• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    WOLFGAR: zvysoval sem davky, mel sem pocit ze nejak to funguje a ze to este prijde, obecne na me skoro nic v normalnich davkach nefunguje, atkze mi ti neprislo divny. Az nak po delsim case mi doslo, ze to asi fakt nefunguje
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    VON_GILOTINE: Jestli te to nechal doktor brat dva roky bez efektu tak je to hodne velkej fail. Beznej postup je, ze se to zkusi na max 2-3 mesice a kdyz nemas efekt tak prechazis na stimulanty. Zrovna u tohohle leciva je naprosto jasne dane ze ti bud zabere behem tech 2-3 mesicu a nebo vubec a absolutne neni duvod ho brat dal. Je to taky jeden z duvodu proc ma smysl hodne tlacit na brzkou diagnozu protoze nejlepsi vysledky ma u adolescentu kde je ta uspesnost az kolem 80%. Nejak podrobne jsem to nezkoumal, ale co jsem pochopil ze strucneho popisu doktora je to neuromodifikator ktery permanentne upravuje funkci mozku tzn. zatimco stimulanty jsou jen naplast aby clovek s ADHD nejak fungoval tak lecba atomoxem/stratterou dokaze opravdu to fungovani mozku castecne zmenit. U nekoho vic u nekoho mene. A protoze cim jsi starsi tim mene mozek buduje nova spojeni a dokaze je modifikovat tak tim zaroven klesa uspesnost a mira uspesnosti.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    WOLFGAR:
    "Jinak Atomox je super kdyz ti zabere, ale cim jsi starsi tim je mensi sance ze bude fungovat. Muj doktor ho pise jen do ctyriceti s tim ze ja jsem ho zkousel v 35 a to uz mi rikal ze tak 25% sance max."

AHA!!! tak proto, dekuji konecne za hint proc jsem to bral dva roky marně
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TMA: Kam bys chtěl chodit plavat a v kolik?
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    TMA: Pulku ritalinu? O_O To vazis asi jako stredni pudl ne? Ja to na svou vahu strilim 3-4 a mel bych brat na plnej ucinek tak 6 kdybych nemel vysokej tlak. Jinak to ze Ritalin pusobi jen 6 hodin je zamer. Postupne uvolnovani stejne latky ma Concerta, ale me prave treba to prave vadilo ze uz to bylo pro me dost unavujici a protoze ten ucinnek nabiha dost pomalu tak jsem mel velky procento pripadu kdy jsem se zasekl uplne nad necim jinym nez co jsem potreboval delat. Ritalin najede do ctvrt hodiny.
    Ritalin pro dospele hrazeny pojistovnou teoreticky jde, ale v cechach si to protlacil zatim jen NUDZ (Narodni Ustav Dusevniho Zdravi) co jsem pochopil tamni primar je dost prominentni kapacita a moc se s tim nesere :D Porad se doplaci, ale jen asi patnact kacek na krabicku. Na druhou stranu jestli beres fakt takhle super maly davky tak to zas takovej zahul neni, ja daval za davku na neco malo prez mesic litr to uz dost lezlo do penez.

Jinak Atomox je super kdyz ti zabere, ale cim jsi starsi tim je mensi sance ze bude fungovat. Muj doktor ho pise jen do ctyriceti s tim ze ja jsem ho zkousel v 35 a to uz mi rikal ze tak 25% sance max.

Jinak vetsina soucasnych psychiatru kteri nestudovali jeste za komancu uz nemaji s existenci ADHD u dospelych problem, ale tech co se na to zameruji a umi s tim nejak efektivne pracovat je porad dost malo.

Co se spolehlivosti tyce tam fakt jedine je najit nekoho kdo te proste bude brat jakej ses a pochopi to. On je duvod proc se neurodivergenti casto davaji dohromady mezi sebou protoze neuroboringove to jednak nedokazou pochopit a druhak uz to ze maji uplne jine mysleni je samo o sobe problem. Ja to dost vidim na sobe kdy vsechny komunity kamaradu co mam kolem sebe jsou tak z 80% minimalne neurodivergenti at uz jednim nebo druhym smerem.
    TMA
    TMA --- ---
    ELLIE: dostávám recepty s doložkou "nesubstituovat"

Jinak jsem udělal náhodnou zkušenost, že pseudoefedrin mi funguje taky skvěle. Je k disposici jako Rx-only kombinace s antihistaminikem loratadin ("claritine") jako "clarinase repetabs" a bez předpisu (ale na občanku) s ibuprofenem.

Popravdě, než jsem se dokopal k psychiatrovi, tak jsem vážně uvažoval nad tím, že prostě provedu extrakci jako bych chtěl vařit pervitin a pak z toho to zase udělám tabletky, jen tak nějak to skončilo jako ostatní ADHD plány, které jsem kdy měl.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    TMA: Tip: jinou značku ritalinu. Concerta je, jak víme, obtížně sehnatelná, ale prý se v ČR dá sehnat i Medikinet a u toho jsem výpadek nezažila. Sice se neuvolňuje tak dlouho jako Concerta, ale mně přijde, že minimálně osm hodin dá, jen má rychlejší nástup.
    TMA
    TMA --- ---
    TMA: Ritalin na ADHD u dospělých je off-label use, takže si ho plně hradím sám.
    TMA
    TMA --- ---
    Ahoj, já jsem TMA a jsem AD(H)D. Jsem, ne mám.

Do jednoho příspěvku zkusím vecpat všechno, co mne napadne, snad to někomu pomůže.

Gábor Maté - Scattered Minds má hezký popis, ale rady, co s tím pokulhávají.

Atomoxetin (jiná značka, než Strattera) mi vůbec nepomáhal. Schopnost jít spát při únavě byla ještě horší, než jinak. Ani říkat si nahlas: "běž už spát," ani si nadávat nepomáhalo. Závratě, bolesti hlavy. Měl jsem pocit, že já nejsem já, že realita neexistuje. Lidi si na mne všimli, že nejsem v pohodě.

Ritalin 10mg (v .cz od firmy InfectoPharm) mi na nějakou dobu zabere, ale po max šesti hodinách účinek vymizí, beru půlku, celá tabletka mi dělala bolest hlavy, čtvrtka nefungovala.

Šel jsem rovnou k psychiatrovi, o kterém jsem měl informaci, že ADHD nepovažuje za neexistující. Povyprávěl jsem mu anamnézu. Měl jsem štěstí v tom, že v dětství mi našli LMD (lehkou mozkovou dysfunkci). Pokud máte komorbidity z psychické oblasti, nebo něco jiného, nemohu doporučit, s lidmi pracovat neumí. Umí ale předepisovat, což je přesně to, k čemu psychiatra používám.

Kvůli mým vlastnostem se se mnou rozešla žena, téměř všechny vlastnosti, které už nedokázala překousnout souvisí s ADD, respektive se vzorci chování, kterými ho maskuji. Nevyčítám jí to, je to fakt super extra moc špatné. Dá se v zásadě říci, že zatím jsem žádnou část těla nikde nezapomněl jen proto, že je přirostlá.

Protože beru jen půlku denně a účinek po pár hodinách vymizí, snažím se plánovat nástup účinku na nejvhodnější okamžik, což vede k tomu, že si to zapomenu dát.

Potřebuju někoho, kdo by se mnou chodil plavat, plavání mi pomáhá, ale sám se nedokopu. [Žena, která by mne dokázala mít ráda, by se také hodila, ale chápu, že na oplátku nedokážu poskytovat dostatečnou paletu služeb, aby se jí to vyplatilo. A ani služby, které poskytovat dovedu, nejsou dostatečně spolehlivé.]
    VITEX
    VITEX --- ---
    Co je to ADHD? | What the Fact?
    https://www.youtube.com/watch?v=XEmtclccKfI
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    KULHY: asi jako o všechno, krom když to bylo služební, respektive kozel, to nešlo neopecčovávat

AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MAR_TINA: Nemusíš, pár měsíců to vydrží:)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: pokud už máš jednou smlouvu platnou (=zaplacené první období), tak je platná až do výpovědi. A k výpovědi pro neplacení je potřeba, aby ti poslali upomínku a marně uplynula stanovená lhůta (což je měsíc, nebo dýl)-
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: ale musíš mít zaplacené pojištění
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KULHY: naštěstí technologie jdou občas časově nezaostřeným osobám naproti :-)

(ADHD nemám, ale už dva měsíce objednávám dítě na neurologii. Při okýnku po, út, čt 9-11 si na to zásadně vzpomenu buď v osm, nebo v jednu, nebo ve středu)
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    KULHY: Nemeju ji, chudinku. Občas jezdí dlouho se zimníma gumama. Naštěstí jsme na ni dva.
    KULHY
    KULHY --- ---
    TRISSIE: To je pravda, ale pro ilustraci přístupu jsem to zmínil. :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KULHY: zelenou kartu už s sebou (po ČR a teoreticky ani po Evropě) vozit nemusíš :-)
    KULHY
    KULHY --- ---
    VON_GILOTINE: No auto si řekne, ale dlouhodobě ignorovat kontrolku umím taky. Bohužel se to podepisuje na jeho stavu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam