• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: spíš je to, jako že ke gynekologovi nepůjdeš se srdečním šelestem. Sice tu kardiologii v nějakým základu na škole měl taky, ale pozná jen fakt ten základ a žádný špeky. Což zrovna u ADHD/PAS a dalších spektrálních psychologicko-psychiatrických diagnóz... bych řekla, že budeš někoho, kdo pozná i ty špeky.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    KAIAFOX: to muze byt prece jskejkoli psychiatr, to je jak zadanka od praktika. Nechapu, co ti je na tom divny, ze jejich psychiatr ma proste plno.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Tak tam to bylo jeste cele trochu jinak. Nejdriv byli se synem na klinicko psychologickém vyšetření, tam jim psycholozka nejprve rekla, že má nejspíš vývojovou dysfázii a po roce kontrola vývoje. Po roce nová psycholožka (původní odešla na mateřskou) řekla, že to je spíš PAS a ať se objednají na diferenciální diagnostiku. Tam meli termin za 2 a pul mesice a vysledek atypicky autismus. A ze pry tam se na te diagnoze shodly 2 pedopsychiatricky.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Co to znamena ty hrnce? Nechapu to.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    POZITRON: Neříkám, že je lepší, ale že tam aspoň berou děti 7+
    Asi ne no, za to já nemůžu :D. Pyčo tam je to, co jsem psala: dáme vás na pořadník, ale musíte mít žádanku od psychiatra, kterýho vám ale nedáme, lol..
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KAIAFOX: a v cem je teda nautis lepsi nez inep? nejak nechapu, v cem vidis tak zasadni rozdil. ta znama byla v inepu u syna spokojena. spokojena je tam na diagnostice ted imho i versonnenheit, to psala tusim vedle.
    ty je posilas prodavat hrnce a vidis tam "pyco", jak pises, aniz bys mela jakykoli blizsi info. imho trochu neadekvatni reakce, ale mozna v tom jen teda nevidim ten humor. :)
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    POZITRON: Ten ceník je sice pěknej, ale pořád to nic nevypovídá o délce vyšetření 🤷
    Imo je fakt rozdíl, jestli je konzultace za 20min, nebo za tři hodiny..
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    POZITRON: Omg, smysl pro humor..
    Syna jsem do Nautisu samozřejmě zaregistrovala už asi před půl rokem.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MAR_TINA: jakmile se specializujes, tak opravdu nevis vsechno a kvarter je jen nudnej kvarter.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    MAR_TINA: To mě pobavilo :)
    Ale není to přesnej příklad. Teď uż máme metody, jak kvartérní sedimenty zkoumat, ale určitě bylo v historii období, kdy ty poznatky teprve přicházely.
    A to je ta situace s ADHD. Ještě nedávno se věřilo, že ho můžou mít jenom děti. ADHD u dospělých a u žen se zkoumá teprve pár desetiletí, studií je ještě relativně málo a většina v USA…
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KROPUCHA: to je jako by se geolog neučil o kvartérních sedimentech, že tu nejsou dost dlouho :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    EADENN: no, ale s papírem od psychologa by "stačilo*" si najít psychiatra a tam docházet tu a tam na konzultaci a pro recept? Nebo je tam nějaká klička v systému? Přijde mi to spíš jako obecná neochota a pak se objevují tihle prodavači hrnců, dejte nám 12k za testování.

*vím, že to je mega těžký.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Je normální, že někomu najede ritalin s odstupem třeba hodiny?
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    je mi lito cist, jak to chodi v CR.

ja zacal svoji situaci a nespokojenost resit asi pred rokem a pul. psychoterapii a psychiatricku mi predepsala "normalni" lekarka.
    kvuli tehotenstvi jsme pak s ex byli na peripartalni psychiatricke ambulanci, coz mi tady plati pojistovna. termin byl snad do dvou tydnu.
    Peripartale Psychiatrie – Wiener Gesundheitsverbund – Klinik Ottakring
    https://klinik-ottakring.gesundheitsverbund.at/leistung/spezialambulanz-fuer-peripartale-psychiatrie/

tam mi napsali pozvanku na test na ADHD, coz jsem si domluvil u jedne psycholozky behem dalsich 2 tydnu. ten se musi kazdopadne platit, ~600€, pojistovna prihodi asi kilo. test trval 3 hodiny s rozhovorem a pocitacovym testem reakci atd, pak jeste jednou na hodinku a pul na textovy otaznik. takze rozhodne jsem za penize imho neco dostal. hlavne diagnozu, se kterou mi psychiatricka je schopna predepsat medikaci. yey.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Jenže nemám diagnózu, takže se cítím jak podvodník a prostě jen obyčejnej lempl. Klasika.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Já chodila do toho inepu a ta psychiatrička mi tam napsala prášky prostě potom, co nic jiného nezabralo a já byla furt extrémně nešťastná.
    No, fakt mě mrzí, že odešla na mateřskou a už jsem nikoho nenašla.

Ale nechápu, jak jí to prošlo, když je to tak komplikovaný, dostávala jsem jak stratteru, tak pak ritallin.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    MAR_TINA: Podle mě o tom velká většina psychologů ví prd. Když jsem před 20 lety studovala psychologii, tak jsme se o ADHD neučili vůbec. Ani slovo.
    Takže tipuju, že to budu znát jenom ti mladší, a ti, co se o to zajímaj a vzdělávaj se (hodně toho víme až díky docela nedávným výzkumům)
    EADENN
    EADENN --- ---
    MAR_TINA: hele můj terapeut je klinický psycholog a moje podezření tehdy potvrdil on, s tím že ale papír a ani léky mi dát nemůže, protože diagnostika musí splňovat nějaké náležitosti (spolupráce s psychiatrem a neurologem, musí být všichni tři) a on prostě tuhle sestavu nemá v nabídce. Momentálně jsem ve "frontě na waitlist" (tzn nikde), ale žiju v blaženě nevědomosti jaké by to bylo s léky a nějak to zvládám jen behaviorálními metodami. Taky po těch letech žejo...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já pořád nechápu, proč je pro studované klinické psychology taková challenge diagnostikovat PAS anebo dokonce tak běžnou věc jako ADHD. Co jinýho mají jako na práci, sorry, než stav, který má tak velká část populace.

Ve smyslu, že ADHD by měl umět a dělat každý a PAS aspoň půlka.
    KU13AR
    KU13AR --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam