• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MELOUNKindle - konverze, správa elektronických knih, etc.
    FIN
    FIN --- ---
    ERGOSUM: nevím, o čem eventuálně vím a ty nevíš. fakt je, že i když věřím (abych se dotkl níže zmíněných postřehů), že člověk řadu věcí nahradí jinak (nemáš v čtečce wi-fi? připojíš se alternativně, viz [ ERGOSUM @ Kindle - konverze, správa elektronických knih, etc. ], na kindlu oceňuji hlavně jednoduchost a provázanost. že nemusím nosit další věci/příslušenství a řešit záležitosti bokem/oklikou. možná, že kdybych četl občas, nevadilo by mi to. měl bych na to časoprostor. ale protože čtu stovky knih v řádu let, chci především jednoduchost, jednoduchou praktičnost a efektivitu.
    na kindle si naláduji knihy z compu, pravda, ale kdykoli vlezu do dosahu wifiny, brousím, jak chci, nakupuji,
    (pro alexis: nikdy jsem neřekl, že amazon je nutnost - říkal jsem, až pro někoho přestane platit "zatím jsem se bez obešel", je příjemné mít možnost začít okamžitě používat čtečku způsobem, kterým jsem ji dosud nepoužíval; pozn. bokem: já myslím, že čeští vydavatelé svou malou válku a nepřátelstvíčko proti amazonu/kindlu nakonec nevyhnutelně prohrají)
    jak začnu číst, udělá mi to zápis na goodreads (propojení služeb celkem nedávného data, proběhl upgrade), když dočtu, uloží si to a odešle hodnocení (co si budeme nalhávat, když člověk čte hodně, nebaví ho pak lízt na goodreads, vyhledávat knihy a přidávat si je a hodnotit - když to dělá systém, pohodlí je nedocenitelné), je to zkrátka přizpůsobené - když člověk dočte díl série a rozhodne se pro další, cesta je snadná. atd.

pokud někdo zatím čte výhradně literaturu v češtině, asi tohle nepotřebuje a obejde se bez-bez. pokud někdo náhodou vykročí do širšího kulturního prostoru, myslím, že krátký pobyt v něm ukáže sám, jak nesmírný je rozdíl v takové provázanosti služeb a pár "tapnutí"...
    LUCKERCZ
    LUCKERCZ --- ---
    STEVIE: jelikoz ti nikdo neodpovedel, tak ti odpovim =)
    obyc kindl -> bez podsviceni
    paperwhite-> s podsvicenim
    mam paperwhite 3 a nosim ho v zadni kapse
    wifi-> pouze doma a pouzivam na aktualizace a posilani koupenych knih rovnou do ctecky
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    KAZATELL: Synchronizaci a posílání umí PocketBook také.
    FIN: Možná ještě nevím o něčem co by se mi líbilo a Amazon to nabízí. Tím nemyslím konkrétní knížky. Je něco takového? Ptám se vážně. Hledám inspiraci.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    KAZATELL: mne nemusis vysvetlovat vyhodu Amazon uctu, sama mam KIndle i Amazon ucet, len hovorim, ze osobne poznam i ludi, ktori Amazon ucet nemaju a nepotrebuju, takze to, ze Amazon je nutnost, neplati pre kazdeho
    KAZATELL
    KAZATELL --- ---
    ALEXIS: já účet mám hlavně na to abych si do kindlu mohl posílat knihy, ať už epub přes kindlebox nebo doc přes mail... pak je taky dobrý že občas když nemám čtečku u sebe a mám dluhou chvíli tak si kapitolu přečtu na mobilu a pak se mi to synchronizuje
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    FIN: osobne poznam ludi, ktori sa bez Amazonu zaobidu bez problemov i dnes, pretoze citaju prevazne knihy v cestine a anglicke knihy nekupuju na Amazone (humble bundle a story bundle zasobuje dostatocne), takze fakt zalezi na zabere konkretneho citatela :)
    FIN
    FIN --- ---
    ALEXIS: řekněme, že byly doby, kdy jsem si myslel, že bez amazonu se hladce obejdu. Byl to názor, který dnes považuji za snad logicky možný v rámci vývoje, nicméně také již evolučně překonaný :-)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    FIN: s tym suhlasim, ale ako to vylucuje trebars najnovsi Pocketbook, ked niekto nechce Amazon? ved nikde nepisem, ze by mal kupovat nieco zastarale...

ERGOSUM: ano, bola to trochu nadsadzka, aj ked som nedavno videla nejaky novy Huawei so zapnutym modom ctecka a vyzeralo to znesitelne i na slnku, aj ked e-inku sa to nevyrovna
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    FIN: GSM wifi router/NAS v kapse můžu propojit i kabelem. Nebo přes notebook/telefon. Nebo vrazím kartu do telefonu. :-)
    Ale tak jednou za 3 měsíce tu wifi zapnu. Ale jen tak jednou ročně jsem rád, že ji tam mám.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    FIN: Mám, znám, používám. Ale spoustu věcí si připravuji v epub a mobi jako formát některé struktury prostě neumí a zobrazí nekoukatelný hnus. Některé knihy a časopisy tedy v nejbližší budoucnosti v mobi nebudou. AZW a epub jsou v pořádku a vzájemně je lze dobře konvertovat, mobi do epub také(ale přečtu i to). Ovšem práce navíc.
    FIN
    FIN --- ---
    ERGOSUM: "s wifinou je tam neco zasadniho?" Nic co nejde zařídit jinak. tak třeba se bez ní nepřipojíš k internetu :-)
    FIN
    FIN --- ---
    ERGOSUM: epub - konvertory a konverze v calibre
    FIN
    FIN --- ---
    ALEXIS: měl jsem příležitost být během několika let uživatelem několika čteček a jednoznačný závěr je: když novou, tak nu nejnovější generace a vybavenou funkcemi. člověk nemá šetřit na nepravých místech.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    V kapse bundy, nebo vnitřní kapse vesty je 6" čtečce i s pouzdrem dobře.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ALEXIS: "keby mi stacila uhlopriecka 5" tak mi staci telefon" Trochu nadsázka. Na slunci hnus.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    STEVIE: " idealne do zadni kapsy u kalhot?" Blbé místo. Ideální na zlomení displeje.
    Dnes je téměř vše v jednom ze tří formátů
    PDF (většinou na A4)- čte se blbě i na 6" na šířku, natož na 5"
    epub (nejrozšířenější, nejvíc nástrojů)- na něj můžeš s kindlem zapomenout
    mobi - je dost omezený a něco v něm udělat prostě nejde.
    Knihy v epub, mobi a AZW jsou připravovány s ohledem na 6" čtečky.
    "s wifinou je tam neco zasadniho?" Nic co nejde zařídit jinak. Ale stejně většina čteček(dnes téměř všechny) wifi má. Jen je Kindle bez Amazonu něco jako bageta bez náplně. Máš spoustu jiného pečiva s oblohou i bez oblohy. Jen pak není důvod kupovat bagetu. Prostě nabízí spíš míň než víc.
    Ostatně. Nechci Amazon. Chci epub a kartu. Mám PocketBook.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    STEVIE: Ked nemas potrebu byt naviazany na Amazon a posielat si do Kindlu knihy, tak nevidim dovod, preco mat nutne Kindle. Pocket book je kvalitativne rovnako dobra ctecka a niektorym ludom je prijemnejsia na zaobchadzanie.
    A co sa tyka velkosti, uhlopriecku 6" maju dnes uz i mnohe telefony, to je fakt minimum, na com sa pohodlne cita, Kindle mam preto, ze chcem nejaku rozumnu velkost strany, keby mi stacila uhlopriecka 5" tak mi staci telefon s Androidom a rezim ctecky, ktory je setrny na oci a nesvieti tolko.
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    ERGOSUM:
    díky za odpovedi... No chtel bych, aby se mi to veslo idealne do zadni kapsy u kalhot? Myslis, ze na cteni moc maly?
    Asi jsem zapomnel rict, ze chci nejspis jen Kindle, jiny znacky se mi moc nelibi...
    Co se tyce vyhod s wifinou je tam neco zasadniho? Chci si fakt spis jednorazove (dejme tomu jednou za tri mesice) tam nahazet knizky a pak jen cist...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    STEVIE: "Chci neco dobře čitelné na slunci" Jakákoliv čtečka s e-inkem
    " podsvícením ideálně" i tam je celkem výběr. Kvalita nasvícení se různí.
    "co se vejde do kapsy a nezruinuje mě to" Chce to větší kapsy, ale 6" je optimálních. Na menších se už o dost hůř čte.
    "WiFi nepotřebují, reklamy nechci." Většina výhod kindlu (služby, převody) je vázaná na wifi a registraci u Amazonu.
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    Vysvětlí mi někdo rozdíl mezi "obyčejnym" kindlem a paperwhitem pls? Je to tak zásadní?

Jinak co byste mi doporučili?
    Chci neco dobře čitelné na slunci, ale i s lehkým podsvícením ideálně, co se vejde do kapsy a nezruinuje mě to? WiFi nepotřebují, reklamy nechci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam