• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    POZITRON: Ja teraz zistila, ze nemeskam s mailom lekarovi, pretoze od neho dosla sprava az v stredu a nie uz v pondelok, jak pisali len sestricky. Este je ale otazka, ci ho zvladnem vecer aj napisat. :D
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    SHARKIE: jj, kdysi jsme si bezne vypomahali na terapii pro lidi se socialni uzkosti, kdyz nahle dosly prasky nebo si clovek nezvladl napsat/zavolat o recept, takze pak jsi mela doma sbirku vsech moznych generik sveho leku, v mem pripade escitalopramu (to nas brala tak pulka) - miraklide, itakem, cipralex, eliceu a mozna jeste neco. :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    POZITRON: Skoro kazdy mesiac si zabudam napisat o doplnenie receptov vcas. :)
    LISKAAUDREY
    LISKAAUDREY --- ---
    POZITRON: To buď v klidu, já naposled sehnala krabičku od kamaráda, který dostal místo 80 napsanou 100 a zbyla mu doma celá plná. :D
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    To bude asi blby, az budem muset jednou brat nejaky nezbytny leky typu na srdce, co? :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    LISKAAUDREY: ja taky ne. 🤦

SHARKIE: takze chces rict, ze mi doktorka napsala 2 krabicky (po 28) na 3 mesice zamerne, protoze tusila, ze mi to vystaci? :) ne, nevystaci, uz par dnu odkladam ji zavolat, ze mi nevychazej leky. jeste jsem radsi dohledavala fotku, co mi posilal manzel, ze slava, ulovil atominex na opacny strane Prahy a ze mi opravdu teda napsala jen 2.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    LISKAAUDREY: Som niekde videla neurotypika brblat, ze stejne tie diagnozy chceme len aby sme sa cpali liekami. Tak som si presne predstavila, jak na tie lieky pravidelne zabudame. :D
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    LISKAAUDREY: ahaha :D
    LISKAAUDREY
    LISKAAUDREY --- ---
    OCTOPUSS: ježiš léky jsem si nevzala tvl.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Kamarádka má nový triko, seru z něj Maggi v kostkách :D

MARWIN
    MARWIN --- ---
    WOLFGAR: Nebo taky ne, to ze je to mechanicke jsem se dozvedel prave kdyz nejaky doktor rikal, ze nebrat generika, protoze na ten obalje furt patent a generika to nemaji poresene (ale to bylo pred rokem)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    WOLFGAR: Tak ten se prostě postupně rozpouští.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    MARWIN: Jo to mi pak prave dava smysl, ze pulit nejde schvalne, ale ten Neurax to taky evidentne nejak poresene ma.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    WOLFGAR: IIRC Concerta to postupne uolnovani dela nejak ze ta kapsle spotupne vypousti lek mechanicky (sama se nerozpusti).
    How the OROS Technology Works

The Concerta XL delivery system consists of:

1. Immediate-release overcoat (22% of total dose):
    - Provides rapid initial release of methylphenidate
    - Achieves therapeutic levels within 1-2 hours of administration
    - Addresses symptoms in the early morning

2. Osmotic-release oral system (OROS) core (78% of total dose):
    - Contains three compartments: two drug compartments and a push compartment
    - As water from the gastrointestinal tract enters through the semipermeable membrane, it causes the push compartment to expand
    - This expansion pushes the drug from the two drug compartments through precision-drilled holes at controlled rates
    - Creates an ascending plasma concentration profile throughout the day
    (source)
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    Tak vysazuju atomoxetin po dvou měsících, cítil jsem se po něm nějak divně a pozitiva nepřevážila negativa. A od příštího týdne těžká váha Ritalin, no jsem zvědavej
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    WOLFGAR: Neuraxpharm Metylfenydát je taky s postupným uvolňováním a půlit jde.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    QUANTI: Myslim, ze to je schvalne aby pulit nesly, proto se i vyrabi v takove skale velikosti. Ze tam je zadouci aby se rozlozily odpovidajicim naplanovanym zpusobem.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    QUANTI: ...aaaand it's gone (nepřestávám teda doufat, že se to zas nějak vrátí, až se ustálí počasí)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    (jinak, JO, nechci předbíhat, vliv má spousta věcí včetně počasí... ale konečně jsem vystřízlivěla z dvoutýdenního absťáku po vysazení Venlafaxinu a připadám si mnohem víc jako já. I nějaké exekutivní funkce se trochu objevují. Tak že by 🙏🏻)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    OT, ale Concerta má krásný tablety, i když nejdou půlit. Vypadají jako něco z elektromodelařiny. Mazlivě jim říkám kondíky :D
    TMA
    TMA --- ---
    ELLIE: Myslím sebe. Jsem na půlce 10 mg. Viděla jsi mne jednou, IIRC, máš zhruba představu, že jsem dosti prostorově výrazný, jakkoli ne laterálně, přesto mi 200 mg ibuprofen stačí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam