• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    POZITRON: Ja teraz zistila, ze nemeskam s mailom lekarovi, pretoze od neho dosla sprava az v stredu a nie uz v pondelok, jak pisali len sestricky. Este je ale otazka, ci ho zvladnem vecer aj napisat. :D
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    SHARKIE: jj, kdysi jsme si bezne vypomahali na terapii pro lidi se socialni uzkosti, kdyz nahle dosly prasky nebo si clovek nezvladl napsat/zavolat o recept, takze pak jsi mela doma sbirku vsech moznych generik sveho leku, v mem pripade escitalopramu (to nas brala tak pulka) - miraklide, itakem, cipralex, eliceu a mozna jeste neco. :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    POZITRON: Skoro kazdy mesiac si zabudam napisat o doplnenie receptov vcas. :)
    LISKAAUDREY
    LISKAAUDREY --- ---
    POZITRON: To buď v klidu, já naposled sehnala krabičku od kamaráda, který dostal místo 80 napsanou 100 a zbyla mu doma celá plná. :D
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    To bude asi blby, az budem muset jednou brat nejaky nezbytny leky typu na srdce, co? :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    LISKAAUDREY: ja taky ne. 🤦

SHARKIE: takze chces rict, ze mi doktorka napsala 2 krabicky (po 28) na 3 mesice zamerne, protoze tusila, ze mi to vystaci? :) ne, nevystaci, uz par dnu odkladam ji zavolat, ze mi nevychazej leky. jeste jsem radsi dohledavala fotku, co mi posilal manzel, ze slava, ulovil atominex na opacny strane Prahy a ze mi opravdu teda napsala jen 2.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    LISKAAUDREY: Som niekde videla neurotypika brblat, ze stejne tie diagnozy chceme len aby sme sa cpali liekami. Tak som si presne predstavila, jak na tie lieky pravidelne zabudame. :D
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    LISKAAUDREY: ahaha :D
    LISKAAUDREY
    LISKAAUDREY --- ---
    OCTOPUSS: ježiš léky jsem si nevzala tvl.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Kamarádka má nový triko, seru z něj Maggi v kostkách :D

MARWIN
    MARWIN --- ---
    WOLFGAR: Nebo taky ne, to ze je to mechanicke jsem se dozvedel prave kdyz nejaky doktor rikal, ze nebrat generika, protoze na ten obalje furt patent a generika to nemaji poresene (ale to bylo pred rokem)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    WOLFGAR: Tak ten se prostě postupně rozpouští.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    MARWIN: Jo to mi pak prave dava smysl, ze pulit nejde schvalne, ale ten Neurax to taky evidentne nejak poresene ma.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    WOLFGAR: IIRC Concerta to postupne uolnovani dela nejak ze ta kapsle spotupne vypousti lek mechanicky (sama se nerozpusti).
    How the OROS Technology Works

The Concerta XL delivery system consists of:

1. Immediate-release overcoat (22% of total dose):
    - Provides rapid initial release of methylphenidate
    - Achieves therapeutic levels within 1-2 hours of administration
    - Addresses symptoms in the early morning

2. Osmotic-release oral system (OROS) core (78% of total dose):
    - Contains three compartments: two drug compartments and a push compartment
    - As water from the gastrointestinal tract enters through the semipermeable membrane, it causes the push compartment to expand
    - This expansion pushes the drug from the two drug compartments through precision-drilled holes at controlled rates
    - Creates an ascending plasma concentration profile throughout the day
    (source)
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    Tak vysazuju atomoxetin po dvou měsících, cítil jsem se po něm nějak divně a pozitiva nepřevážila negativa. A od příštího týdne těžká váha Ritalin, no jsem zvědavej
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    WOLFGAR: Neuraxpharm Metylfenydát je taky s postupným uvolňováním a půlit jde.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    QUANTI: Myslim, ze to je schvalne aby pulit nesly, proto se i vyrabi v takove skale velikosti. Ze tam je zadouci aby se rozlozily odpovidajicim naplanovanym zpusobem.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    QUANTI: ...aaaand it's gone (nepřestávám teda doufat, že se to zas nějak vrátí, až se ustálí počasí)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    (jinak, JO, nechci předbíhat, vliv má spousta věcí včetně počasí... ale konečně jsem vystřízlivěla z dvoutýdenního absťáku po vysazení Venlafaxinu a připadám si mnohem víc jako já. I nějaké exekutivní funkce se trochu objevují. Tak že by 🙏🏻)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    OT, ale Concerta má krásný tablety, i když nejdou půlit. Vypadají jako něco z elektromodelařiny. Mazlivě jim říkám kondíky :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam