MART1NKA: Been there, done that, nějakých 15 let, plus jsem k tomu měl i nějaké práce na různé dohody, takže to nepokryl jen ten Fakturoid. Tam jsem byl ze začátku docela vyděšenej, že v tom udělám chybu no.
Pět let jsem ještě pomáhal s tímto česky nemluvící Američance, včetně oprav blbě podaných přiznání a přehledů z let předešlých, tam jsem si ověřil, že jsou na těch úřadech schopní vyjít vstříc a nebylo to nějaké peklo. (Na to se přišlo při žádostech o potvrzení bezdlužnosti při prodlužování pobytu. A je teda fakt, že s americkým přiznáním jsem si teda neporadil a tam jsem to vzdal.)
Nebylo to nijak zvlášť mířené na tebe. Sepsal jsem, co pomáhá/pomohlo mně (i když psáno formou „postupu“). YMMV, není to pochopitelně nějaký univerzální návod.
Taky jsem to vždycky odkládal na poslední možnou chvíli, párkrát platil nějaké drobné penále.
Sám vím, jak těžké je pro mě se dokopat k něčemu, co pak zabere 15 minut.
Největší nechuť u mě asi způsobovalo vždycky to vědomí, že to musím vytisknout a pak to někam donést (na poštu, na úřad). Jak tohle padlo, protože jsem se konečně dokopal podávat komplet elektronicky, šlo to mnohem snáz a víc v předstihu.
(A pak tak nějak prostě s každým dalším rokem to bylo trochu jednodušší, protože už to byl zaběhnutý postup.)
Že mi něco přišlo do DS teda klidně taky zapomenu, ale stejně tak někam založím/ztratím papírovou obálku, takže to asi vyjde nastejno.
Jinak řekl bych, že oznámit vstoupení/vystoupení do/z paušálního režimu na následující období/rok můžeš i dřív než ten jeden týden v lednu. Nikde jsem nenašel žádné info o tom, že to můžeš měnit až od 1. 1. nebo tak něco.
(Když jsem chtěl do paušálního režimu vstoupit, tak se přišlo na to, že mi tam u ČSSZ visí nějaká před víc jak 10 lety omylem neukončená dohoda, takže jsem to řešil s mzdovkou firmy, kde jsem tu dohodu tehdy měl, finančákem a ČSSZ ještě někdy v druhé půlce ledna (a povedlo se, taky se mi z toho ale nejprve obrátil žaludek naruby, když mi paní z finančáku volala). Potažmo ten limit byl asi 20. ledna, do kdy se musí platit zálohy.)
Určitě si předem přečtěte, co ten paušální režim obnáší s ohledem na nemožnost žádných odpočtů, omezené možnosti/výši dalších příjmů (např. kapitálových, z pronájmu apod.) a hlavně v případě nemocenské musíte dál platit zálohy.