MART1NKA: Jo to mi dava smysl a vim, ze zrovna u sebe je to neco cemu jsem se ve svem mixu diagnoz uplne vyhnul i kdyz by me hrozne zajimalo proc. Asi tam bude nejaky mix aspektu od gendroveho, kulturniho, povahovych rysu kdy tam bude urcite vetsi spojitost pro ADHD introverty nez extroverty az po hodne specificke veci jako treba jak moc je clovek svym okolim dotlaceny maskovat coz jak uz tu probehlo na ty uzkosti muze mit dost drasticky vliv. Takova ma osobni teorie je, ze u lidi kterym se nikdy nevinula potreba maskovani a naopak si vypestovali nejakou osobni hrdost na to, ze jsou divni a zaclenuji se vyhradne do skupin stejne divnych lidi (a slovo divny pouzivam v tom smyslu jak jsme to vnimali tehdy v dobe dospivani a nejvic formativnich let a zaroven v dobe kdy o nejake neurodiverzivite a mental health neexistovalo skoro zadne verejne podvedomi, ale proste jsem byl v dobe svych -nacti pankac a odpor proti vetsinove spolecnosti a mit v pici byly prirozenou soucasti) tak ten prostor pro rozvoj uzkostnych stavu byl vyrazne mensi nez u tech, kteri byli okolim donuceni maskovat a neustale se hlidat a strachovat co ostatni, co si mysli, co citi atd. viz vsechny ty veci co zminujes.
Hodne to totiz vidim na svoji uzkostlive upracovane mamince u ktere presne nejaky ten mix AU smerovani kombinovaneho s uzkostnou poruchou zaznamenavam a hrozne dlouho mi trvalo to pochopit, protoze mi prislo, ze neustale resi veci ktere me prijdou naprosto nepodstatne, nedulezite a zbytecne. Dlouho jsem to vnimal tak, ze stresuje nad zbytecnostmi, ktere si sama zpusobuje az o hodne pozdeji zacal pomalu chapat odkud to vychazi vzhledem k pozadavkum, ktere na ni byly kladene v dobe kdy ona vyrustala a studovala medicinu a pak zacinala praxi a neustale citila nutnost splnovat naprosto perfektne veskere pozadavky kladene svym okolim. Myslim si, ze i v dnesni dobe si to dokazu nejak empaticky predstavit jen hodne castecne a i to se mi jevi jako naprosty teror.