• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MART1NKA: u mě chlap vaří a uklízí
    A to chodí jen na návštěvu. Cítím. Se u toho dost strašně.

Stejně jako přitom, jak se vyhýbám pomoci na těch návštěvách. Což je dané primárně tou nemotornosti.... To, že když se snazim pomahat, tak to dopadne opravdu blbě, nepomáhá.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ALONSY: Sa vzdy chodim domacich spytat, ci nepotrebuju pomoct.
    Ja som teda typ, ze bud vobec alebo 150% a lupou by ste nenasli chybicku. Strasna vlastnost :D
    Doma mam domnely seznam todos. Akurat ten zufalo nefunguje. Napriklad uz ten tyzden neodlozeny susak. Ja vas falt obdivujem tie, co mate na sebe domacnost a stereotypneho ceskeho chlapa co to nechava na zenskej, ze este nevisite niekde na lustri.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MARKYSHA: já už jsem na činnosti rezignovala.
    Trochu mě sere, že další víkend k ničemu, ale co už nadělám.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ALONSY: nádobí..děti si ho přemejvaj. Ale přítel má myčku. Já tam dělám tři věci - myčka, prádlo a vysávám. Mám hrůzu u něj vařit - elektrický sporák, nevím, co kde je ani po dvou letech, že to bude hnusný...

Sranda...tady vypisuju a přitom bych měla už začít něco dělat. Od rána jsem na nic nemohla, ani nebyla nakoupit:-)))
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MARKYSHA:
    QUANTI: já mám strašně nepříjemnej pocit dělat věci u někoho jiného.

Pamatuju si, jak ke mě šla jednou přespat kámoška a hned do kuchyně a začala tam vařit.

Já jsem přesně opak
    Na návštěvách a akcích vypadám jako... Flákač. Jenže já mám hrůzu sahat na cizí věci.

A ohledně nádobí vím, že ho neumeju pořádně ani za nic na světě :////
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MARKYSHA: Jo! Režim někoho jinýho taky zvládám udržovat, ale svůj vlastní - vůbec.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ALONSY: kdysi jsem uklízela každý den a přesto jsem měla neustále pocit, že mám neskutečný bordel. A teď mám bordel doopravdy, ale ty pocity jsou stejný, i když samozřejmě ještě hlubší. Přítel myslel, že mi tím, že mi to uklidí, pomůže. Ale vůbec to nepomohlo. Akorát k jeho frustraci, že přijede a může začít znova. Tak teď to nedělá. Je strašně zajímavý, že když přijedu k němu, tak jako by do toho jeho pořádku vklouznu a udržuju ho. I když zase, to mě dost triggeruje, se směje, že to prý odbývám. Jako bych slyšela svoji mámu.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MARKYSHA:
    MARKYSHA: jo, ty pocity znám, taky mě to strašně mrzí a úplně to nechápu.

Naštěstí se mi podařilo dostat se z nejhoršího. Jak ohledně těch zachvatů, tak bordelu (myslím, že by pár nyxáků, co mě znali před lety, mohlo o mém bordelu vykládat hororové příběhy.)

Na jednu stranu je to tím ale i trochu horší.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TMA: ono je to třeba něco, co trvá deset minut, jako třeba převléknout peřiny a já to odkládám a mám k tomu úplný odpor. Když si řeknu úkoly - udělám to, to a to, nepřeženu to. Tak udělám jenom to jedno to a pak si to vyčítám. Všechno mi připadá jako nesplnitelný úkol.
    TMA
    TMA --- ---
    MARKYSHA: Proč? (1) Máš asociaci úklid = zoufalství, tak to neděláš průběžně. (2) Nemáš úklidový plán a jeho provádění naasociované na zlepšení nálady.

Vědět proč vůbec nepomáhá. Vědět proč neznamená vědět jak a kam to změnit.

Dokonce mám naopak pocit, že je kontraproduktivní znát příčiny, protože to dělá následky "logickými", což vede k jejich vyšší odolnosti vůči změně.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ALONSY: u mě ne vztek, ale zoufalství. Mám to v takovém stavu, že to nechce dvě hodiny úklidu, ale týden. Každá činnost je kapička v moři, není vidět. Před dvěma lety mi to pomohl uklidit přítel a je to zase stejné. Proč jsem taková? Takovým prasatům, co mívají takový bordel, je to jedno, já se trápím a stejně je to pro mě těžký se k té činnosti dokopat.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    PAKOBYLKA_: Mezi živly
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    ALONSY: Hele, je to takovy vachrlatý reseni a neni asi pro kazdyho, ale mela jsem obdobi, kdy jsem nemohla sehnat terapii a nemela silu na dalsi telefonat a pripadny odmitnuti. A v ty dobe jsme zacali se synem procitat detsky knizky o emocich (kvuli ditku primarne) a nejak do toho vyslo V hlave (prvni dil) a pak Vlhos a Jiskra (nevim ted nazev filmu) a mne to ohromne pomohlo prave se vztekem, vybuchama. Zacala jsem vnimat a rozpoznavat trigger pointy a diky tomu predvidat a po case se to zlepsilo. Nasledna terapie, ktera potom prisla, to vsechno tak jako… usadila? Zpecetila? Nemam vyraz spravnej. Ted uz vcas poznam, kdy by hrozil meltdown a dokazu s tim pracovat.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MART1NKA: za doporučení budu ráda.

Ale u těch terapeutů je to silně individuální. Škoda, že to nevyšlo s tím jediným, kde jsem cítila... Že mi dává něco navíc. Oproti internetu a kamarádům.

Ten příběh o terapeutce (opravdové, v centru jako inep), co mi na každou věc říkala, jak to zná a má to horší (lol, klasické adhd, ta první část) už jsem psala, ale to je jen taková špička ledovce.

A je fakt, že u některých jsem to vzdala brzy, protože buď moje tenkrát ještě netušené adhd, nebo prachy.🙄🙄

Rozhodně tomu chci dát šanci a třeba bejt trochu lepší a spokojenější. :-)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ALONSY: A co hedepy? Chces odpirucenie od kamosky?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Taky se vám stává, že když už se dokopete k TÉ činnosti (u mě typicky úklid a je to další důvod proč ho nesnáším), tak místo spokojenosti dostanete záchvat vzteku, protože...?

Úklid dvě hodiny, a jsem vzteklá, protože to není dokonalý, „byt je debilní protože se tu moc práší" (je celkem super a holt je u hlavní silnice a pár stovek metrů od kolejí) a poslední kapkou bylo pomackane povlečení, které samozřejmě nezehlim...

Spirála vzteku atd.

NAŠTĚSTÍ už nemám skutečné záchvaty vzteku, jako před pár lety, ale znechucení silné..

Nedej bože když si všimnu pak všeho, co jsem přehlédla, což s mou pečlivostí a smyslem pro detail může být... Cokoliv. :)

Moc bych si přála terapii.
    Ještě s tou prací... Ale všichni terapeuti, co jsem našla (chtěla jsem naživo...) vypadají moc ezo.

A online z toho taky nemám kdo ví jak super pocit, už jsem za to utratila fakt strašně peněz, a nikdy jsem z toho nic neměla.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MART1NKA: Ja sa fakt nerada fotila cca od skolnych casov az do nedavna. Nevedela som sa tvarit "spolocensky normalne" a jak som sa o to furt marne snazila, tak som vyzerala este viac divne. Len u mna za to mohla ta autisticka cast. Ale je sranda, jak je ta neurodivergencia na fotkach vidiet. :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ja som dnes zasa nasla svoju detsku fotku :D
    NT brat vpravo :D a ja... no.

VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    FB-IMG-1753126546959
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Hm.
    Tohle na sobě taky nemůžu vystát.
    Ale trauma si fakt neuvědomuju. I když by vysvětlilo dost věcí.
    Instagram
    https://www.instagram.com/reel/DLOJUloM7rN/?igsh=aWIwazRvbHpkOXpp
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam