• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ALONSY: Takych nas tu asi bude viac 😂
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    VON_GILOTINE: mam vymyšlenku apku co jednou zcela určitě realizuju....
    Ne ze by pomohla na to co píšeš, ale tímhle směrem ta myšlenka míří
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Abych si mohl.udwlat todo list bych musel si na vsechno vzpomenout ale to mi mozek nikdy neumozni, cim by me pak tyral v nahodnych chvilich kdy mi jen tak vyjevuje na co sem xxx tydnu zapomnel
    VALKYRA
    VALKYRA --- ---
    ECLECTICA: Uklízečkou. A mrzí mě, že jsem to touto formou neřešila daleko dříve.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    1KA: na děti kašlu a tobě to eclectico radím taky?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    1KA: já vlaky miluju, to ne že ne. :-)))
    Jinak já mám tu adhd co za volant rozhodně nemůže. Bojím se i na tom kole. Což jsem v posledních letech vždy překonala, ale letos je to těžší.

A taky mám asi něco jako hyperfocus na chůzi.
    1KA
    1KA --- ---
    ALONSY: jezdím autem a ano, MHD je peklo.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    1KA: no, nepočká, protože průběžně přibývají další a další úkoly.

Věci, které dělám denně (venčení, nějaké to cvičení, abych se nerozpadla dřív než umřu apod.) tam ani nemám. Zbytek jsou věci, které je třeba udělat, abychom neumřeli ve špíně, hlady, neměli někde nějaký dluh, nezapomněli na nějaké očkování, povinnosti do školy atd.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    1KA: Můj ADHD mozek to vnímá jako:

Cesta Praha - Liberec
    - koupit lístky,
    - sbalit věci,
    - načasovat odchod,
    - OBLÉCT SE (v horším vybrat oblečení),
    - dojít na nádraží
    - najít správnou sedačku.

Je to teda trochu extrém, ale jeden z problémů je právě to, že úkol "Vysát" není tak úplně jen vysát, ale těch x mini podúkolů co imo ND lidi vůbec nevnímaj.

Proto je takovej problém s task initiation atd.
    1KA
    1KA --- ---
    ECLECTICA: tyjo, proskrtat, odložit na další den či plánovat na více dní by nešlo?

Ja mam treba toto:
    1. Cesta Praha- liberec
    2. Prace
    3. Nakup
    4. Pes
    5. Vecere
    6. Jóga

Víc by mi jeblo. Deleguju. Zbytek počká.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Jako audiometria s ADHD je vtipna. Sustredte sa na pipanie a ignorujte sumenie - ja sa uz tak snazila ignorovat asi milion dalsich veci. :D
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    ECLECTICA: Soucítím a přidávám se k názoru, že už je toho poslední dobou moc. Navíc teda cítím výrazný sociální tlak na jejich splnění v krátkém čase… A čím víc toho jeden (s vypětím sil) zvládne, tím víc dostane naloženo příště :(
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SHARKIE: mně právě ty drobnosti (vytisknout si dokumenty na balík pro vratku oblečení, vytáhnout z dcery všechny informace potřebné pro její zítřejší akci, připomenout dohlédnout, aby dneska koupila dárek pro učitelku do ZUŠ, vyplnit zdravotnický dotazník pro příměšťák, přenastavit výši odchozích plateb na zálohy) přijdou nejvíc vyčerpávající. Zlaté vytírání podlahy.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ECLECTICA: Tak tie mensie aspon rychlo zmiznu. Otazka je, ci mas realne cas na tie vacsie a kolko je tych.

Ja vlastne ani neviem, kolko by som ich mala ja. Nie som si schopna dlhodobo robit nejaky plan, vzdy to vysumi.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SHARKIE: některé zaberou pár minut, jiné třeba půl hodiny (těch je ale méně).
    Tahkle vypadá skoro každý můj den a nevím, co dělám kde blbě.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ECLECTICA: Su to aspon nejake mensie veci? Pride mi to strasne moc. Nejde nic presunut?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Sepsala jsem si dnešní to-do list a mám tam (bez pracovních úkolů) 18 věcí, co dneska potřebuju udělat a nesmím na ně zapomenout.
    Asi jsem fakt už stará, ale připadá mi, že těch požadavků, co se každý den na člověka hrnou, je prostě strašně moc. Nevěřím tomu, že dřív to bylo stejně zběsilý.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    PAKOBYLKA_: To delam taky!
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    Já bych jenom chtěla říct, že jsem před nějakou dobou začala používat AI jako nástroj pro analýzu rozhovorů a sociálních situací. Opakovaně mi byla vytýkána "slovní agrese" - ať už je to cokoliv - v písemné komunikaci s rodiči (učím). Tak nejdřív za mě zprávy rodičům psala AI, teď mi pomáhá s tou analýzou a třeba dneska mi potvrdila, že jsem (jako jasně, má to limity, jsem si toho vědoma) sama už dovedla odkrýt pasivní manipulaci, znejišťování mých schopností a kompetencí a pomohla mi připravit nějaké věty, kdyby se to opakovalo. A vysvětlila mi, jak to mohla vnímat druhá strana (5 možností). Hrozně mi to v té sociální oblasti pomáhá. Cítím, že něco není ok, ale nedokážu to pojmenovat a hlavně NECHÁPU, proč to ta druhá strana dělá. Nenapadlo by mě, že je tam jejich projekce, pocit nutnosti kontroly, nejistota z mojí vnitřní jistoty... lidi jsou fakt divný.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Pouzivate mekdo FLYLadyPlus ? Je to takovej urganizator uklizeci rutiny pro adhd :)?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam