• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MELOUNKindle - konverze, správa elektronických knih, etc.
    DIRK
    DIRK --- ---
    ERGOSUM: Chvilku jsem hledal výsledky výzkumu, podle kterého existuje několik typů lidí podle toho, jak reagují na reklamu. Nenašel jsem (kdo ví před kolika lety jsem to viděl), ale matně si pamatuji, že kolem 11 % lidí reklama nedokáže ovlivnit nebo jen minimálně. Kategorie jsou pak "racionalisté" (reagují na cenu a srovnání kvality), "emotivní" (barvy, jásavé hlasy), citliví na podprahová sdělení a nevím co dalšího.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    XAJA: Pozor. Hlavní vliv není, že jdeš koupit zboží. Vliv poznáš, když jdeš koupit určitý druh zboží a rozhoduješ mezi výrobky. Já to zaregistroval při výběru zubní pasty, když jsem si položil otázku "Proč považuji některé pasty za horší?" a jediná možná odpověď byla "Neviděl jsem jejich reklamu."
    Můžeš vliv snížit, můžeš vědomě bojkotovat produkty s masivní reklamou. Ale s vliv tu bude i když si ho nepřiznáš.
    Omlouvám se za školení.
    DIRK
    DIRK --- ---
    ERGOSUM: To jsem se špatně vyjádřil, omlouvám se -- nemyslel jsem to tak, že by reklama byla neúčinná, ale že mi nic nepřináší -- třeba informace o výrobcích, které bych chtěl.
    XAJA
    XAJA --- ---
    ERGOSUM: Ale nema. Da sa vypestovat imunita.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DIRK: "protože mně připadá na nic jakákoli reklama" Zjistíš, že vliv má. Tím si asi musí projít každý.
    DIRK
    DIRK --- ---
    WITTGENSTEIN: Nedokážu to posoudit, protože mně připadá na nic jakákoli reklama. A beru jako smluvní povinnost akceptovat (byť nesmyslné) chování prodejce.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    DIRK: Tak zase když ty speciální nabídky fakt nelze v Česku využít, je taková reklama vcelku na nic, ne?
    DIRK
    DIRK --- ---
    WITTGENSTEIN: Považoval bych to za nečestné a nesportovní -- díky reklamám byla čtečka výrazně levnější a mě nijak extra neobtěžují, tak proč jim tu radost neudělat?
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    DIRK: Když napíšeš amazoní podpoře, že u nás nelze speciální nabídky využít, rádi ti ty reklamy zdarma odstraní:

How To Remove Ads From Your Amazon Kindle For Free - Ben Brausen
    https://benbrausen.com/business/work-life/how-to-remove-ads-from-your-amazon-kindle-for-free
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    HELA: Nasvícení jde regulovat. Každý si nastaví podle sebe. Technicky mohou při aktualizaci snížit maximální nasvícení. Ale jak je to v tomto případě nevím. Mezi modely rozdíly ve světle byly.
    HELA
    HELA --- ---
    Mám možná blbý dotaz, ale je míra podsvícení Kindlu určovaná hardwarem, nebo softwarem? Mám Kindle Paperwhite kupovaný tuším roku 2015, přítel má ten samý, ale pořízený o rok pozdějš. Docela dlouho jsem nepotřebovala řešit propojení s Amazonem, protože jsem četla hlavně v češtině, takže jsem stále odkládala připojení k internetu a aktualizace. Teď jsem ale začala mít chuť nakupovat knihy i v angličtině, a když jsem se dívala, jak vypadají reklamy a aktuální ovládání na přítelově Kindlu, zjistila jsem, že ten jeho při maximálním podsvícení svítí zřetelně míň než ten můj, a to by mi úplně nevyhovovalo...Tak řeším, jestli je to spíš modelem, nebo jestli se mi při aktualziování to podsvícení může taky snížit (a pokud jo, jestli se to nedá nějak obejít.) Netušíte prosím někdo?
    DIRK
    DIRK --- ---
    STEVIE: Je důležité se rozhodnout, zda chceš podsvícení -- je jistě dobré číst ve tmě, ale ono nejde úplně vypnout a v normálním režimu ruší, obyčejný e-ink je v běžném osvětlení čitelnější. Na prudkém slunci se mi zdál rozdíl ještě výraznější.
    Opravte mě, pokud se mýlím, ale Paperwhite (s podsvícením) se také o něco rychleji vybíjí -- starodávný kindle vydrží nabitý neskutečně dlouho.
    Reklamy versus bez reklam -- ony ty reklamy se zobrazují jen v momentě, kdy se kindle vypne -- neruší to, jen se občas člověk ztrapní, když má zobrazenou obálku nějaké romantické legrácky a všichni se diví, co to hergot čte :-)
    To, že má kindle v sobě wifi, je velmi pohodné, protože já jsem skoro pořád v dosahu nějaké wifi, takže amazon ví, kam jsem kterou knihu dočetl, a když je náhodou otevřu v mobilu, tak se syncnou na správnou stránku. Umí to, jak zmínili ostatní, skoro každá aplikace na čtení knížek a skoro každá čtečka.
    Co se zruinování týče, obyčejný kindle s reklamami je výrazně lacinější než paperwhite s reklamou a to můj oblíbený obchod ani nemá paperwhite bez reklam. (Mám dojem, že ten stojí kolem čtyř tisíc pěti set.)
    Jiní už zmínili, že se hodí synchronizace mezi čtečkou a mobilem -- ale to umí všechny rozumné čtečky a aplikace k nim.
    Možná je užitečné říci, že aplikace kindle pro android je z (mého) uživatelského pohledu výrazně horší než jiné čtečky (třeba moonreader) a že se nijak extra nezlepšila za posledních několik let.

No a teď to pozitivní. Používám obyčejnou (ne-paperwhite) kindle čtečku s reklamami několik let, jsem s ní extrémně spokojený, nakupuji knihy na amazonu a české všude možně, hlavně u Kosmy, kde jsou bez DRM, a do kindle si je posílám. Používám rozšíření do Chrome, které umí poslat stránku do kindle, krom těch nejhipsterštějších superresponzivních stránek to funguje velmi uspokojivě.

Kdybych si vybíral čtečku dnes, asi si koupím tutéž.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    FIN: Můj oblíbený
    GrabMyBooks :: Add-ons for Firefox
    https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/grabmybooks/
    send to pocketbook funguje
    V zasílání zkonvertovaných souborů do čtečky je Amazon lepší.
    V Callibre to také funguje dobře (víte že také umí posílat e- mail i na čtečku?)
    nicméně konvertory i on-line jsou. Namátkou
    Free EPUB Converter, EPUB to PDF Converter, Convert EPUB to PDF
    http://www.epubconverter.com/
    Zamzar - video converter, audio converter, image converter, eBook converter
    http://www.zamzar.com/
    Nejde o nějaké trumfování. Ostatně většinu jde používat i s Kindle.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    " že čeští vydavatelé svou malou válku a nepřátelstvíčko proti amazonu/kindlu nakonec nevyhnutelně prohrají)"
    Nu není tomu tak. Nejde o to, že vydavatelé nechtějí, ale české knihy nechce Amazon, resp. není k nim zrovna přátelský.
    Vydavatelé Kindl podporují. Spíš mi přijde, že Kindle je už trochu směšný svou nepodporou epub a minimální propagací AZW3.

Takže nákupy na Amazonu, Ale to ani s jinou čtečkou není problém. Teď nezájem.
    hodnocení. Tam zapracuji na silně modifikované verzi. Řešení jak se bude obsah čtečky promítat do různých úrovní záloh. Přečtené, zůstává v čtečce
    smazané, zůstává v pracovní záloze
    smazané, smazat z pracovní zálohy
    smazané, smazat ze všech záloh
    není na čtečce, nahrát
    není na čtečce, nenahrávat
    smazat ze čtečky
    Je pouze na čtečce, zálohovat
    Je pouze na čtečce, nezálohovat

Má čtečka toho umí docela dost a s Callibre ještě víc. Obsah pak má různou míru důležitosti a dočasnosti. Hodnotit například souhrnný obousměrný jízdní řád Brno - Hradec Králové na červenec-srpen, RSS kanály, nebo poštu na goodreads mi hodnotné nepřipadá. Názor na knihu si vytvořím sám a nikomu jej nevnucuji.

To, že příliš nepoužívám wifi ve čtečce je dáno spíš tím, že přenosy mezi čtečkou a sítí jsou po kabelu rychlejší a je vhodnější to nechat v režii počítače než čtečky.
    ARXIE
    ARXIE --- ---
    btw. mrtvy body na KPW, je to resitelny? mam dva, uz asi rok ;)
    FIN
    FIN --- ---
    jen abych se upřesnil: netvrdím, že se bez toho nedá žít nebo řada věcí řešit oklikou - jen to, co uvádím, je prostě pohodlné, rychlé, a proto praktické
    FIN
    FIN --- ---
    ERGOSUM: jinak ano, jak zde jiní zmínili, wifina u kindlu a navázání na account u amazonu je dobré na posílání věcí do čtečky z mailu. kromě knih to třeba skvěle zvládá docy. (což mimochodem řeší problém s některými řípadnými konverzemi, protože už jsem pár věcí surově vyřešil copypastem do wordu a četbou dokumentu:-) (ale tady nevím, předpokládám, že i jiné čtečky budou umět něco podobného.)

další featurka, kterou shledávám praktickou, je tohle :-)
    Send to Kindle for Mozilla Firefox :: Doplňky aplikace Firefox
    https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/sendtokindle/
    FIN
    FIN --- ---
    ERGOSUM: nevím, o čem eventuálně vím a ty nevíš. fakt je, že i když věřím (abych se dotkl níže zmíněných postřehů), že člověk řadu věcí nahradí jinak (nemáš v čtečce wi-fi? připojíš se alternativně, viz [ ERGOSUM @ Kindle - konverze, správa elektronických knih, etc. ], na kindlu oceňuji hlavně jednoduchost a provázanost. že nemusím nosit další věci/příslušenství a řešit záležitosti bokem/oklikou. možná, že kdybych četl občas, nevadilo by mi to. měl bych na to časoprostor. ale protože čtu stovky knih v řádu let, chci především jednoduchost, jednoduchou praktičnost a efektivitu.
    na kindle si naláduji knihy z compu, pravda, ale kdykoli vlezu do dosahu wifiny, brousím, jak chci, nakupuji,
    (pro alexis: nikdy jsem neřekl, že amazon je nutnost - říkal jsem, až pro někoho přestane platit "zatím jsem se bez obešel", je příjemné mít možnost začít okamžitě používat čtečku způsobem, kterým jsem ji dosud nepoužíval; pozn. bokem: já myslím, že čeští vydavatelé svou malou válku a nepřátelstvíčko proti amazonu/kindlu nakonec nevyhnutelně prohrají)
    jak začnu číst, udělá mi to zápis na goodreads (propojení služeb celkem nedávného data, proběhl upgrade), když dočtu, uloží si to a odešle hodnocení (co si budeme nalhávat, když člověk čte hodně, nebaví ho pak lízt na goodreads, vyhledávat knihy a přidávat si je a hodnotit - když to dělá systém, pohodlí je nedocenitelné), je to zkrátka přizpůsobené - když člověk dočte díl série a rozhodne se pro další, cesta je snadná. atd.

pokud někdo zatím čte výhradně literaturu v češtině, asi tohle nepotřebuje a obejde se bez-bez. pokud někdo náhodou vykročí do širšího kulturního prostoru, myslím, že krátký pobyt v něm ukáže sám, jak nesmírný je rozdíl v takové provázanosti služeb a pár "tapnutí"...
    LUCKERCZ
    LUCKERCZ --- ---
    STEVIE: jelikoz ti nikdo neodpovedel, tak ti odpovim =)
    obyc kindl -> bez podsviceni
    paperwhite-> s podsvicenim
    mam paperwhite 3 a nosim ho v zadni kapse
    wifi-> pouze doma a pouzivam na aktualizace a posilani koupenych knih rovnou do ctecky
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    KAZATELL: Synchronizaci a posílání umí PocketBook také.
    FIN: Možná ještě nevím o něčem co by se mi líbilo a Amazon to nabízí. Tím nemyslím konkrétní knížky. Je něco takového? Ptám se vážně. Hledám inspiraci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam