• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KUBAN88PROSTŘENO - hrajeme o dvacet miliardů
    ENTENTYKY
    ENTENTYKY --- ---
    BARBARELLA: jasna dcera otce fura


    GLACIER: ty taky :D
    HOUSEFLY
    HOUSEFLY --- ---
    WITTGENSTEIN: tak jsem se to učila ve škole.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    WITTGENSTEIN: nevím, jestli stačí citace na webu, ale ZDE http://www.cuketka.cz/?p=780 jsou citovány poznatky z jakéhosi francouzského institutu - http://www.amazon.com/Molecular-Gastronomy-Exploring-Traditions-Perspectives/dp/023113312X

    Stran pověr v gastronomii se píše:

    Pověra č.1: Pro dobrý vývar se maso musí dát do studené vody a pomalu zahřívat tak, aby pustilo více šťáv do vody. Naopak maso vložené rovnou do horké vody si udrží víc šťávy a chuti.

    Rady v tomto duchu uváděla řada velkých kuchařů a gastronomů v minulosti (např. Marie-Antoine Carême, Brillat-Savarin, Justus von Liebig), v různých receptech a knihách o vaření jsou k vidění dosud. V kontrolovaných laboratorních podmínkách tato tvrzení nenašla oporu.

    I když se v prvních minutách chová maso odlišně (to ve vroucí vodě ztrácí hmotnost dokonce rychleji), po hodině jsou už rozdíly téměř neměřitelné. Stejná hmotnost masa a nerozlišitelné chuťové vlastnosti vývaru při slepých degustacích. Potvrdilo se ale, že vývar z masa vloženého rovnou do vroucí vody je zakalenější. Jako bonus slouží poznatek, že maso, které se nechá zchladnout ve vývaru, absorbuje zpět cca 10% hmotnosti. To se samozřejmě dá patřičně využít! ;)



    Zdroj, překlad atd. zcela bez záruky ;)
    GLACIER
    GLACIER --- ---
    WITTGENSTEIN: vůbec se enchci hádat..jsi asi tak mil vetsi gurmet nez mi vsichni tady, jen se ptám ;)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    GLACIER: A kolikrát jsi ve stejných časopisech našel větu "maso zprudka orestujeme, aby se nám zatáhlo a zůstaly v něm všechny šťávy"?
    A přitom je to stejná blbost. Searing does not seal. Zeptej se Harold McGee nebo Hestona Blumenthala.
    GLACIER
    GLACIER --- ---
    WITTGENSTEIN: pak mi vysvetli, proc to ve vsech casopise o vareni pisou? ;)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    HOUSEFLY: Rád bych viděl studii, která by obecně přijímané moudro, že maso na vývar musí zásadně do studené vody, nějak potvrdila. Imho je to pověra.
    BARBARELLA
    BARBARELLA --- ---
    nudle jsou nudle a kapání je kapání

    dobrý vysvětlení :)
    GLACIER
    GLACIER --- ---
    ENTENTYKY: mozky ;)
    ENTENTYKY
    ENTENTYKY --- ---
    priklanim se k nazoru, ze jde o aprilovej dil, jen nevychytali cas vysilani - tohle presahuje vsechny mezky
    GLACIER
    GLACIER --- ---
    ANDRASTE: myslím, že kapary nikdo nebude znát a jak říká mozarela, to mě vzrušuje ;)
    HOUSEFLY
    HOUSEFLY --- ---
    jen zapnu primu už to lítá. maso na vývar do vroucí vody, nad spáleným štrůdlem přemýšlí jestli už je hotovej. a co jsou to ty fondue?.. ach. to bude výživné tento týden :D
    ANDRASTE
    ANDRASTE --- ---
    Já mám pocit, že koukám na nějaký aprílový speciál.
    GLACIER
    GLACIER --- ---
    a harvardský fondy jsou taky pecka ;)
    GLACIER
    GLACIER --- ---
    taky nemáte rádi FalešNOST ;)?
    GLACIER
    GLACIER --- ---
    ANDRASTE: :DDDDDDDDD
    bude to gastroporno a hustá sociáolní studie dementů...
    GLACIER
    GLACIER --- ---
    tady se hraje doprdele o dvacet miliardů :DDDDDDDD
    ANDRASTE
    ANDRASTE --- ---
    Ajtakrajta.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    to bude terror koukam
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    WITTGENSTEIN: péct kachnu je něco jako svátek.. takhle to ošidit to je opravdu zlo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam