• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    POZITRON: No, ve skutečnosti nezřízené sledování reels dokáže spustit ADHD symptomy v zásadě u kohokoliv.
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    KROPUCHA: S nedochvilnosti mi pomaha:
    1/ hodiny na zdi jdou o 5 min napred oproti realnemu casu (paradoxne, i kdyz o tom triku vim, funguje to)
    2/ namlouvani si, ze sraz v 13:30 hod zacina v 13:15 hod
    3/ priprava veci predem - na viditelne misto na botniku (sluchatka, dokumenty, podlozka na cviceni apod) - eliminuje to chaoticke pobihani a hledani veci na posledni chvili

I tak neustale dobiham tramvaje a honim minuty, abych dorazila s co nejmensim zpozdenim:)
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    POZITRON: To by me hrozne zajimalo, z ceho by mi rekla, ze jsem to tehdy dostal ja, z hada na tlacitkove nokii? :D
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    POZITRON: v te mnozine ale urcite jsou i decka, u kterych internet faktorem je, jen to neznamena, ze "vsechny".
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    POZITRON: Děti. Reels na Facebooku. Asi bych je nezvládla nepoučit, že pro dnešní generaci je Facebook zhruba na úrovni klínopisných tabulek 😂
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Ted jsem po navratu do kanclu po rodicovske vykoukla ze sve socialni bubliny a musim si hodne davat pozor na jazyk. Minuly tyden jsem se dozvedela, ze ADHD maj dneska vsechny ty deti ze sledovani reels na facebooku a podobne. Az na to, ze muj syn k tomu vubec nema prostup. Jsem v soku. Zeny VS okolo 40, co maji take deti podobneho veku, achjo. :(
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    A neni to kapku oversharing?
    Vysvetlovat kvuli ceho lezim?

Pokud je to na dobre vuli kolegu tak asi neni, nicmene pokud ma pracoviste sick-days nebo zamestnanec papir od doktora. Tak je to "Jsem nemocny, neprijdu, sorry."

Ja jsem se pristihl ze to delam furt, "promin, nemuzu protoze .... " Pritom "Nemuzu." je plnohodnotna odpoved. Pokud neni zakonny duvod nikomu zadne vysvetleni nikdo nedluzi.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ELLIE: Nebo "já to chápu, ale stejně musíš prostě zabrat, my taky pracujeme, když nám není dobře"
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    SHARKIE: Potvrzuju, ale stejně mají kecy. Rádi si upravují realitu prohlášeními jako "přece ti nemůže být takhle zle!".
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    WOLFGAR: Na to je dobre mat este v balicku chronicku nemoc. Sice ti ju casom tiez neveria, ale vadi im menej, ked lezis "kvoli nej". :)
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    ECLECTICA: Jo no, lidem nevysvetlis, ze proste jen tak treba ztratis par dni. Proto se ADHDckari nauci celkem rychle lhat a vymlouvat se, protoze realne pro tebe neni rozdil mezi tim byt tri dny v prdeli protoze hlava se rozhodne ze proste prestane fungovat a nedokazes nic nebo lezet tri dny v horeckach, ale spolecnost ti uzna jenom jedno z toho.
    LISKAAUDREY
    LISKAAUDREY --- ---
    Pobavilo takhle po ránu .)

OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    POZITRON: Fuj :(
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    OCTOPUSS: prave ja jak jsem ho brala 2016/2017, tak mi po nabehnuti ucinku jeblo, zmenila jsem tema diplomky (dodelavala jsem si tehdy pri praci druhou vejsku) na docela haluz na moje pomery, jenze pak jsem otehotnela, musela jsem atomoxetin vysadit, stal se ze me zase roztekanej a nesoustredenej dement a mela jsem strasnej problem to vubec nejak dodelat.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    POZITRON: Jo, protože mi přišlo, že to nic nedělá, což je samozřejmě kravina. Člověk si na ten novej stav postupně zvykne, ale ty špatný projevy na 100% nikdy nezmizí, jen je Atomoxetin výrazně zlepší, no a to co zbyde najednou máš jako novej standard, a říkáš si tvl, proč já to beru, když se nic nezlepšilo? Bullshit.

Ale druhej důvod bylo si ověřit, jestli mi to nějak negativně ovlivňuje spaní, když to je ve vedlejších účincích na prvním místě (>1 z 10 lidí). Jako celoživotní nespavec (a je to obzvlášť hrozný, když mi před pár lety přestalo kompletně fungovat Trittico, a občas si fakt připadám jak chodící mrtvola) jsem si to musela ověřit, protože možnost se vyspat se a mentálně fungovat na lepší úrovni než "rozbitej mrazák po lobotomii" by za to stála. Ale to se nestalo.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    ECLECTICA: Já, 43, ADD, PAS, RS: 😐🤔😳🤔 (čti: bývala jsem mladistvou intelektuálkou a spisovatelkou teď jsem tak blbá, že nedokážu ani napsat dialog, natož ho vést nahlas. Naštěstí beru i antidepresiva.)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Btw jsem se vloupala do formulare od tridni ucitelky syna druhaka, ktery neseme do PPP, rozlepila jsem obalku a to je masakr. Uplne me rozhodilo, jak spatny to je, nalozila mu neskutecne, coz je vlastne dobre, aspon se to bude konecne poradne resit. Pise ADD, to samy mame i ve zprave z PPP, kdyz byl predskolak a na podpurnejch opatrenich, co ma od zari a je to docela extrem. Nesoustredi se vubec, sam praci nezahaji nikdy, ze mu vse opakuje, na otazky neodpovida, sebemensi podnet ho odvede od ukolu, atd. Uca doporucuje i neurologii, uz si nepamatuju, jak to bylo se mnou, ale pamatuju si, ze jsem byla jako dite na EEG, ktery jsem mela nejaky divoky, tak jsem musela dokonce na magnetickou rezonanci. To se dela jeste ted? :-o Se mnou obrazeli rodice poradny od mimina pomalu. I podpurny opatreni jsem mela, ale ucitelka se jim akorat smala a byla jsem proste ve skatulce zlobiva a drza holcicka, ktera na vsechno sere. Syn je hodny, ten neni hyperaktivni.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    POZITRON: je mi 49, cyklus mám jak podle hodinek. Jediné, co pociťuju, je lehké zhoršení PMS a větší kolísání příznaků ADHD.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    POZITRON: Nevím, zda bereš nějaká AD, ale dojezdy velmi dobře řeší minidávky SSRI nebo venlafaxinu.
    Vrátila jsem se k ritalinu, protože mi vyhovuje rychlejší nástup i možnost korigovat dávku přes den. (Ráno si beru 10 mg, v průběhu dne pak podle toho, jak náročný je den, případně podle fáze cyklu, protože cca dva dny před menstruací ten efekt léku někdy není dostačující; o víkendu a když chci odpočívat, ale zároveň zůstat funkční, si dávám jen 5 mg.)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ECLECTICA: u zen s PCOS nastupuje obycejne perimenopaiza pozdeji, takze mam asi cas. :) priznaky nemam zadne zatim, ale vim o tom, no, ze pak budu jeste vetsi dement.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam