• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ALONSY: Ja som ako male ditko brecela, ze som u lekarky na kontrole nedostala injekciu. Uplne vidim tych dospelych, jak absolutne nechapu, co v tej cakarni uz pred odchodom stvaram. Obzvlast ked normalne decka brecia ked tak vnutri, ked hrozi, ze ich budu trapit. :D
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    SHARKIE: na školce si pamatuju jak jsem brečela, že tam nechci. :D
    BOD
    BOD --- ---
    MARKYSHA: Jsem asi masochista
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BOD: tak samozřejmě, že to bylo prospěšné, ale vždycky když se něco zhnisaného rozdílné a čistí se to, tak to bolí, no.
    BOD
    BOD --- ---
    MARKYSHA: Pro mě určitě lepší nez bordel se kterým nevím co a bílá místa kde vím že neco bude ale nemám k tomu přístup. Ale já byl nadšenej i z informace ze mám raka, jsem rád za možnost se vyznat ve věcech a situacích a moct na tom/sobě makat, to plácání se v nejistotě nenávidím
    BOD
    BOD --- ---
    SHARKIE: Neřekl bych že to zachrání autismus, spíš jestlis neměl*a harmoničtější dětství, míň lidí tě za jinakost napadalo a zpochybňovalo, fajn rodinu a takové věci.., jsem taky AuDHD a jsem si dost jistej že mě od vzpomínek odpojila hlava kvůli trauma, už to mám z části zpět, tak defacto potvrzený důvod. Těch komorbidit můžeme mít různě a v různých intenzitách, autismus je za mě mnohem víc wildcard než ADHD a I v ADHD jsou nějaké poruchy paměti, jen ne specificky na dětství co jsem zatím potkal, to spíš různý errory u krátko/středně/dlouhodobé obecně
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BOD: no mně to že začátku moc fajn nepřišlo, intenzivní terapie za plného provozu a tolik shnilých kostlivců ve skříni. Bylo to dost drsný.
    BOD
    BOD --- ---
    MARKYSHA: Taky se mi to odkrývá, je to fajne
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ALONSY: Ja si zrovna pamatam veci aj zo skolky a par drobnosti aj z casu predtym. Ale taky som AuDHD, tak mozno preto.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BOD: potvrzuji, já si nepamatovala vůbec nic,než jsem sev tom začala vrtat na terapií. Teď si pamatuju hodně.
    TMA
    TMA --- ---
    Měl jsem paměť dobrou, ale někdy mezi 25 a 35 se většina epizodické paměti promazala. Nebo hlava vyhodila katalog, tu a tam se něco objevi, ale vyvolat na povel to jde jen obtížně, pokud vůbec.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Hele ja si detstvi pamatuju cely.

Imho jde o fifty fifty reakci mozku na traumata kdy nas nekdo serval a nepochopil.
    Budto to zacne cely hazet do mlhy nebo extremne zapisovat ve falesnem domneni ze to necemu pomuze. Nope.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    BOD: Jo ty deprese to můžou bejt.
    BOD
    BOD --- ---
    ev. deprese kurevsky mazou veci ze

SPIKE411: je to levnejsi no, 'dvakrat rez, pak to zmer', muze to byt fajn zkusenost, zkusil bych ale paralelne nejakou beznou kliniku kde maj psychiatricke oddeleni a po uvodni tancovacce mi testy budou ochotni udelat
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jinak teda psychiatričce jsem zmínil, že se podezírám z ADHD, jakkoli si uvědomuju problematičnost samodiagnózy, že bych se asi měl nechat diagnostikovat a jestli něco poradí, napíše nějaké doporučení ke klinickému psychologovi apod.
    Položila mi pár otázek (teď už nevím, co byla ta první, ale odpověď ji asi nepřesvědčila), pak se zeptala, jestli jsem dostudoval (ne, plus jsem přidal pár podrobností), a ještě asi jednu otázku, a předepsala mi Atomoxetin. 🤷‍♂️
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Hm. Já si dřív pamatovala hodně, ale poslední dobou si ze všeho vybavím jen pár střípků a jak jsem se cítila, to už vůbec. Jako by všechno gumovala obří guma.
    BOD
    BOD --- ---
    ALONSY: imho to neni priznak adhd ale nasledek trauma, ktere vetsina NA lidi v NT spolecnosti v rannem veku prozije (u autistu se o tom mluvi otevrenej mi prijde, ale myslim, ze to bude obdobny i pro jiny NA, porad je tam ten faktor neuronormativity kterej to primarne zpusobuje) a pak se nejak prizpusobi, zacne brutalne maskovat atp, hlava traumata casto odsouva na okraj vedomi nebo za nej aby se ochranila a mohla fungovat, s tim maze i cast propojeni v kontextu a pak se k tomu clovek dostava tezko
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ALONSY: Aha!
    (já mám teda pocit, že je tak nějak většina mého života v jakési mlze)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALONSY: u manžela je ten výpadek neskutečný a jako normíkovi mi přišlo naprosto záhadný, jak někdo má z první 10 let sotva pár emočně těžkých vzpomínek a nic moc jiného.
    Pamatuju si věci od začátku školky dál.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MAR_TINA: Takovej ten o kterém se moc nemluví. A mám to teda taky především z diskuzí na Redditu, ruku do ohně za to nedám, ale pro mě to byl jeden z AHA momentů, když jsem si přečetla, že to trápí víc adhd lidí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALONSY: to je příznak ADHD?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam