• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KARYSLAVDSLR a Micro 4/3 video tvorba, vybavení a produkce (točení videa na foťáky s výměnnými objektivy)

Všechno o DSLR vybavení pro točení videa v malém i větším.

Na nástěnce postupně zpracuju jednovlivé části produkce, od výběru a možností vybavení, až po základy postprodukce a úpravy dat i finální úpravu videa.

Netvrdíme tu že se dá DSLR technikou nahradit profesionální filmová produkce, ale jen že se k ní dá nejvíce přiblížit. A časem, kdo ví.

Související kluby: [ Strih - AVID,IMIX,Premiere,Lightworks a jine ... vsechno kolem toho...(postprodukce, video, TV) ]
    rozbalit záhlaví
    OT_
    OT_ --- ---
    MASTA: To mě také napadlo, ale ten je i starý hodně drahý.
    MASTA
    MASTA --- ---
    OT_: Starší Panasonic GH2 :)
    OT_
    OT_ --- ---
    Opět řeším dilema koupě kamery. V podstatě hledám něco co má:
    -kompaktní velikost (abych to mohl vozit i na hory a příliš mě to nezatěžovalo)
    -kvalitní obraz při vysokých ISO (často točím za mizerného světla)
    -rád bych s tím i fotil (tím bohužel odpadá i Blackmagic Pocket Camera)
    -přijatelná cena (přeci jen je to záložní přístroj, primárně točím Canonen 5d)

Zatím mi vypadly dvě možnosti:

SONY NEX 3N
    - hezká cena (9990)
    - v setu s objektivem, který má power zoom - tzn. na objektivu je takový slider, kterým poháníte motorový zoom (to moc neocením, ale ten slider jde přemapovat na ovládání ostření, takže by to mohl být takový jakože followfocus - ovšem nevím, jak se s tím pracuje v praxi, budu muset vyzkoušet).
    - ztížený import videí do Final Cutu, ale to je spíš nepříjemnost než zásadní nedostatek.

CANON EOS M
    - hezká cena (do příštího týdne je na BH photo video akce cca za 7800 spolu s objektivem 22/f2)
    - lze na něj používat Magic Lantern
    -možnost připojení ext mikrofonu.
    - nechce se mi Canon moc podporovat (což asi není moc relevantní argument, ale přijde mi, že to co v poslední době tato firma předvádí je celkem výsměch zákazníkům - viz kvalita snímačů Canon vs. Sony/Nikon, mizerné inovace v nových modelech apod. a tudíž si nezalouží, abych jim cpal své těžce vydřené prachy, jestli mi rozumíte)

Co myslíte, případně napadá vás nějaká alternativa v daném cenovém rozmezí?
    SUSMEN
    SUSMEN --- ---
    taky doporucuju
    ADAM
    ADAM --- ---
    kua, ja ML taky ještě nezkusil. budu už konečně muset.. -)
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    SGNLR: ML ma spoustu funkci na foceni i na video, ale nikde to neprekazi, kdyz nechces, tak do toho menu proste nelezes. Radsi si to zkus a uvidis.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    KOZEL: aha.diky moc!a ty fotografiyk mody zustavaj stejny?vztahuje se to jen na videomode?nekdy fotim i tocim "zaroven", tak aby me nerusilo tohle...stahuju:)
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    SGNLR: Stale je to tak, ze se IM instaluje na kartu, ale vetsina lidi to imo vnima spis jako vyhodu.
    Diky tomu, ze se nemeni zadny data v romce fotaku, tak kdyz treba dojde k nejaky chybe, tak staci vyndat kartu a restartovat fotak a je po ML. Je tim padem temer nemozny si tim znicit fotak.

Formatovani karet se dela ve fotaku a to chytre - ML se sama nahraje do RAMky, zformatuje kartu a pak se zase nahraje zpet, to vse jednim prikazem. Takze staci ji nahrat na kazdou kartu jen jednou a pak uz jen si dat bacha, abys neformatoval v kompu (kdyztak jen smaznul slozku s videem/fotkama).
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    KOZEL: ja magic lanterne nemam.popravde nevim proc:) je to stale tak, ze to musi byt nainstalovany na kazdy sd karte zvlast a nejde to nahrat primo do fotaku?to je vlastne ten jediny duvod proc to nemam.mam jen 16gb karty takze den nekolikrat menim, prubezne stahuju a formatuju kartu, s cimz bych to magic vzdy smazal.asi je to ale blbost a staci dat "smazat vse" a je to co?nebo je praxe jina?

dik!
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    SGNLR: Ja kdysi koupil nejakou eBay kopii Nikoni verze a doslo mi to bez sklicka (kde jsou popisky ukazatelu na displeji), takze se to moc dobre neovladalo. Nejvetsi problem byl konektor, ale to te s 60D trapit nemusi, obycejny jack snad zvladaj vyrobit dobre i cinsti predskolaci.

Neda mi to a musim se zeptat: timelapse funkcionalita v Magic Lantern ti nevyhovuje?
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    mate nekdo zkusenost s nejakym levnym dalkovym ovladanim(klidne dratovym) co ma casosbernou spoust s moznosti nastavovani delky inervalu na canony(mam 60d)?dik za pripadny tipy!
    ADAM
    ADAM --- ---
    shoe mount jsem si udělal vlastnoručně.

1. hot shoe tripod screw asi za 2 usd z ebay
    (něco jako http://www.ebay.com/...t-Shoe-Mount-Adapter-/200598587519?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2eb49b887f)

+ malá kulová hlavička (já nasadil tuto: 
    http://www.fotofilter.cz/114-mini-kulova-hlava-giottos-mh-1303-max-4kg/ )

+ už jen zbývá vyřešit, jak uchytit stativovou destičku k danému monitoru (v mém případě tabletu).
    já jsem ji natvrdo přilepil lepidlem k hardcoveru na tablet za 10usd.

mám v plánu tento týden nafotit. funguje to výborně a bylo to téměř zdarma.
    MARKIZ
    MARKIZ --- ---
    To riziko pro me spocivalo predevsim v tom, ze ze sony leze obraz zmensenej s informacbim radkem pod nim a az lilliput jej cropne. Vychazi to upl e presne. Zoom lilliputu neni plynulej, ale po krocich.
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Liliput dobrej, to risk moc nebyl. My je pouzivali jeste v PALu jako lehkej nahledak napr. k bezdratovymu prenosu, za ty prachy dobry...

Co se toho mountu tyce tak bych ti urcite doporucil nejakej malej magic arm, neco jako je tohle http://www.photoneurope.cz/nabidka/video-prislusenstvi-pro-dslr/magic-arm-7-18cm/ . Do sanek pro blesk se dela takova kosticka s 1/4", ten monitor ma zavit urcite taky...S magicem se mnohem lepe operuje nez kdyz to budes mit natvrdo v sankach...
    MARKIZ
    MARKIZ --- ---
    MARKIZ:
    Jedina vec, kterou jeste resim je to "shue mount" - pridelani k sankam blesku. Nedoporuci nekdo konkretni rig, na ktery bych prisrouboval fotak i takovydle monitor.... Ta koule na "shue mount" je bohuzel stavena na mensi nosnost nez ma monitor, proto se povoluje....
    MARKIZ
    MARKIZ --- ---
    MARKIZ:
    Nedavno jsem se tu ptal na field monitory k DSLR. Nakonec jsem k SONY ALPHA 57 kokupil todle http://www.ebay.com/...-cable-Hot-shoe-mount-/370575696520?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5648086288 , byl to trochu risk, nevedel jsem jak to bude dohromady makat... Muzu vsem doporucit, je to pro me k sony aplpha. Totalni kombinace - kdyz se zazoomuje, nahravanej obraz 16:9 zabira presne tech 7 palcu, je to neskutecny zlepseni moznosti nataceni, overeno v praxi.. ;)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    btw prodavam nejaky ND filtry, kdyz byste meli zajem, hodim vam odkaz na izerat v poste at tu nespamuju.
    EDA
    EDA --- ---
    ... rychlejší na čtečce (MSI Star reader), ve foťáku stejná, plus minus chyba měření.
    Video (Canon 550D) stihnou obě s prstem v nose...
    EDA
    EDA --- ---
    EGGH: Mám SD 32GB Class 10, rychlá, spolehlivá, nevím o ní... Přes dva roky a dvacet tisíc fotek.
    Sandisk Extreme mám taky, je trochu rychlejší, ale za obdobnou cenu jsem tenkrát dostal jen 4GB :-)
    EGGH
    EGGH --- ---
    Máte někdo prosím zkušenosti CF kartami značky TRANSCEND? Jak jsou na tom s poruchovostí a výdrží? Momentálně používám Pretec (spokojenost) ale potřebuji ještě CF s vyšší kapacitou na video, našel jsem za dobrý peníze Compact Flash 32GB Extreme 400x TRANSCEND - mám ji vzít nebo raději připlatit za jinou značku?
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    HUGGI: super, jestli někdy dodelaj celou sadu, tak asi není na DSLR video o čem dalším uvažovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam