• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    MARKYSHA: hyperaktivita = neklidné sezení, rozebrání propisek, hraní si s křečím na stole, náhodně rozbité věci a občas, když má člověk štěstí, hyperfocus, který nestojí moc peněz
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MARKYSHA: ADD neexistuje. :-)

Je to spektrum.

Můžeš být ADHD s převládající hyperaktivitou, pozorností, nebo kombinovanou.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Hele a je tady někdo taky jenom ADD? Protože s částí se tady ztotožňuju, ale s hyperaktivitou vůbec ne.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    1KA: ano. nejdriv zkontrolovat internet, snidat pomalu kafe a neco,

bohuzel proto mam racionalizaci, jsem ve stand-by stavu pro pripadnou urgenci ci nejaky prusvih.
    pokud se nic neukaze tak pomalu zacnu nekdy cist mail a delat clanky a kontakty.

je to i tim, ze moje mysl odjakziva driftuje a ma dojezd, jsem jeste nasrany z tramvaje kde me prirozcilil ridic co nas zdrzel na krizovatce atd.

k tomu zaroven dobiha uvedomeni ze teda sem zase v nesvobode = praci.

potreba se pozdravit s kolegy. otevrit okno, a tak. co kdyby treba nefungoval internet.

ale jsou prace kde to takle jde, treba kdyz delam objednavky v sezone a je jich tuna. to nemusim zapinat mozek a jen tukam rovnou obejdnavky. to me uklidnuje.
    XARGH
    XARGH --- ---
    1KA: dobrý je udělat nejvíc nepříjemný věci ráno, když okolo nikdo nerozptyluje a prokrastinovat po obědě a před koncem šicht, kdy uz to nemyslí...

Pivo table udělám brzo taky... 🤣
    1KA
    1KA --- ---
    XARGH: HiHi, to mě vede k myšlence, kterou jsem si lámala hlavu vždycky. Kolegyně přijde do práce, sedne si, otevře počítač a maká. HNED. Tohle jsem nikdy nedokázala pochopit, kdy já přijdu, jdu rovnou do kuchyňky, mezitím se zakecám a potom nestáhám přípravu na meetingy a doháním to v noci. Nehledě na to, že vydržím v klidu sedět tak 30 minut. Disciplína hadr. Ale už končím a jdu...vytvářet pivot table, která mi to určitě :D usnadní. Bože. Díky, že jste tady.
    XARGH
    XARGH --- ---
    1KA: "kdyz nemůžu, tak nemusim!"

Kopytem sem, Kopytem tam
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    1KA: ne, znas to, zitra se ukaze, ze to nejak omylem pujde, nebo se celej ukol zrusi. je to tak vetsinu zivota. moc tomu nerozumim. jen vim, ze z toho sedivim od dvaceti a skoro nic me nerozhodi. protoze od detstvi takle sedam pod parni valec vlastni hyperviny v domneni ze me to donuti s necim hnout.
    1KA
    1KA --- ---
    VON_GILOTINE: a zejtra se zhroutím :D
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    1KA:
    A co že to dnes dělám? Místo, abych postupně začala krájet velmi nepříjemný pracovní úkol, jezdím autem po městě, čtu každou bulvární zprávu a hledám obezličky, proč to nejde.

20yrs nonstop
    1KA
    1KA --- ---
    Já teda ve vztazích dost trpím a osoby v mé blízkosti taky. Musí to být vcelku fraška, sledovat moje chování a reakce okolí. Někdy mi je i do breku, když vidím to nepochopení, já se strašně snažím, ale není to občas moc "dost". Každopádně, přijetí toho, že ADHD mám jak z praku, že s tím snažím na terapii pracovat mi přináší úlevu, že to snad bude lepší.

A co že to dnes dělám? Místo, abych postupně začala krájet velmi nepříjemný pracovní úkol, jezdím autem po městě, čtu každou bulvární zprávu a hledám obezličky, proč to nejde.

Zítra budu brečet, protože nestíhám, jenomže, deadline je až ve středu, žejo:D. Proč já krává nevyužiju jedinej volnej den, kdy mají Němci prázdniny a nikdo neotravuje, klasika. DPC.

Protože si jdu dát kafe :D.
    XARGH
    XARGH --- ---
    ZLOKOCKA: v Karlíně nechat otestovat, klinika eset
    VALKYRA
    VALKYRA --- ---
    Z_RYBY_KOST: Díky za inspiraci! Dohledám. (Tím “vším” jsem myslela vše, co je mně dostupné či se ke mně dostalo přes jiné lidi, zdroje, což neznamená, že stále nevede někudy cesta, která mnou zatím nebyla objevena. Proto jsem též uvedla, že stále věřím v zázrak.)
    VALKYRA
    VALKYRA --- ---
    BOD: Pardon, ale z těchto sluníčkářských keců je mně osobně na bli*í. Připomíná mi to mého osmdesátiletého kamaráda, jehož syn má diagnostikované ADHD (je jedním z nejúspěšnějších oftalmologů v Kanadě) a tatínek si ho tak nějak diagnostikoval sám též a běhá po světě a všem tvrdí, jak báječné je ADHD mít. Cokoliv negativního o ADHD odmítá, protože podívejte se na jeho syna! ADHD je dar, jak mi neustále tvrdí, za který bych měla být vděčná. Hm. Já bych tento danajský dar ve vteřině vyměnila za běžný, normální a “nudný” život.
    ACKO
    ACKO --- ---
    BOD: Hele já jako člověk bez ADHD tyhle články vnímám pro vás jako dost užitečné, protože jsou v nich akcentovány některé silné stránky které můžete rozvíjet, nicméně jsem moc alergická na tu křečovitou pozitivitu titulku, asi všichni víme, že takhle to není.
    BOD
    BOD --- ---
    A zpětně mi došlo že to mínus jsem neřešil racionálně jen kvůli tomu že chci vědět jestli to daný*á četli a co na to říkají, ale že mám RSD, což se s ADHD často pojí a člověk prostě špatně dává minuska. (kdyby jen je)
    BOD
    BOD --- ---
    Moje první reakce na ten text distributora byla čirá frustrace, ale poslala mi to matka, se kterou opravujeme zbytky vztahu, tak jsem chtěl reagovat citlivě a asi mi to vymejšlení co napsat změnilo perspektivu na to.
    Na mě mají vliv primárně ty negativní věci a dle mnoha měřítek jsem podprůměrný/mimo tabulky, takže těžké přežít v NT společnosti. Ale taky vnímám nějaký pozitiva, třeba kreativitu, schopnost si uvědomovat a přepínat perspektivy, to neustálé selhávání znamená že mám schopnost i neustále znovu vstávat, vyšší odolnost vůči velkém sračkám typu válka a hyperfocusy co si už umím i nějak sám spouštět. Ty negativní věci to ZDALEKA nepřechčije a například zmíněnou maturitu do značné míry i kvůli ADHD nemám, ale jsem pro se na to nedívat černobíle ať je ta moje praxe jakákoliv a vnímám že je to o NT optimalizovaném kontextu ve kterém žiju.

Ad blízké/partnerské vztahy výrazně lepší zkušenost s lidmi co mají sami nějakou míru ADHD a tím pádem chápu na základě zkušenosti a ne že přečetli knížku, ale ve vzteku zase switchnou do toho NT "proč se prostě víc nesnažíš". Mám i autismus a tam to kupodivu vůbec neplatí, s autisty mám až na vyjímky v nějaké bližší rovině problémy, nesoulad potřeb nebo tak něco. A pak mi hodně pomohlo 15 let zpět přepnout na nemonogamní věrné vztahy, nebýt potenciálě ten jediný kdo musí splnit všechna očekávání a nějaká volnost a dobrovolnost v tom vztahu mi dává možnost být s lidma blíž. Děti jsou trochu hořké téma ve vztahu, protože nemám pocit že bych to zvládl bez zásadních selhání a nechci nikomu dalšímu posrat život. Ale vztahy jsou přes mnohé průsery a selhání čím dál víc fajn jak zjišťuju co mi funguje
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    ACKO: tak se holt musíš víc snažit:)
    ACKO
    ACKO --- ---
    COCOBRYCE: tolerance je obousměrný vztah, pokud je asymetrický tak to nefunguje
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    ACKO: tolerance je základ funkční společnosti
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam