• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MELOUNKindle - konverze, správa elektronických knih, etc.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ARIAEL: Po skoro čtyřech letech, kdy jsem měl doma čtečku, se moje manželka začala právě teď zaobírat myšlenkou, že by si něco takového taky pořídila. To pouzdro k Paperwhitu dělá svoje :)
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    WITTGENSTEIN: Jsem si zrovna PaperWhite objednal, takze jsem zvedav...
    PEJR
    PEJR --- ---
    EVILMIND: nezkoušel.. ale zjistil jsem, že neumí š...
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    PEJR: ta instalacka teda fakt krize z toho cinskyho vdisku, jsem musel vygooglit co ty obrazky znamenaj nakonec... :-) nezkousel jsi ten update co ma Duokan primo v sobe, pokud je zapnuta wifi?
    PEJR
    PEJR --- ---
    EVILMIND: jo, rek bych, cesky mobi mam jen ten slovník co tu probeh, ale diakritika se zobrazuje korektne
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Paperwhite po denním testování: nadšení. Dejte Amazonu pět let a předvede něco skoro tak cool jako Apple :) Integrace s pouzdrem je krásně promyšlená, displej nádherný, odezvy rychlé. Velmi oceňuji fonty Baskerville a Palatino (konečně něco jiného než ta dementní Cecilie).
    Jediná nevýhoda jsou ty Collections: otagovat 400 románů v elektronické podobě přímo v Kindlu je peklo. (A ano, půl dne jsem strávil googlováním správců těchto sbírek, bohužel pro Paperwhite nic moc nefunguje. Amazon rychle látá díry z předchozích verzí, bohužel.)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    DARUMA: Nic moc
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    A meli jste nekdo v ruce Nook?
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    PEJR: o ten problem s unicode uz se vyresil?
    PEJR
    PEJR --- ---
    tak si testuju asi nejnovější verzi duokanu ( (k3)2012-11-23.18095.rtm), a musim je pochválit.. trim se ovládá trochu jinak než ta verze co jsem měl poslední rok, ale jinak je to paráda, přijde mi rychlejší... ráno jsem zkoušel experimenty s JB, kitem a kindlepdfviewerem a podle mě to nestojí za to... Duokan je bezproblémovej a nekomplikovanej, doporučuju, má dokonce i fukci statistiky, počítá kolik času čtu, kolik stránek, kolik stránek za h.. jedinej trochu voser co byl, tak dostat se k instalačce...
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    DSMID: Pravda, koupil jsem teď pro kamarádku Kindle (pětku, ne Paperwhite) a dost mě překvapilo, že je tam jen jeden font (respektive s alternativou kondenzovaného a bezpatkového). Takže to nepůjde ani jailbreaknout? Zlatej Bookeen...
    DSMID
    DSMID --- ---
    ANDREJKA: Amazon (potažmo Lab126) se obvykle snaží v každé aktualizaci firmwaru zalátat dvířka, která umožňují převzít nad Kindlem kontrolu (tj. přihlásit se do Kindlu jako root a dělat si v Linuxu co se mi zamane, pro laika to znamená spíše možnost instalace všeljakých rozšíření).
    Ve firmwaru 5.3 pro Paperwhite to ale trošku přeťápli: tento update nejenže zamezí všem dosud známým způsobům jak Kindle odemknout, ale zároveň úplně přepíše systémový oddíl (neboli veškeré úpravy a nainstalovaná rozšíření vezmou zasvé). Zároveň ruší USB downloader mode, takže bricknutý Kindle si už sami jednoduše neoživíte (pokud nemáte speciální sériový kabel a netriviální znalosti ubootu).
    Řeklo by se, že stačí prostě firmware 5.3 neinstalovat. Jenže Kindle se obvykle aktualizuje sám a bez ptaní - vlastník zařízení je skoro bezmocný. Navíc nové kusy budou dodávány už s firmwarem 5.3.
    Lidé z mobileread.com jsou celou situací silně znechucení a považují to za vyhlášení války, někteří uvažují o tom, že se na Kindle úplně vykašlou.
    Motivace Amazonu je zřejmá: "Proč by si lidé měli snadno a zadarmo sami instalovat něco (screensavery, fonty, šachy, poznámkový blok, ...), co jim můžeme výhodně prodat."

Naproti tomu třeba Kobo Glo má operační systém (taky Linux) na SD kartě, takže je snadno přístupný odkudkoli.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    DSMID: Je tam Linux.
    A ke stourani: nestouram, nevim. Naposledy jsem mel tu potrebu u windows mobile 6.5, od te doby ne :-)
    DSMID
    DSMID --- ---
    JYRKA: Co je uvnitř toho Bookeenu za systém ? Je to taky tak přítulné pro případného šťourala jako Kobo Glo ?
    Dá se dostat dovnitř a převzít nad čtečkou kontrolu aniž by se musely překonávat nějaké pastičky od výrobce ?
    Amazon mě celkem začíná štvát tou svojí válkou proti neschváleným úpravám - jako by moji čtečku stále považoval za svůj majetek.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    WABICEK: to neni tak zcela pravda a MS to sam via musel to zahrnout do Office ... kdyz porve spustis treba Word 2010 tak te ne tuhle nekompatibl upozorni a da na vyber ukladat bud do plneho OpenDoc (odp) nebo do toho MS pozmeneneho...
    WABICEK
    WABICEK --- ---
    no to je treba docx taky (ISO/IEC 29500)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    KUBIS: jsou to formáty, které mají otevřenou specifikaci a jsou nějakým způsobem normované.
    ODT je specifikován ISO normou: http://cs.wikipedia.org/wiki/OpenDocument
    KUBIS
    KUBIS --- ---
    ERGOSUM: odt? jakoze jen diky tomu ze to je openoffice je to otevreny format?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ALLADJEX: kolik platforem je tak otevřených, abyste s nima za pár let neměli problém
    Napadá mě hned epub, txt, html, odt.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    ALLADJEX: Urcie, DRM je zlo. A uzavrene formaty taky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam