=adiHmExq6iSd6vJ6
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    Malé jako VĚKEM, ne že když ti přijde dítě malé, tak mu to vysadíš :D
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    KULHY: Zpomaluje, proto to malé děti třeba na prázdniny vysadí. Aby vyrostly :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ELLIE: v průměru o dva centimetry víc, iirc.
    KULHY
    KULHY --- ---
    ELLIE: Jako že růst zpomaluje nebo zrychluje?
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    COCOBRYCE: Souhlasím, a můj čtrnáctiletý sto osmdesát centimetrů vysoký puberťák to bere od osmi let a nechci si představit, kolik by měřil bez ritalinu.
    (Nadsázka.)
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    Benefits of ADHD medication outweigh health risks, study finds
    Benefits of ADHD medication outweigh health risks, study finds | Attention deficit hyperactivity disorder | The Guardian
    https://www.theguardian.com/society/2025/apr/06/adhd-medication-drugs-risks-benefits-children-study?CMP=bsky_gu
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    LEELA88: oni to v psyone napisu na jednu z indikovanych diagnoz, bud uzkosti, alebo depresie :) ak ani jedno z toho klient nema, tak to beztak asi ani nepotrebuje.
    LEELA88
    LEELA88 --- ---
    MART1NKA: Ano a o to vim, proto se ptam :). Uz nevim obcas, kam klienty posilat, tak beru vsechny dobre konce. At ucinek vydrzi co nejdele.
    Diky za odpoved!
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MART1NKA: a adhd ani nie je indikacia na tento typ liecby. uzkostna porucha ano.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    LEELA88: v psyone, mam to na diagnozu generalizovana uzkostna porucha. nie je to na adhd :) a medikaciu na adhd neuzivam, pretoze ma nediagnostikovali. uzivala som medikaciu na uzkosti (setralin, escitalopram) a cez vedlajsie ucinky som v tom nemohla pokracovat.
    LEELA88
    LEELA88 --- ---
    MART1NKA: A kde jsi byla? Promin jestli jsi to psala, zkusim to jeste dohledat. A uzivas medikaci na Adhd? Jinak super, ze ti je lip!
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MART1NKA: narozdiel napriklad od setralinu, ktory mi urobil to, ze tie veci neboli urobene vobec a bolo mi to jedno, takze mi chcipali kytky a ja som s tym nic nerobila.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MART1NKA: tak som 4 dni po terapii a musim povedat, ze mam pocit, akoby mi niekto vymenil mozog. snad to vydrzi co najdlhsie.
    adhd vam to urcite nevylieci, ale na uzkosti a depresie spojene so sebalutostou/nenavistou to je aspon u mna celkom efektivne. inak za vikend som urobila mnoho veci, co som v byte niekolko mesiacov odkladala. pretoze sa mi normalne chcelo. celkom fajn :) furt tie aktivity vyzerali tak, ze som mala rozpracovane 4 a nahodne prebehavala medzi nimi a asi mi to i trvalo dlhsie, ale nebol tam ten mechanismus nutenia, nechuti, potreby... ved to poznate.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    AXTHEB: Taky čekám na telefonát z lékárny :/
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ELLIE: Akorát u nás zase není a já nemám ani do konce týdne.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ALONSY: V podstatě odvádím práci určenou vysokoškolákům, jen ji musí zaštitit někdo s titulem.
    Nebýt léků, nevyhrabu se z různých shitjobs typu zákaznický servis pro zemi x nebo y.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    QUANTI:
    MART1NKA: Přitom je TOLIK úspěšnejch lidí s ADHD.
    Dokonce ženskejch.
    Dobře, koukám na Olgu Vlachynskou.

Ale pro mě je v podstatě úspěšný každý s ADHD apod., kdo si udrží dlouhodobě práci a má stabilní slušný příjem, co ho uživí a má z něj ještě něco pro sebe.

Když k tomu má doktorát a mluví v rádiu, tak už je pro mě supserstar, nehledě na to, jak se mu třeba hroutí osobní život.

(I když Olga má k tomu manžela, dítě, podcast, uf... někdo má asi holt víc hyperfocusů než totálních burnoutů...)
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    IOM_NUKSO: To je fakt. Muž začal bejt shovívavější jen k dětem.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    QUANTI: dost pravdepodobne by to jeho pristup vubec nezmenilo. Jsou lidi, co ti na psycho diagnozy reknou tak ted uz vis, co ti je, tak s tim neco delej ("oprav se")
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam