• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    TMA
    TMA --- ---
    ZSIS: Není. To je ten 10 mg základní model, který už je generikum. Ale pro dospělé je podle SÚKLu jen na narkolepsii, na ADHD je to jen pro děti, asi z toho důvodu, že ADHD mají jen děti a ty z toho pak vyrostou. A protože je to generikum, tak se výrobci nevyplatí dělat studie, které by SÚKL přesvědčily.

Postupné uvolňování má třeba Concerta, ale tu mi dealer doktor nepředepíše, protože to zvládám s malou dávkou. A tableta s tím postupným uvolňováním se podle příbalové informace nesmí půlit.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Mám teď shodou okolností tři nový klientky na ADHD koučink, co se snaží dokončit VŠ. A hned u první mi došlo, že otázka "v jakým jsi ročníku" není úplně nejvhodnější :)))

Lepší by asi bylo "jak dlouho už jsi v posledním semestru"? :)
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    MAR_TINA: Já to naštěstí vyvažuju.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MAR_TINA: je hladce treba bakalar za 5 let, nmgr. za 4 roky, vcetne treba i vyhazovu od statnic, vyhazovu od xy zkousek a tak? :)
    ALEXIS: s bakalarkou/diplomkou jsem to takhle mela pokazdy, v posledni mam chybu hned v abstraktu, nebyl uz cas, aby to nekdo nejak jeste zkouknul, slo skoro o minuty. :)

je pravda, ze vlastne dokoncit, i kdyz na tu nejposlednejsi chvili, s chybama, za prachy za prodluzovani doby studia, je proste porad uspech. je! ale hladce bych to vazne nenazvala. :)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    MAR_TINA: a takhle špatně vzdělání lidé rozhodují o životech lidí, holt ještě pár generací potrvá, než bude líp.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALEXIS: Hladce považovala v termínu a první školu :D
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    MAR_TINA: tak určitě, protože VŠ se dělá každodenní pílí a ne několika nocovkami. Ehm. Jak definovala to hladce?
    Započítala by do toho i to, že jsem v jeden pátek od 13 stepovala před vazačstvím než ve 14:30 dovezli mou svázanou diplomku, když v 16 byl poslední deadline na odevzdání? A taky že hned jak jsem to otevřela na náhodné straně, jsem našla hrubku, kterou jsem neodchytla ani já, ani kámoška, co mi dělala narychlo korekturu? Na studijním mi půjčili bělítko, abych si to opravila. 😅
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GENEVIEVE: Vtipný je, že mě kdysi nějaká vcelku vážená psycholožka říkala, že kdo udělal hladce vysokou školu, ten žádnou poruchu mít nemůže.
    A tady se přidávají další a další úspěšní studování lidé.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    TMA: to je retardovany? ten mam ja, a pozvolna to uvolnuje 30mg. podle doktorky bud tak, nebo mensi davky bez zpozdeni, kterych si pripadne clovek ma dat vic. me doporucila ten retardovany, a super.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    s tím kafem to je zajímavý, nikdy mi to nedošlo. Ale nejlíp mi vždycky fungovalo dát si kafe a pak šlofíčka :-D

na co člověk takhle před 37. rokem života nepřijde.
    TMA
    TMA --- ---
    POZITRON: Nevím. Nějaký neklid, který musí ven třeba rytmickými pohyby, tam je, stejně jako odpojení se od konverzace. Ale nejsem ten běhací typ, ani povídací. Kombinovaná forma.

POZITRON: Stejně. 150/krabička.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    já jsem brala ten atomoxetin a strašidelně mě uspával. Jakože jsem málem usnula za volantem. Pak jsem ho začala brát večer a to zafungovalo moc hezky. Al ehlavně mi dělal retence, takže jsem ho musuela vyhodit.

POZITRON: to máme doma, resp. muž tuhle zvesela prišel po logopedii se synem, kde mám hodně podezření na ADHD, ale je ještě malej (4,5), a říká, potom co jsem mu říkala o svých nových lécích, jaký to musí být žít v rodině s neuronormativními lidmi. Tak jsem se na něj koukla, že o tom já nic nevím a zeptala jsem se ho, jestli si uvědomuje, že on sám má takřka určitě ADD. Tak na mě čuměl, pak si šel o tom něco číst a říkal, že některý věci dávají docela smysl :-D

Nicméně první týden na Livizuxu pozoruju úbytek chuti k jídlu (vítáno), rozhodilo mi to podle mě nálady (ale zároveň mám teď hodně shity v práci, takže to může být i tím), soustředění je pecka. Mám najednou dojem, že jsem schopná i udělat nějakou práci, odpálila jsem věci, co mi tu ležely a v rámci pracovního dne to jenom sviští.

Začala jsem se ráno budit dřív, ne že bych byla odpočatá, ale prostě se vzbudím, ale dávám tomu čas ještě. A kdyžtak jsem ochotná zase začít brát trittico nebo něco, protože to soustředění je fakt paráda, jestli takhle fungujou normální lidi, tak dost čumím. A možná bych tím pádem mohla zvlládnout i ten doktorát :-D
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    TMA: mas asi taky tu spise klucici hyperaktivni formu nebo ne? my to mame doma naopak. muz ADD a ja ADHD (muz o dg ale nestoji, ja mela dg uz v detstvi, protoze jsem mela tu formu, co je proste na prvni pohled videt).
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    TMA: nemam, doplacim 150 na krabicku. mam jen 10 mg a ty kolik?
    TMA: jasny, to mam taky, po kafi utlum. :)
    TMA
    TMA --- ---
    POZITRON: A k tomu vyklidnění: na mne každý stimulant působí uklidňujícím způsobem. Třeba I kofein ve vysokých dávkách (to jsem používal než jsem zašel ke cvokaři pro "lepší matroš", to že mi to ± fungovalo takhle byla jedna z věcí, která ho přesvědčila, že to ADHD mám).
    TMA
    TMA --- ---
    POZITRON: Beru půl (1/2 - 0 - 0), v případě potřeby 1/2 - 1/2 - 0, smím až 1 - 1 - 0. Celá tableta (schéma 1 - 0 - 0) zvyšuje pravděpodobnost bolení hlavy.

Od doby, kdy to užívám, se jiné vedlejší účinky neprojevily snad jen to, že ranní erekce spontánně odezní po delší době. Ani tlak mi to nezvýšilo.

BTW, ty máš Ritalin hrazený z pojištění?
    TMA
    TMA --- ---
    POZITRON: Atomoxetin mi odezněl asi po 24-36 hodinách, ale nežádoucí účinky byly tak silné, že jsem to vysadil po druhé dávce,, tak možná ho nebylo v organismu ještě dost. A navíc ani nebyl ten pozitivní účinek. Spíš naopak - schopnost fungovat téměř úplně zmizela. Sedět do pěti do rána u počítače, říkat si 'běž spát" a nebýt toho schopen, přestože to fakt chceš a potřebuješ byla fakt peklo, i když po těch cca 20 hodinách od pilulky už závrať zmizela, pokud člověk jen seděl. Ale pocit, že "já nejsem já" pořád zůstával. Když i lidi, kteří tě moc neznají, poznají, že nejsi v pohodě (tj. viditelně horší, než bez medikace), tak to fakt nejsou úplně nejlepší drogy.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    TMA: ja mam napsanej jeden a kdybych potrebovala, muzu si vzit dalsi, ale prijde mi, ze se stejne nedostanu uplne na nulu po odezneni a ze to neni zadny prudky propad, ze ucinek odezni pozvolna, navic odpoledne a vecer se soustredit nepotrebuju. samozrejme ten nejvetsi ucinek je tak 2 hodiny, ale to staci. :)
    atomoxetin ti odeznel hned? jsem bez nej uz 4. den a porad si pripadam takova vyklidnena. tak ze by jeste doznival?
    TMA
    TMA --- ---
    POZITRON: Ritalin, který jsem dostal po atomoxetinu, který se mnou dělal fakt nepříjemné věci (report jsem už tady psal) mi funguje, ale po pár hodinách to odezní. Když se mi podaří dostat se během toho účinku do flow, tak v něm vydržím i potom, pokud nepřijde vnější vyrušení. Přijde-li, tak se už zpět nedostanu. Zatím jsem nevychytal, jak dávku spolehlivě navázat. Doba účinku je u mne trochu náhodná 4-8 hodin pocitově. Zapisuji si čas, kdy si dám pilulku, ale čas, kdy účinek přestane se mi nikdy určit nepovedlo, zatím mne ani nenapadlo se na ty hodiny dívat, když si všimnu. (Že je zajímavé znát alespoň přibližně okamžik, kdy účinek odezní si vzpomenu jen mimo ten okamžik a zpětně už ani přesněji nedoodhadnu, kdy to bylo.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam