• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    VALKYRA
    VALKYRA --- ---
    SHARKIE: Ty srazy jsou hodně psychicky náročné i přes skvělou organizaci. V Mnichově se scházívalo pravidelně kolem 40, 50 lidí. V Torontu také tak. Chce to fakt mít “koule” tenhle nápor energie ustát. Doma jsem se z toho vzpamatovávala několik hodin. (Je to podobný pocit jako najednou dostat mega obrovský zásah energie a to nemusí být vždy příjemné a žádoucí.) CADDAC pak v průběhu plándemie přešel na online verzi, která funguje do teď a pokud by někdo chtěl pocvičit angličtinu, tak srazy jsou dostupné všem. Schází se několikrát v týdnu podle časových pásem.

BOD: Rádo se stalo. Jediným problémem u přírodní cesty je, že zjištění účinků při vynechání či zařazení čehokoliv trvá opravdu dlouho. Tohle jsou má zjištění, co v průběhu mnoha let funguje mně. Nejzlomovější bylo zřejmě vzdát se kávy. To jsem nevěřila, že dokážu. Byla jsem na kafi závislá a u ADHD ho považovala za nutnost. (“Dobíjela” jsem se jím v průběhu menstruace, kdy kvůli hormonům klesnou účinky léků na ADHD a káva umí tento nedostatek krásně doplnit.) Naštěstí mám ráda výzvy. Teď ještě ten cukr 💪🏻.

BOD &DRABICZ: Přestože jsem pražská, tak Brno též ráda. Alespoň bych to spojila s hříchy a resty, které v Brně mám. Též bych datum potřebovala vědět minimálně týden předem.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    BOD: tým Brno (nedostatek času, potřebuju to vědět alespoň týden dopředu abych měl víc času na zmatkování)
    BOD
    BOD --- ---
    VALKYRA: Tybrďo to je slušná hromada inspirace co dělat a nedělat, na část už jsem taky přišel (alkohol a cukry jsou sabotéři), ale stále velice podnětné!

Většina se srazí v Praze že, je tu dost duší na brněnský sraz??
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    FIONOR: Já si vždy myslela, že tyhle moje projevy jsou normální... Nejsou no :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    VALKYRA: Tak jasne, ze to moze fungovat. Ale mna prave vtedy fakt hodne pobavilo, jak to bolo plne toho ADHD chaosu od zaciatku az po koniec. Ono to teda bolo s ludmi z FB, hlasilo sa povodne okolo 10 ludi myslim a dopadlo to, jak som pisala. Ale ako bolo to fajn aj tak. :)
    VALKYRA
    VALKYRA --- ---
    KROPUCHA: Dyspraxie.

Z_RYBY_KOST: Díky moc za tip! Velmi si toho vážím. Zapíši se na čekací listinu, přestože čekací doba je delší než 1 rok.

BOD: Vzhledem k tomu, že mi nefunguje žádná medikace a u každé se u mě po nějaké době projevují nepříjemné vedlejší účinky, tak mi nic jiného než přírodní cesta nezbylo. Po letech pokusů a omylů jsem zůstala u toho, co mi funguje. Tedy: žádné drogy (více než 16 let), žádný alkohol (6,5 roku; nedám si ani rumovou pralinku; v pivu bez alkoholu JE alkohol), žádné povzbuzující nápoje (včetně čajů; piji jen bylinkové a ovocné), stravuji se podle Jíme Jinak (cca 5 let), bohužel se závislostí na cukru ještě bojuji. Doplňky beru v co nejvyšší kvalitě, ideálně bio: Lion Mane, Omega 3, magnesium glycinate (zvýšené dávky), Maitake, Ashwagandha, Gotu Kola, ráno vitamín C se zinkem, 1x měsíčně injekce B12. Chci přidat postupně GABU, 5-HTP, L-tyrosine.

1KA: & SHARKIE: Sraz jsem tu před lety organizovala já. Navštívila jsem několik srazů ADHD v zahraničí a nechápala, proč by to nemohlo fungovat tady. Pár se nás tehdy sešlo. Poté jsem se odstěhovala do zahraničí a přestala NYX sledovat. Nevím tedy, jestli tento sraz měl nějakou posloupnost. Organizovat se mi již nic nechce, ale pokud by se toho někdo chopil a sraz proběhl do druhé třetiny července, ráda se ho zúčastním.
    1KA
    1KA --- ---
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    1KA: Na jednom ADHD sraze som bola. Omylom, myslela som, ze je to iny. Dosli sme nakoniec len 2 a to 1 este meskala. Vynimocne nie ja. Dalsia tam teda asi cakala so mnou, ale nenasli sme sa, lebo sme o sebe nevedeli a nakoniec odtial odisla. Vyborne to bolo. Meno tej druhej som uz po 5 minutach nevedela. :D
    1KA
    1KA --- ---
    VON_GILOTINE: kámo, má to ready :))

Dala bych sraz ADHD :))
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: Kamarád lékárník říká strattera v generiku v řádu stovek měsíčně, podle síly
    BOD
    BOD --- ---
    I ty léky a nějaký základní info k nim by tam mohlo být, zrovna v tomhle klubu mohu beze studu přiznat, že si prd pamatuju a ne vždy zvládnu zapsat
    BOD
    BOD --- ---
    RANDOM_NIGHT: Doplňky zajímají! Co udělat nějaký stručný list na nástěnce?

Mě několik měsíců hrozně dobře fungovala keto dieta, ale nedá se to věčně, dám další kolo na podzim, už se na tu klidnou mysl těším.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    RANDOM_NIGHT: Chci vědět hned! :D
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    RANDOM_NIGHT: Zrovna rozmyslam nad tym, ze som mala kedysi doporuceny nejaky doplnok, po ktorom som bola viac v pohode a o dost lepsie spala. A tym padom som aj fungovala vyrazne lepsie. Len uz vobec neviem, co to bolo, abych to mohla skusit znovu.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    Už tři dny beru nějaké doplňky (kdyžtak podle vývoje napíšu co, všechno jsou to obyč běžně užívané věci) a dějí se divy. Myslí mi to, moc nezapomínám, příliš se nestresuju, líp zvládám nečekané změny, zvládla jsem zařídit pár záležitostí, co mi tu strašily celé měsíce, a když něco potřebuju nebo chci udělat, není to stoprocentní, ale je mnohem pravděpodobnější, že to udělám rovnou.
    Hrozím se, že se to klasicky zase vytratí. Ale třeba…
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    BOD: Chodím do adicare na Údolní, zatím spokojenost, nic nevyvrací, vysvětluje, nevnucuje, navrhuje. Zatím spokojenost, prášky budu měnit v červenci/srpnu. Terapie mají v ulici Hlinky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    POZITRON: nejdřív platil, pak mu doktor adhd uznal a má to na pojišťovnu
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    mne hodne tlaci ta absolutni imerze do bylo to tak dycky dycky to tak bude ses k nicemu vsem jen delas problemy zmiz vyvaň chcípni a prestan ostatnim kazit zivoty
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    VON_GILOTINE: Ja mam vzdy pocit, ze sa pozeram na film, jak sa niekto proste sam snazi zlikvidovat a nechapem, preco s tym nieco nespravi, ked vlastne moze. Blbe je, ze aj ked som to ja sama, tak to nic nemeni na tom, to nejak zlomit. Tohle fakt neznasam a desne ma to nici.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    DRABICZ: S tym stlpom si mi pripomenul, jak som na prijimackach na vysku po prvej casti vysla na chodbu, suverenne nakracala k oknu a prastila celom o sklo, jak som sa chcela pozriet von, ale uz som nestihla zaregistrovat, ze je to okno zavrete. Jo, otocili sa na mna uplne vsetci, co na tej plnej chodbe stali. :D

Inac mam dost veci, co pises, hodne podobne. A strasne neznasam tie blbe poznamky, ked "nefungujem" a este viac to, jak ma dokazu uplne zastavit pred akoukolvek snahou pokracovat, cim sa ta situacia pochopitelne este viac zhorsi.
    BOD
    BOD --- ---
    V minulosti jsem dostal Ritalin na předpis od psychiatričky, zajímalo mě jestli se v tom něco legislativně aj. nezměnilo, z toho co píšete tak výrazně asi ne, tož dobré.

Pořádně jsem s ním ani nezačal (většinu ho stále mám, už dávno prošlý, což by vadit nemuselo), protože se mi to nechtělo kombit s léky v rámci onko léčby a teď přemýšlím za kým jít abych na to navázal (s ní jsem se chtěl naivně a upřímně pobavit o tom jak se mi daří po tom co jsem místo antidepresiv začal mikrodávkovat LSD, což se ukázalo jako hodně špatný nápad a bude lepší jít jinam)

Kdyby jste věděli o ok psychiatrovi*icce v Brně/Jihomoravském kraji, budu rád za tip.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    bupropion doporucuju, zeru elontril tristovku a za me snad nejlip nadesignovanej prasek co sem kdy papkal
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam