• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    AXTHEB: Jako snazim sa s tymto fakt bojovat a obcas sa uz podari. Ale stale su to skor vynimky. Zas mam ale potom mega radost z toho.
    TMA
    TMA --- ---
    AXTHEB: Je to NT-snadná věc. Stačí začít být NT a bude snadná i pro tebe. ;-P
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MART1NKA: Bolí mě i jen myslet na to, jak moc mi to nejde.
    Protože to je přeci úplně snadná věc, vezmeš telefon, zavoláš, za dvě minuty vyřešeno.
    Ale stejně například radši rozbitou věc vyhodím, než abych na infolince řešil reklamaci.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    MART1NKA: i napsat email
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MART1NKA: ne, cizim lidem na infolinky volam v pohode, bez stresu. daleko horsi je to lidem, ktere znam tak trochu, treba objednat se k lekari, nebo objednat dite k lekari, protoze ve vetsine pripadu me po telefonu lide po par vetach zastavuji, ze mluvim moc rychle a ze mi nerozumi. u cizich je mi to u prdele, u blizkych mi to nevadi, ale u lidi, co znam trochu, mam chut studem zavesit. nejhorsi je zavolat na pediatrii, protoze tam je 50% sance, ze to zvedna sestra pica a ta se mi pokazdy jeste vysmeje. druha je v pohode.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    MART1NKA: Telefony si pripravuju predem, na vyficeny zdravotni sestry jsem si zvykla, co jde, obvola muz. Co ale vubec nedavam je, kdyz mluvim a nekdo me prerusi. Vypne se mi mozek, nastane tma a je to v haji. Delala jsem tak jednu statnici dvakrat, protoze pani docentka rejpala az hanba a ja se pak uz jen soustredila na to, abych ji neposlala do hajzlu. Podruhy jsem s tim pocitala, ale nastesti tam byla jina pani.
    KAERI
    KAERI --- ---
    MART1NKA: Objednávání k doktorům. Hlavně pokud je neznám (nebo je znám a vím, že jsou nepříjemní). Peklo, peklo, peklo. Ale naučila jsem se fintu, že občas prostě řeknu "Teď!", naklepu číslo a klepnu na zelené sluchátko, než nad tím začnu přemýšlet. Protože jak už to zvoní, tak už to nějak dopadne. Pak je teda blbý, když mi to nezvednou, nezvedenci. Podobně s mailem, ovčas ho prostě napíšu, prodýchám a stisknu "odeslat", než začnu překombinovávat (a ve velké většině to takhle stačí). A když volám, hodně pomáhá vtělit se do role "veselá držka" (konkrétně u toho trochu imituju tón hlasu a mluvu své kamarádky, jejíž rodiče vlastnili hospodu :-))
    BOD
    BOD --- ---
    MART1NKA: Jo to je bohužel standard, tu flow uvádím z nějaké potřeby nebýt ohledně toho primárně negativní
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BOD: Jo vo flow vybavim za pol hodinu resty za pol roka… to som nemyslela. Rano som zrakvila objednavku Kosiku pretoze som zabudla ze mam trening a nemaju chatbota tak som tam musela volat a silenost.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    To jsem měla v dětství a jako young adult; časem jsem se nějak otrkala.
    BOD
    BOD --- ---
    MART1NKA: Pokud nemám ADHD superhrdinskou flow tak velikej, odhodlávám se k tomu a pak po tom potřebuju chvilku na vrácení se do kontextu a tepu normálního mě
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    simvas aj vy mate take problemy volat cudzim ludom na infolinky?
    mam z toho vacsi stres ako z prezentacie v praci a potom to je vacsinou uplne v pohode...
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    SHARKIE: Pamatam si scenu, ked matka trvala aby som si pred skolou upratala stol. Ja som vsetko vylozila na zem, roztriedila na kopicky a potom ich 2 tyzdne obchadzala. Zacala skola, matka stratila trpezlivost a narvala to naspat do suplikov a tak to tam je doteraz. Je to 25 rokov cca. :D
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    TMA: Ja tie dovody viem, ale stejne ma fascinuje ta miera, jakou sa to deje. :)
    TMA
    TMA --- ---
    SHARKIE: Zrovna s brylemi je to snadne (na vysvetleni). Lidi maji zvyk dotykat se casto sveho obliceje, dokonce si to ani neuvedomuji, nevnimaji ty pohyby, podobne jako vetsinu casu ignorujeme mrkani, dychani, tep. A bryle jsou extremne citlive na tuk (ta "spina" je hlavne ruzny tuk). I dotyk tak slaby, ze ho hmatem nepozname (a to ani na prstech, kde mame hmat nejcitlivejsi) je dostatecny na preneseni tuku z pokozky na bryle. Plus je tam dalsi vlastnost, ktera spini bryle, a to sice ta, ze se rozpadame a upadavaji z nas supinky kuze.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MAR_TINA: Mne teraz doslo, ze oco ich maval upatlane uplne stejne. :D Ked som mu ich niesla este na pohreb do rakvy, tak som mu ich posledny krat vycistila, aby videl. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHARKIE: tak to ne, sice se kolikrát zlobila, ale já ten úklid většinou vědomě ochcala, tak byla v právu
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MAR_TINA: Jako ja to uz teraz znasam lepsie, aj sa nad tym pousmejem. Ale ako dieta som tie kontroly fakt neznasala. Obzvlast, ked som sa pravidelne zabudala v knihach a vzdy nieco neuklidila spravne.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHARKIE: brýle mi máma občas sebere z nosu a umyje :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHARKIE: máma je jinak hodná a měla /má to mírné, tak nemám nějak špatné vzpomínky.

Jen chci říci, že je těžké hledat balanc mezi pořádek a pohoda.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MAR_TINA: Tohle som mala doma cele detstvo. Uplne ma chyta panika, ked nastane niektora z tych drobnosti, za ktoru ma potom zdrbe. :D
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ECLECTICA: Ja cely zivot hovorim, ze by som chcela silove pole na bryle. Furt, ale fakt furt su upatlane. Aj ked ich vycistim, tak staci chvilka a je to znovu. Nechapem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam