• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KROTITELArboristika - Kácení a prořezávání stromů
    Arboristika
    Kácení a prořez stromů, keřů a péče o zeleň.
    Těžba dřeva, kácení pomocí stromolezecké techniky. Rady, tipy, technika, vybavení, motorové a ruční pily, prostě vše týkající se prací se dřevem a lezení po stromech.

rozbalit záhlaví
    MED
    MED --- ---
    T_MAX: Ne, pro me neni. Jak rikam, na domaci pileni a semtam prochazku po lese je jedno co kdo bude mit za Oleomaca s pilnikem. Ale ja kdyz nekde delam rizikovy stromy (nebo si delam vyrez na topení), v zimě, v desti a v případě, že jde o čas, na naky brouseni na kolene se muzu vykakat. Prehodim retez, a nabrousim si jej doma v klidu, v teple, na stojanu a presne(!). Jesi brousis 3x za den po 2 minutach nekde na parezu, tak ti ten retez, predpokladam nemuze moc dlouho vydrzet. Ale je mi to fuk. At si to kazdej dela jak chce, ja to delam takhle.
    T_MAX
    T_MAX --- ---
    MED: Hele zas ho neblbni :) Nabroušenej řetěz máš za 3 minuty, novej ssebou tahat leda pro to, kdybys ho někde utrhnul ..

Když jdeš do lesa, stejně tak 3x za den brousíš - je lepší mít v báglu pilník, než hromadu řetězů, ne? :)
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    Zdravim,
    zajimalo by me jestli mate nekdo zkusenost-predstavu o jak moc slabsi(cili sire pouziti) je MS 230 oproti MS 250. MS250 docela dobre znam, ale tedka uvazuju o koupi 230 jelikoz ji maj v podzimni akci.
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    repast ale tohle kácet už neni málo...
    MED
    MED --- ---
    KARAMANLIS: řetěz je spotřební materiál a můžeš si k tomu dokoupit jakej se ti bude líbit. Stejně je lepší mít alespoň 2ks. Když to někde votupíš, jenom přehodíš a pilíš dál. Řetězy jsou primárně hranatý a kulatý. S hranatejma zubama se daj víc naostřit, takže líp řežou, ale rychlejc ubejvaj. Kulatý naopak víc vydržej. Ale pokud to máš na takové to domácí pílení na zemi, tak je to jedno.

Pokud jde o pilu, můžu doporučit tu svou, kterou mám bez žádných oprav 6 let a částečně se s ní živim, takže je v pořádným zápřahu. MS 260.
    Jinak když budeš kupovat novou, používej origo olej, jinak ztrácíš záruku.
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    KARAMANLIS: 310ka má širší lištu s většim řetízkem. ale má velkej výkon tak že řeže dobře.
    v podstatě má 270ka výkon jako 250, ale má silnější lištu a řetěz, tak že řeže méně než 250ka.

já mam 250ku a řežu s ní i metrový kmeny, a že má chuť řezat.

a hlavně 250ka bude asi po deseti letech výroby končit a její nástupce bude mít kvůli emisím udělátka který se budou porouchávat, tak že mi borec říká, koupil jste si tu nejlepší pilu a protože už končí výroba už nejsou tolik k dostání, tak jsem si jí se šéfem koupil z nostalgie :))

údajně je to nejlepší pila od stihlu v poměru cena - výkon - spotřeba - kvalita - váha.
    KARAMANLIS
    KARAMANLIS --- ---
    KROTITEL: No já právě budu hlavně řezat na zemi. A až se přestěhujeme, tak mám zálusk na pár stromů v remízku (legálně samozřejmě :-) Přesně co píšeš, tak řeším. Aby mi z 270 resp. 310 neupadly ruce. Ale zase je tam vyšší výkon a delší lišta než u 250, když bych jí chtěl v budoucnu vzít na něco většího.

Taky mi ráno pán ze servisu, který konstatoval smrt Poulanky, začal říkat něco o řetězu, že 310 má podstatně lepší než 270. Ale chrlil na mě čísla atd., a já hrozně spěchal do práce, tak ani pořádně nevím o co šlo.

Asi půjdu do té 310.. Díky za odkaz, mrknu na to.
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    KARAMANLIS: mno teda asi bych vzal tu 310ku. jde o to na co všechno jí využiješ. pokud by jsi chtěl menší pilku, doporučil bych spíše 250ku (srovnatelný výkon s 270kou a nižší váha pro řezání větví na stromě je taky příjemná).
    pokud budeš řezat na zemi, vyplatí se spíš i do budoucna větší pila.

jinak asi bych bral tu 310ku z výběru a dá se na ní dát až 50cm lišta.

250ka má normálně 35cm ale 40 - 45 lišta se taky dá.

btw. teď na to koukám, pan Vodrážka má něco ve slevách a hlavně ví co doporučit. zkus třeba tam.
    Dobré pilky - STIHL - Motorové pily - Motorové pily pro zemědělství a zahradnictví
    http://www.dobrepilky.cz/motorove-pily-pro-zemedelstvi-a-zahradnictvi_1_178_292.html
    KARAMANLIS
    KARAMANLIS --- ---
    Tak jsem se právě dozvěděl, že naše letitá Poulanka to má možná za sebou. Jelikož je právě akce Stihl, tak moje otázka je jednoduchá: MS 270, nebo MS 310? Co prodavač, to názor, takže právě nevím.
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    MED: to by už ale byla čtvrtá ve vitrýně :))
    včera jsem sehnal borce kterej servisuje husqvarny tak mu jí ukážu a jsem zvědav jak pořídim u něj...
    MED
    MED --- ---
    KROTITEL: Jsem ji videl nekde prodavat za bura nebo tak nejak a plne funkcni. Kazdopadne kdyz bys ji nespravil, das si ji do vitriny a jednou bude mit jeste cenu.
    T_MAX
    T_MAX --- ---
    PIETY23: Aha, tak to jsem nepochopil. A ano, s tím souhlasím, určitě se to moc neřešilo ..
    PIETY23
    PIETY23 --- ---
    T_MAX: pracuju pro gristwood and toms v londyne - co jsem chtel rict je ze starsi motorove pily na tom budou ohledne vibraci horsi bo si nemyslim ze v `80 vibrace a zdravotni problemy s tim spojene moc resili :(
    T_MAX
    T_MAX --- ---
    PIETY23: Nějaká arboristická firma jo? :) Tak se tam zkus optat, jak to s tim odpružením je, mě by to samotnýho zajímalo, jak se to má doopravdy dělat!
    PIETY23
    PIETY23 --- ---
    T_MAX: pouzivame je kazdy den cely den 365 dni v roce a servis do nich dava to co doporucuje vyrobce - servisem rozumim nasi firemni dilnu
    T_MAX
    T_MAX --- ---
    PIETY23: záleží, jak moc je používáte .. a hlavně záleží, jak moc kvalitní silentbloky do nich servis dává ..

KROTITEL: blbě jsem to nazval - resp. zkrátil, měnit se to dá komplet :)
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    T_MAX: co mam já Stihlku tak ta má silentbloky možná jen jako "dorazy". :))
    celý je to zavěšený na pružinách což vibrace skoro eliminuje.
    u starejch pil netušim. ale být to celý na gumě tak by mi asi ruce upadly :D
    PIETY23
    PIETY23 --- ---
    T_MAX: myslim ze jo - stare motorovky co mame v praci servisujeme 2x rocne ale jsou porad o dost horsi na vibrace nez nove jestli meni silentbloky netusim ale predpokladam :)
    T_MAX
    T_MAX --- ---
    PIETY23: pokud jde o vibrace, stačí vyměnit silentbloky, ne?
    PIETY23
    PIETY23 --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam