• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    KROPUCHA: Ja taky a z vice duvodu nez jen adhd... ale asi me to nejak netrapi? Kdybych nebyl tridni sasek tak jsem z te spolecnosti vylouceny uplne takhle jsem byl divnej, ale byl jsem takovej maskot a spoluzaci me meli celkem radi. Coz nejspis pak vedlo k tomu ze jsem se chytl toho ze byt divnej je vyhoda a vlastne v zadnem pripade nechci byt basic bitch a patrit do nejake vetsinove spolecnosti. To me nejspis psychicky hrozne pomohlo, takze misto abych z toho, ze jsem jinej mel depky a rikal si, ze za to muzu ja tak jsem byl v pozici, ze kdyz maj normies se mnou nejakej problem tak me je to uplne sumak, stejne jako jsem nemel problem jet metrem s cirem v kanadach a pyzamku s jednorozcema a mit hroznou prdel z toho jak to normici nedavaj.

Podle me mnohem zdravejsi pristrup nez se celej zivot nutit maskovat a nebo si otloukat o hlavu takovej adhd masochismus jako treba Tma.

Kdyby nekdo mohl mavnutim hulky to moje adhd zrusit tak ho poslu nekam, protoze jo hromada veci by byla mnohem mnohem jednodussi, nejakej beznej provoz by byl mnohem mnohem jednodussi, prace by byla jednodussi... ale uz bych to nebyl ja, nemel bych kolem sebe tu ohromou skvelou grupu z vetsiny stejne postizenych kamaradu kterou kolem sebe mam a to radeji budu dokola resit ty samy problemy nez byt basic bitch. Funkcni mozek je nuda.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    TMA: Ako co a ako kto.

Mam velku vybodu v tom, ze mam vadne ucho a tak nosim sluchatka na kost a mozem si hudbu pustit kedykolvek potrebujem, aj v spolocnosti. A ludia, ktorym by to mega vadilo, si prave myslia, ze tie sluchatka mam kvoli blbemu uchu a neriesia ich. Jako sluchadlo mam taky, ale to je tak mini, ze ho nikto nevidi. Vlastne take stastie v nestasti a kvalitu zivota mi toto dvihlo asi najviac. Aj na sustredenie, aj na obmedzenie shutdownov. :)

Tiez nejak vobec ludia neriesia, ked so sebou vsade taham rozne zraloky. Nikdy som na to neprisla, jak je to mozne, ze zrovna toto mi spolocnost nielen toleruje, ale aj sama podporuje. Niekolkych som dostala v praci a jedneho dokonca aj od zakaznika. Takze ked si potrebujem zamestant ruky, tak sa s jednym pohyblivym z 3D tiskarny "hram" a vsetci su s tym ok. Vyrazne viac, ako ked som takto sebou tahala korkovy spunt zo sana. Pripadne som v praci nechavala v kuchynke plysoveho zraloka ako pripomienku, aby som zas nezabudla na caj/kafe. To tiez nikomu nepride divne. Alebo mi to aspon nehovoria. :)

Zas ale s kopou veci ten problem maju a to mi dokazu vytknut teraz o to viac, jak menej maskujem. Minule ma kolega varoval, ze si mam davat pozor, ze zacinam vyzerat jak autista. Comu som sa teda v duchu dost zasmiala. Kazdopadne ich problem, ja uz sa dalej obmedzovat po vyse 40 rokoch nehodlam. :)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    SUK: no tady jsou dospělí, ale mojí dvanáctileté dceři to, že je pravděpodobně ADHD, zvedlo sebevědomí. Prostě se snažím se na ní nezlobit, nevyčítat a hledat způsoby, jak jí to ulehčit.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: ADHD synovi říkám, že průser je, když chirurg zapomene v pacientovi nůžky nebo pilot vytáhnout při startu klapky, bo tam jde opravdu o život(y) - ne zapomenutej úkol, z toho je přinejhorším pětka :-)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: Ale jo, ten běžný život nebude jednoduchý pro nikoho, ale tak je tady možnost se bičovat, že jsem kretén, a je tady možnost si říct "co je to proti vesmíru" a prostě se snažit o nějaký kompenzační mechanismy. Za mě bičování nepomáhá, ale třeba to někoho baví.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: tak jsou věci, kde si jde vybrat jinou cestu (kreativní profese), a jsou věci, kde bohužel cíl je stejný, jen ta cesta k němu těžší (zaplatit včas dítěti školní obědy).
    no a u těch obědů, ADHD se může radost z toho, že 3x to zvládl, a holt počtvrté se nezadařilo, ale tak kdyby nic horšího...

a teď koukám, že v původním příspěvku jsem zaměnila NT za ND. filozofické úvahy před tím, než zabere první kafe, nejsou dobrý nápad pro nikoho :-)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: Právě že jiný závod, kde ale místy může být člověk i úspěšnější než ND (různý kreativní profese atd.).

Diagnóza umožňuje si uvědomit, že snaha o proražení zdi hlavou bývá zbytečná, a snažit se to vzít jinudy a vybírat cesty pro ADHD přijatelnější, aby měl co největší šanci na úspěch.

Syn má potvrzenou poruchu pozornosti a spoustu plánů do života. Co jsem si tady za poslední den přečetla, nad tím si můžu ukroutit hlavu.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    TMA: a k cemu je dobry takovy guilt trip? Ze se zacnes nenavidet natolik, ze te to do neceho dokope? To je efekt docasny a pro vnejsek, vnitrne je to utrpeni, ktere jednou stejne bouchne.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TMA: ovšem ono to jde taky brát jako

"Protože mám ADHD, tak je pro mě daleko těžší než pro ND lidi nechovat se jako _____. Stojí mě to víc energie a asi se mi to nikdy nebude dařit na 100%. Protože mám ADHD, tak i věci, které jsou pro ND lidi jednoduché, jsou pro mě úspěch a můžu z nich mít radost, a nebudu na sebe až tak tvrdý ve dnech, kdy to nevyjde. Já běžím jiný závod a jinou rychlostí."
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Ty jo, kolik dětí s ADHD vlastně automaticky skončí v roli třídních šašků?
    Já byla taky, ale teď je mi tý malý holky, co jí nic jinýho nezbývalo, najednou líto
    TMA
    TMA --- ---
    SHARKIE: Ad "dovolim si veci, co mi pomahaju.": Tobě to okolí trpí? O_O Moje zkušenost je, že většinu coping mechanismů a kompenzačních strategií okolí nesnáší snad ještě víc než primární projevy.

Holt někdo má prostě štěstí.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    Jo, v uvozovkách to vypadá líp, uznávám!
    TMA
    TMA --- ---
    TMA: Ale to není ten point. Point bylo, že někteří mají osobní historii toho typu, že mohou provést blame shifting a vyjít z toho čistí jako lilium, přestat internalizovat svou nálepku a ponechat její obsah (tj. vnější projevy) beze změny a mít tak ze sebe lepší pocit, aniž by došlo k jakémukoli zlepšení v interakci se zbytkem vesmíru. Jiným to osobní historie nedovolí, protože se naučili, že blame shifting ve výsledku nepomůže.

"Dřív jsem se choval jako _____, protože jsem si myslel, že jsem _____, a měl jsem kvůli tomu výčitky. Teď se chovám pořád stejně, ale výčitky už nemám, protože za to může ADHD, ne já."

versus:

"Dřív jsem se choval jako _____, protože jsem si myslel, že jsem _____, a měl jsem kvůli tomu výčitky. Teď se chovám pořád stejně, výčitky mám také pořád, přestože za to může ADHD. Nyní jsou výčitky způsobeny tím, že se neumím poprat s důsledky ADHD natolik, abych se dokázal přestat chovat jako _____."
    TMA
    TMA --- ---
    SHARKIE: A to já zase jo (i když můj preferovaný termín je "zasraný debil/dement"). K čemu to pomůže? Zvýší to stres a s dostatečnou úrovní stresu jsem někdy schopen akce, kterou provést potřebuji, ale jinak se k ní nedokopu. A furt je lepší si nadávat (a nadávat lidem kolem, kteří mi za to nadávají, neboť se domnívají, že na to mají monopol) než se poškozovat nějak jinak.

Diagnóza mi nijak nepomohla (jen zpřístupnila léky, u nichž je výsledek tak 50:50), ale přečíst si o tom pomohlo pochopit, která má selhání mají jako příčinu tohle a která jsou nezávislá.

Kvalitu života diagnóza nijak neovlivňuje. Ti, kdo nás mají rádi, nás akceptují s diagnózou i bez diagnózy, ti ostatní nás neakceptují. Ti, co mají rádi svou idealizovanou představu o nás nás přestanou mít rádi, nebo tedy spíš zjistí, že neodpovídáme jejich představě, která je pro ně důležitější, než my. (Pak se nás chvíli snaží změnit: "TMo, dělej se sebou něco." Nakonec nám "dají svobodu," tj. odkopnou.)
    "ipsa scientia potestas est" ('knowledge itself is power')
    in Bacon, sir Francis -- Meditationes

To lze platně namítnout, že vědět o tom, by mělo pomáhat. Ale bohůmžel se znalost diagnózy podobá znalosti toho, jak funguje úraz elektrickým proudem. Pro prevenci je to poměrně užitečné ("nestaňte se součástí elektrického obvodu"/"zkuste se nenarodit s příslušnými genetickými disposicemi" -- tj. nemějte děti, pokud máte ADHD), ale pro léčbu úrazu elektrickým proudem i pro fungování v NT společnosti s ADHD je to zcela neužitečné.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    SHARKIE: "máma a učitelka mají vždycky pravdu" (já mám obojí v jednom)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    DRABICZ: Ok, ale neni moc hezke :)
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    Prosim výraz "retardovaný kretén" je můj, nikoli úzus (i když vysvětlení z presokratických zlomků bylo zajímavé pojetí překladu.

SHARKIE: přesně! To je ta úleva o které jsem psal.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    SUK: z toho co psal Patislav jsem viděl jistou podobnost s tím, co jsem si prožil, tedy zhoršený prospěch (co mne nebavilo nebo učitel neuměl téma pojmout, to mi prostě do hlavy nelezlo), zlobení a snížená známka z chování, nulová tolerance od okolí, neschopnost cokoli dokončit, úzkosti a panické ataky z toho, zmatek a stres (hlavně u testů - opět, věděl jsem to ale ta obava že to bude blbě přemohla racionální uvažování). Takže taky třídní šašek, šikanovaný za to, že jsem byl jiný. No a okolí a především rodina si to neuměla vysvětlit jinak, než že jsem i přes své nadprůměrné IQ zkrátka retardovaný kretén, což na sebevědomí přidá, že jo. Takže jsem místo drog začal fetovat svoje koníčky a dospělý život podle toho taky vypadá (např. nevydržím u jedné práce). A pak jsem díky dětem zjistil, že asi mám adhd. Něco si o tom načetl a po diagnóze add se mi ulevilo, že když mi celý život říkali, že jsem retardovaný kretén a já vnitřně cítil, že nejsem, že se mýlili. Ta úleva, proč jsem zlobil, horšil prospěch, nevydržím u jednoho dlouho, že to je ve mne a můžu si dovolit být jiný, než kam mne společnost tlačí. Že ten retardovanej kretén, jakým jsem byl celý život, je jen nepochopení. V tom byla myšlena ta úleva.... Posunout to dál je navazující práce s odborníkem (který mu tu diagnózu potvrdil).
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    TMA: Ja sa teda ako retardovany kreten neidentifikujem. Neviem, preco by som si mala takto nadavat, comu to pomoze? Ano, som ina ako neurotypici a v ich svete mam ten zivot tazsi, ale to je asi tak vsetko. Nemoze za to nikto, proste to tak vyslo. Mozem to prijat a pracovat s tym, co mam, alebo byt tym kretenom. U mna je volba jasna.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    SUK: Mne naopak zistenie, ze som ADHD a neskor aj PAS pomohlo vyrazne. Viem uz preco sa kopu veci deje, netrestam sa za ne vycitkami, ze ich musim zvladat stejne jak ostatni a dovolim si veci, co mi pomahaju. Taky sa mi lahsie hladaju rozne kompenzacne strategie, ked sa uz viem dobrat toho, v com je problem. Kvalitu zivota mi to teda dvihlo mnohonasobne. Coz si uz vsimlo aj dost ludi z okolia. Dalsia cast si zas vsimla, ze prestavam postupne maskovat. Jedine, co lutujem je, ze som to nezistila skorej. Aspon na konci zakladky, usetrilo by mi to mega moc problemov.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam