• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    KROPUCHA: Děkuji, to jsem netušil. Mě se nejvíc ze všech ostatních knížek co jsem "rychlocetl" nejvíc zamlouval jeho názor, že je potřeba hlavně laskavost a změna u sebe (rodiče). Příčina toho stav je mi vlastně docela fuk;)
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Gabor Maté toho napsal o ADHD hodně, ale ne všechno je úplně ok. Hlavně jeho teorie, že ADHD je způsobené traumatem, je v rozporu s tím, co říkají výzkumy. Tak jenom pozor.

Why Dr Gabor Mate' is Worse Than Wrong About ADHD
    https://www.youtube.com/watch?v=bO19LWJ0ZnM&t=262s
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Už poněkolikáté mě zaráží, jak o svém synovi mluvíš.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SHARKIE:
    Máme dítě s ADHD - Jucovičová Drahomíra | Knihy Grada
    https://www.grada.cz/mame-dite-s-adhd-8422/

Za me fakr dobry a prakticky rady jako bonus.
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    SHARKIE: Mám syna mimoně, tak jsem si pořídil nějaké knihy a tohle mi přišlo docela dobre. Dal jsem tomu jen rychločtení ale myslím, že obrázek mi to udělalo dostatečny: Maté, Gabor: Scattered minds | Městská knihovna v Praze https://share.google/tXeif4rDuwsV8dmFX
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AXTHEB: Každý NSAID (a každý prášek), je potřeba zapít alespoň 200 ml vody. Ne na sucho, ne hlt.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    POZITRON: Poškození žaludku po NSAID je docela běžný(*), říkal kamarád co lítal s vrtulníkem záchranku. Vždycky to bylo tak, že byl někdo nalitej, vzal si prášek a pak šel hned spát, a jak se nalitej člověk v noci míň vrtí, tak ten lék byl v žaludku na jednom místě a podráždil žaludeční stěnu.
    Pak se probudil, ostrá bolest žaludku a zvracení krve.

(*) běžnější než pobodání, míň běžný než dopravní nehoda :D
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Kamaratka riesi mozne ADHD u dietata, s cim ja nemam vobec skusenosti. Kym sa s nim niekam dostanu, viete poradit nejaku literaturu pre rodicov, pre ktorych je to uplne neznama oblast? Obaja su NT, dieta je adoptovane. Jako viem, ze knih o detoch je v tomto smere hodne, ale ziadnu som necitala a tak netusim, ktora je dobra a ktora nie. Dik
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MAR_TINA: To som mala akurat cierne nechty v pribalaku. Ale nikdy ma nenapadlo to googlit. To uz som poucena. :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHARKIE: nějaký lék tam měl, že se může vytvořit černý chlupatý jazyk. Bohužel jsem googlila obrázky.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    POZITRON: Znama hovorila, ze mala raz v pribalaku, ze tie lieky mozu sposobovat samovolne otacanie za svetlom a ze potom okolo nej behal kolega s baterkou a hovoril, ze to nefunguje. :D

Ja mala najdivnejsiu vec asi len tie mozne sebevrazedne sklony.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    QUANTI: clovek preci nevi, jestli nema nejakou skrytou srdecni vadu, jak by na to prisel? a pisou, ze u pacientu se srdecnimi vadami byly hlaseny pripady nahleho umrti. tak aspon ze nahleho a je to asi rychle. :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    QUANTI: Zavet som mala spisanu pred caminom a presne som si u toho hovorila, ze sa bude hodit aj na navstevy nemocnic. :D Akurat furt zabudam odvolat suhlas s darovanim organov. :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    POZITRON: Já jdu v květnu na drobnou operaci a už promýšlím poslední vůli 😂
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Omg, nectete pribalovy letak u atominexu. 🤦 Nahle umrti, ehm. To je jako drive u nimesilu na bolest bylo uvedeno protrzeni zaludku a nasledna smrt ci takto podobne.
    KAMCZA
    KAMCZA --- ---
    FIELDMAN: Snaha jistě pěkná, zpracování na úrovni generování pomocí AI už tolik ne.

100% převzatého a generovaného obsahu, bez autorů, bez zdrojů.

Za mě je tohle jen simple parazitní web, jen mi tam chybí prodej zázračných dopňků stravy, ale to asi brzy přijde, jen co autor přejdu do další lekce používáme AI, kde se bude probírat platební brána.
    FIELDMAN
    FIELDMAN --- ---
    https://audhd.cz/

Známý spustil projekt audhd.cz – českou platformu, která se zabývá ADHD a autismem skrze neurovědu, nikoli nálepkováním nebo stereotypy.

Jeho promo k tomu:

Skutečným problémem není diagnóza. Je to nedorozumění. Neurodivergentní mozky nejsou poškozené – běží na jiném operačním systému s vlastními silnými stránkami, výzvami a výhodami. To, co mnozí nazývají „symptomy“, jsou vzorce, tendence a často nerealizované superschopnosti.

Platforma nabízí hloubkové eseje, jasná vysvětlení klíčových mozkových mechanismů, výzkumem podložené zkoumání 50 jevů (od časové slepoty po maskování), kurátorovaná videa s českými a anglickými titulky a vše dostupné dvojjazyčně.

Je určena pro diagnostikované jedince, ty, kteří se vždy cítili „jiní“, a pro každého, kdo chce neurodivergenci skutečně pochopit – nejen tolerovat.

Mise je jednoduchá: S vámi není nic v nepořádku. Špatná byla mapa, ne území.

Platforma je aktivní, zdarma a teprve začíná.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Jedu na psychiatrii pro stratteru, posledni dny premyslim, jestli delam dobre, jestli to nezvladnu bez. Vse rano skvele nacasovane, deti vcas nasnidane, oblecene, zuby vycistene, mame i rezervu. Pred odchodem z bytu nenachazim klice na obvyklem miste. Hledam v batohu, na botniku, v kuchyni, vsude, zbesile jsem vyhazela vse z policek, supliku, haldy veci, neni kam slapnout. Najednou je pozde, jdeme pozde. Pouze zabouchavam, pisu manzelovi, ze nemam klice a ze se po navratu od doktorky budu potrebovat dostat domu, mam hodne prace, pracuju z domova, ve 12:30 pak vyzvedavam nejmladsi dite. Manzel uz je zvykly. Behem sprintu od skolky na zastavku autobusu pri hledani kapesnicku nachazim v batohu klice. V batohu, kde jsem je hledala nekolikrat.
    Ono to asi tak nezni, ale bylo to psycho. Navic pouze zabouchnute dvere se obcas samy otevrou, uz jedu pozde a nebyl cas se vratit zamknout, nastesti mame na chodbe nove kamery, tak v nejhorsim uvidim, kdo nam odnasi vybaveni. :)
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    FND: :/
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    QUANTI: škoda...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam