STEVIE: Je důležité se rozhodnout, zda chceš podsvícení -- je jistě dobré číst ve tmě, ale ono nejde úplně vypnout a v normálním režimu ruší, obyčejný e-ink je v běžném osvětlení čitelnější. Na prudkém slunci se mi zdál rozdíl ještě výraznější.
Opravte mě, pokud se mýlím, ale Paperwhite (s podsvícením) se také o něco rychleji vybíjí -- starodávný kindle vydrží nabitý neskutečně dlouho.
Reklamy versus bez reklam -- ony ty reklamy se zobrazují jen v momentě, kdy se kindle vypne -- neruší to, jen se občas člověk ztrapní, když má zobrazenou obálku nějaké romantické legrácky a všichni se diví, co to hergot čte :-)
To, že má kindle v sobě wifi, je velmi pohodné, protože já jsem skoro pořád v dosahu nějaké wifi, takže amazon ví, kam jsem kterou knihu dočetl, a když je náhodou otevřu v mobilu, tak se syncnou na správnou stránku. Umí to, jak zmínili ostatní, skoro každá aplikace na čtení knížek a skoro každá čtečka.
Co se zruinování týče,
obyčejný kindle s reklamami je výrazně lacinější než
paperwhite s reklamou a to můj oblíbený obchod ani nemá paperwhite bez reklam. (Mám dojem, že ten stojí kolem čtyř tisíc pěti set.)
Jiní už zmínili, že se hodí synchronizace mezi čtečkou a mobilem -- ale to umí všechny rozumné čtečky a aplikace k nim.
Možná je užitečné říci, že aplikace kindle pro android je z (mého) uživatelského pohledu výrazně horší než jiné čtečky (třeba moonreader) a že se nijak extra nezlepšila za posledních několik let.
No a teď to pozitivní. Používám obyčejnou (ne-paperwhite) kindle čtečku s reklamami několik let, jsem s ní extrémně spokojený, nakupuji knihy na amazonu a české všude možně, hlavně u Kosmy, kde jsou bez DRM, a do kindle si je posílám. Používám rozšíření do Chrome, které umí poslat stránku do kindle, krom těch nejhipsterštějších superresponzivních stránek to funguje velmi uspokojivě.
Kdybych si vybíral čtečku dnes, asi si koupím tutéž.