• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    VITEX: Vím, že ti autocorrect opravil tváření na vaření, ale to je v pořádku, protože vaření nesnáším podobně jako změny tlaku. 🤣 Já vždycky na to manželovi říkám "v nemoci i ve zdraví, miláčku".
    VITEX
    VITEX --- ---
    ELLIE: zatnout zub a dejchat! Láska vždy nakonec zvítězí nad neštastným vařením a nízkým tlakem!
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    VON_GILOTINE: No, a můj (podle svého přesvědčení) neurotypickej manžel mi zase dneska vyčetl, že se tvářím furt nešťastně. A já jen mám nízkej tlak, že, takže se nesnažím nijak vypadat. Jen čumím, protože se mi motá hlava.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    BOD: ehm....jo! 😂
    BOD
    BOD --- ---
    DRABICZ: 'Měsíček na hnoji' mě taky provázel, mám i tomu ale pozitivní vazbu, stejně jako k 'péro z gauče', asi se zastavím u té představy že jsem měsíček na hnoji nebo žiju život pružiny v gauči a zaměstná mě to natolik, že k myšlenkám na to jak to bylo myšlené a že je to vlastně kritika ani nedojde. Ono to teda funguje i opačně, jsem si nedávno uvědomil, se zpožděním tak 20 let, že mě jeden fajn člověk celkem okatě balil, ale já se zastavoval u těch faktických/doslovných interpretací, občas je to k pláči, ale může to být i osvobozující, stačí ty traumatické sračky co jsem si interpretoval správně, mesička nedám :)
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    Mě skrz chrápání brali asi ve čtyřech nebo šesti letech nosní mandle - teda asi z více důvodů, ale to chrápání tam bylo taky. Co jsem se přezubil, tak od puberty chrapu úplně stejně, můžu dýchat (sportovat) líp
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DANIELSOFT: Tak už jen pro to by asi ta operace stála za to.
    A/nebo případně zkusit, jestli ti nepředepíšou CPAP mašinku.

Dále asi případně poradí ostatní v dedikované diskusi:
    [Spánková Apnoe - svaz nočních stíhačů]
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    SPIKE411: jojo, potřebuju většinou hodně spánku a nějaké ty apnoické pauzy tam prý jsou
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    musi mit. dyt to je hrozne..nemuzes sportovat nic
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DANIELSOFT: Nemáš kvůli tomu nosu problémy se spánkem? Apnoe/dušení, chrápání?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Ja mam problem s vtipama a co uplne nesnasim, jsou filmove hlasky, protoze tam ani pri veskery snaze nevim, cemu bych se mela smat. A jeste se neumim moc pretvarovat, takze ve chvili, kdy nekdo rekne neco jakoze hahaha, ostatni se smejou a mne to prijde uplne debilni, tak se podle toho holt i zatvarim, aniz bych to myslela nejak zle. :) Naopak se necemu smeju casto jedina a to taky nic moc. Ale tak co, clovek uz ma v urcitym veku okolo sebe okruh lidi, kteri ho berou takoveho, jaky je. :) I kdyz teda v mem okruhu zrovna neni neurotypicky asi nikdo, kdyz odmyslim lidi v praci.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    DANIELSOFT: No, ja to tak tiez na zaciatku mala. Preto ma drbala ta zubarka, ze mam krive zuby, lebo dycham pusou. Ale teraz ju mam otvorenu aj ked dycham nosom. Skor mi pride, ze mi vadia tie spojene pery a extra vnemi z nich. :)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    já mám otevřenou pusu, protože s ní dýchám: napřed se nevědělo proč, ale jak mi v devadesátkách udělali CTčko tak teprve potom bylo vidět, že nos mám zablokovaný - já jen věděl, že když dýchám nosem, tak mě to bolí - spravila by to snad operace, ale musel bych se přeučovat

když jsem ležel na ARO po těžkém úrazu, tak tam byla protivná sestřička, která mi říkala, ať nemám tu pusu otevřenou, že mi tam vletní moucha (inu, tak jsem jí přezdíval "moucha", to měla za to) - já měl v té době depresi a jí se nějak nelíbilo, jak jsem podle jejích slov "chcíplej"
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    mně zas říkali, že se mi furt práší do papuly :)
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    SHARKIE: jo, máma tomu říkala úsměv "jak měsíček na hnoji" a je to až smutné, ale jedna z věcí, na kterou jsem se těšil, až budu dospělý je, že mi nikdo nebude říkat, jak se mám smát....

PS: u našich trpaslíků to absolutně neřešíme, protože dětský smích je nejhezčí emoce a za druhé ještě nemaj všechny zuby, takže se to ještě mnohokrát znění. Udivuje mne, že si tohle máma neuvědomovala :(
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    ELLIE: podle toho naopak poznavam vzdy dobre lidi s mozkem
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Ale teda toto stejne jak u PAS - vsetko uplne zbytocne problemy, pretoze tam vacsinova neurotypicka spolocnost vidi uplne nieco ine. Pretoze si furt kazdy niekde nieco domysla, podla toho, jak to ma on. 🙄
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    DRABICZ: No, teraz mi doslo, ze to robim furt. Ono z toho drzania pusy zavretej nasilu asi vznikli tie moje divne vyrazy. :D
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    SHARKIE: já od matky, ať už jsem "čuměl do blba a otevřenou chlebárnou" nebo se smál "s otevřenou pusou jak debil, podívej se na sebe jak vypadáš!". Můj neutrální výraz je podle toho, kdo se dívá na škále od nasranosti po tupost 🤣
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ELLIE: Za otvorenu pusu som dostavala vynadane cele detstvo, hlavne od zubarky :)
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    SHARKIE: To byl nejčastější důvod, proč se mi vysmívali spolužáci na gymplu. "Blbě čumíš." Já teda někdy hodím obličej do takovýho neutrálu, že mám pootevřenou pusu a hlava mi jde na stranu, takže pak asi opravdu vypadám pitomě :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam