• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KARYSLAVDSLR a Micro 4/3 video tvorba, vybavení a produkce (točení videa na foťáky s výměnnými objektivy)
    BACKORA
    BACKORA --- ---
    Nevím, jestli je to tentýž problém, ale popisované se mi taky dělo. Až na to, že ve střižně (vegas, premiere) to vypadalo jak mělo. Pak jakejkoliv přehrávač to ztmavil a překontrastoval. Řešil jsem nastavení renderu, ale nikdy jsem na nic nepřišel - až pak na jiným PC to vypadalo, jak má. Takže jsem reinstaloval systém s tím, že to dělá nějakej divnej kodek - a už to funguje. Tenhle problém se týká všech Sony Vaio, co jsem zatím viděl.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    Prcic, musi bejt chyba v nejakym video kodeku, fotky vidim perfektne, chybu v monitoru bych nehledal.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    MURHAAYA: tak to je pporad svetlejsi nez u me, tady je videt, ze z toho ty stiny muzes vpoho vytahnout, v mem pripade je to fakt slita cerna :(
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MURHAAYA: to je po nacteni bez niceho. stejne to vypada i pri prehvani ve VLC. vohulit to pres krivky taky jde. nicmene spis mam pocit, ze te klame obrazovka a ze tohle normalne podexponovany video... jako ze nejaky detaily tam jsou, ale odstup signalu od sumu je tam minimalni. zkusil bych se expozicne ridit podle neceho jinyho nez LCD.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    MURHAAYA: urcite ma, kdyz je zvyseny jas. To byla ale jen ukazka toho, ze ty detaily v tom videu proste nahrany jsou.
    Z toho vegas to vypada skvele oproti tomu, co leze me. Jak to u tebe vypada bez tech korekci, mas to jinak take tak tmave jako ja, priblizne?
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    PLAYER: http://murhaaya.com/odd/player/vegas.jpg mi prijde ze displej na fotaku ma prehulenou gammu...
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    Zde prosim, predem dik.

DSCF4001.MOV | Ulož.to
    http://ulozto.cz/xi9rJVEa/dscf4001-mov
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    PLAYER: nahraj mi nekam nejakej z tech movu to zkusim v tom vegasu
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    Takhle ten problem zhruba vypada:

PLAYER
    PLAYER --- ---
    Zkousel jsem to zesvetlit v nekolika programech a vysledkem je to, ze ty stiny zesvetlit vubec nejdou, ta informace jako by tam byla komplet vymazana, takze zesvetluju data tam, kde evidentne jiz zcela chybi, laicky receno. Naopak ve fotaku pri zvysenem jasu obrazvky jsou detaily krasne videt. Zkusim to vegas, ale nevim nevim :(
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    proste to musis pomoci levels ve strihacim programu upravit aby to bylo v tom rozsahu 16 - 240. Vegas n to ma primo predvolbu ale bude to asi v kazdym strihacim programu
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    MURHAAYA: ten quicktime mi nezabral :( Uz zacinam pochybovat, ze to nejaky soft zobrazi koretne, jestli neni pricina predevsim teda v nejakem kodeku^^
    Jdu se podivat, jestli je Vegas v trialovy verzi, ze bych to vyzkousel.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    PLAYER: takze vlastne to co jsem psal... treba sony vegas ho ukazuje se spravnejma hodnotama a musis na nej aplikovat ten computer to studio RGB upravu a pak se vyrenderuje spravne jinak se vyrenderuje moc kontrastni...
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    MURHAAYA: na jinem foru mi prisla tahle odpoved, treba by to mohlo nekoho zajimat, tak to prekopcim:

"Stejnou věc jsem řešil u videa z D7000. Problém je v tom, že H.264 kodek má dvě normy pro kódování úrovní - "PC" kde se kóduje 0-255 a "TV" kde se kóduje 16 - 240. No a když foťák uloží video s "PC" kódováním a přehrávač ho interpretuje jako "TV", tak vznikne popsaný problém (při opačném problému je zas video nekontrastní, což se ale napravuje snáz).

Najít nějaké generální řešení se mi nepovedlo, zkoušel jsem nakonfigurovat kodeky v PC (IMHO je problém tam) a i když by to mělo fungovat, tak to nefunguje... na co jsem přišel:

1) QuickTime player přehrává video správně
    2) V Avidemuxu byl nějaký filtr - konvertor úrovní, kde se dala zaškrtnout přímo konverze PC => TV (ale to mi taky, mám dojem, fungovalo jen občas).
    3) Movie Studio mi soubor interpretuje dobře a jelikož stejně videa stříhám v něm, tak tím je pro mě problém vyřešen"
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    PLAYER: zkus zesvetlit brutalne monitor... treba mas rozhozenou gammu nebo to ma blbe zakodovany barvy z toho fotaku. mrknul bych na google jesli nejsi sam s timhle problemem
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    RED_KOMUSO: to je sice dobra rada, ale ne vzdy uplatnitelna.

MURHAAYA: kdyz ja nerozumim tomu, ze to video je tak tmavy uz pri obycejnem prehravani, bez zadne konverze. Proste rovnou z karty. Jeste me napadlo vyzkouset to prehrat na jinem PC, s lepsi grafikou atd., ale tomuhle proste nerozumim, tak jen hadam a domyslim si :/
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    PLAYER: napriklad ve vegas kdyz editujes tak vidis neco trochu jinyho nez exportujes pri nejakym mp4. Kdyz chces exportovat tak musis nastavit na cely video Studio to Computer RGB (nebo naopak, ale proste tohle :)) co prevede nejakou 0 - 255 na defaultni 16 - 255 (nebo tak neco, proste kus tech rozsahu je branej jinak). tipnul bych ze je to neco podobnyho, nebo nejakej jinej kodek.
    RED_KOMUSO
    RED_KOMUSO --- ---
    PLAYER: natáčej v lepších světelnejch podmínkách (používej lepší objektivy) a zvyš si iso, případně zkus zvýšit bit rate nahrávacího kodeku. Zkus to potom gradovat pomocí curves nebo histogramu.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    Ahoj, mam jeden problem, treba nekdo budete znat reseni.
    Jedna se o video z fotoaparatu Fuji X10 a problem je nasledujici. Kdyz prehravam video ve fotaku, vidim krasne detaily ve stinech. Jakmile ale video pustim v PC, bez ohledu na prehravac, je strasne tmave a veskere detaily ve stinech jsou totalne slite v cernou. A jeste jedna zajimavost. Pokud nastavim jas displaye fotaku na vyssi hodnoty, obraz videa se jeste vice zesvetli. Sice pak vyleze sum, ale zase jsou jeste vice prokreslene stiny. Jakmile video ale zacnu zpracovavat v PC (rovnou z karty), obrazu absolutne chybi informace o stinech a nelze je ani dodatecne zesvetlit.
    Nevite prosim nekdo, v cem je problem a jak dosahnout toho, aby melo video i pri prehravani v PC ci po konverzi v nejakem editoru stejny dynamicky rozsah, jako je tomu pri prehravani ve fotaku?
    Predem dik za jakykoliv tip.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam