• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KROTITELArboristika - Kácení a prořezávání stromů
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    JOSEF_K: Lano se dá zašít do prostěradla a vyprat v pračce na vlněnej program, nebo Beal vyrábí takovej pěknej kartáč.

    Beal Rope Brush Review
    https://www.youtube.com/watch?v=uIEFxmEUYBM&feature=youtu.be



    Já to jednou trochu zanedbal a smůla se pěkně zažrala, byli místa kde to "drho" asi rok.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    SNUPAK: jj, nějak to dopadne. Tentokrát to byl ale už fakt úlet. I když jsme jeli posledně z toho Buštěhradu, tak jsem vypadal jak ze škatulky oproti tomu, jak jsem dneska dorazil domů:)).
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    přesně tak. nějaké praní lan nemá moc cenu. Vše se časem odroli samo. vyčistit slaňovače se vyplatí, to jo. A také se vyplatí mít na sedáku záložní prusik nebo cokoliv na čem se dá dostat dolů :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    EMK: Počítám, že to bude ok. Smůla má celkem jednoduchý složení. Tak za dva dny se odpaří terpentýn a zbude v podstatě kalafuna. Ta je křehká, takže myslím, že bude stačit pár slanění a bude z lana pryč. Teda doufám:)).
    EMK
    EMK --- ---
    JOSEF_K: hele jo, tak mě napadlo je nějak šetrně vyprat.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    EMK: To je skoro čistej líh. S tím bych se na ty lana docela bál, stejně jako s jakýmkoli jiným rozpouštědlem. Zatím jsem všechny lana, smyčky atd. naházel do vany, vypral ve vlažný vodě s trochou mýdla a všechno to docela prokouklo. Třeba se ta smůla odrolí až zaschne...
    EMK
    EMK --- ---
    JOSEF_K: a co francovka Alpa? Tím by to možná šlo.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    EMK: Taky mě napadl, ale pak bych se možná dostával dolů rychlejš, než by mi bylo milé:D. Ale on ani ten druhý extrém není nic moc - cca v 15m nad zemí jsem zjistil, že brzda díky smůle brzdí poněkud víc, než by měla, a že se asi nedostanu dolů. Nakonec si dala říct, ale moc příjemný to nebylo:)).
    EMK
    EMK --- ---
    JOSEF_K: radit olej, je asi blbost co? :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Asi někdo nemáte nějaký geniální recept na sundání smůly z... no, vlastně ze všeho? Tahle vejmutovka na závěr kácecí sezóny byla přesně tím, co můj vercajk vůbec nepotřeboval. Kovový věci šly benzínem, hadry více méně taky, ale na lana, smyce a další věci s benzínem nemůžu.
    EMK
    EMK --- ---
    AKHIBARA: Zdravím. Asi to již není aktuální, ale nejprve je třeba kontaktovat OLH. Ten posoudí danou situaci a odešle oznámení na konkrétní úřad. Mají 30dní na vyjádření, ale většinou se nevyjadřují tzn. strom se může porazit. Pokud v tom vidí nějaký problém, tak se většinou vyjádří do 10ti pracovních dnů.
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    IN_DIE: Dík, za odpověď. Tenhle zákon znám, i jeho řešení v praxi. Tady šlo vyloženě o lesní pozemky sousedící se zástavbou. A to jsem do té doby neznal vůbec.
    Nakonec jsem to řešil jen dohodou s místním revírníkem a podepsaným papírem od majitele, že souhlasí a oznámil to revírníkovi.

    Pro mne tam bylo nejasné hlavně kácení dřeviny v havarijním stavu na lesním pozemku, jelikož z těch odkazů jsem to pochopil tak, že nesmím skácet havárku bez povolení (na lesním pozemku), což mi přišlo nesmyslný.


    IN_DIE
    IN_DIE --- ---
    AKHIBARA: asi už to není aktuální, ale k bodu A) třeba pro příště:

    pokud je druh pozemku veden jako zahrada, zastavěná plocha a nádvoří nebo ostatní plocha se způsobem využití pozemku zeleň vztahuje se na to zákon č.189/2013 Sb.
    Podle mě záleží na tom, kdo na tom úřadě (obci s rozšířenou působností) sedí a taky na tom, jestli tam pak někdo dělá kontrolu a šťourá do toho. Měla jsem tu zatím 2 nakolněný stromy s trhlinama - kvůli jednomu mi volal znalec přímo z místa během prověřování jeho zdravotního stavu, u jednoho byly praskliny po ,,obou stranách,, kmene + další defekty. Oboje jsem nechala pokácet na havárku. Při mým pracovním vytížení by mi to taky do vydání rozhodnutí mohlo spadnout. Žádnej problém zatím nebyl.
    Následné oznámení o kácení dřeviny je definováno tak, že: kácení je oznamováno v případě , že stavem dřeviny je bezprostředně ohrožen život či zdraví nebo hrozí škoda značného rozsahu. Na zdejší ORP úřadě to sice neradi vidí - razí heslo, že se to týká především případů po nějaký vichřici apod., ale já si radši vezmu na triko pokácení nebezpečnýho stromu než následky jeho pádu.
    V případě, kdy si nejsem jistá obecně, jim prostě buď pošlu email s fotkama nebo volám a poradím se s nima. Předejdeš tak případným problémům.
    Pokud je štíplej dvoukmen o kterým se bavíme na pozemku lesa, tak to nevím jak funguje. U nás si to řeší náš lesní správce po svý linii pravděpodobně s někým na obci s rozšířenou působností, viz.odkaz od id AKHIBARA. Ale jelikož u našich lesů prakticky téměř žádný domy nestojí, tak to řeší tak jednou za uherskej rok ( jestli to vůbec řeší).
    DREDIK
    DREDIK --- ---
    AKHIBARA: Dobrej cirkus, ale nepride mi to tak slozity... Dava to vsechno perfektni smysl
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    Trivect Mountain Ash Rigging Tree Climbing
    https://www.youtube.com/watch?v=UqrXO91lqpw


    aneb pořád je co se učit...
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    LITTLEPUNKK: Dík za info z praxe. Tak nějak jsem předpokládal, že je to volnější, než mimo les. Ale když jsem si četl lesní zákon, tak vlastníky dost omezuje. Takže mne zajímalo právě jak to vypadá v praxi, jelikož kácim dřeviny rostoucí mimo les a tam jsou docela slušný sankce, tak si dávám bacha.

    Obě situace jsem nakonec vymyslel tak, že jsem napsal prohlášení majitele lesa, že jednak souhlasí a druhak informoval příslušné úřady a má jejich svolení.

    Jinak pro info co jsem našel:
    Těžba dřeva v lese, ve kterém vlastník lesa hospodaří bez schváleného lesního hospodářského plánu nebo bez protokolem o převzetí převzaté lesní hospodářské osnovy - Životní situace - Portál veřejné správy
    https://portal.gov.cz/portal/obcan/situace/173/176/4363.html#obsah
    Kácení dřevin ohrožujících život a majetek - Životní situace - Portál veřejné správy
    https://portal.gov.cz/portal/obcan/situace/173/176/4365.html#obsah
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    akhibara : pracuju v lese a pomáhám kamošovi co dělá rizikovky . Pokud je v tom prvním případě pozemek na kterým je ten strom vedeney jako "lesní" a máte souhlas vlastníka tak bych to ubec neřešil a pokácel . To ohlašování se dělá jen na dřeviny mimo les ne ? A stěma 3m3 ...je to možný , já na to nedávno koukal a myslel jsem že to byly 4m3 . U nás je to trochu divočina a nikdo tu jeden dva , tři stomy pokácený ve svým bez ohlášky revírníkovi neřeší ... řečeno ve zkratce tak kácení na lesním pozemku je jednodušší než jinde ...
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    LITTLEPUNKK: V prvnim případě je zadavatel zakázky někdo jiný než majitel, ale má od majitele písemný souhlas. Strom je v havarijnim stavu. Řešim to stejně jako kdyby to byla dřevina rostoucí mimo les, nebo jinak? (to znamená skácim a pak jim pošlu fotky a vyrozumění o skácení) Co jsem našel, tak tam psali, že nejdřiv to někdo musí zhodnotit, mají na to 30dní, to ale v havarijnim stavu moc nedává smysl. Máš nějakou zkušenost?

    Tak druhej případ je mi teďka jasnější. Dík za info. Jen jsem našel, že je to od 3m3 na 1h, kdy se to musí hlásit.

    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    AKHIBARA: v prvním případě mi není jasný kdo je majitel ..

    a v druhém případě pokud chce majitel smrkového lesa vytěžit svůj les a je to do 4m3 v jednom roce tak to nemusí hlásit . Pokud je to víc měl by to řešit přes revírníka,kterýho má automaticky přidělenýho dle uzemí pokud si nevybral jinýho sám . Kouknou do hospodářský knihy a řeší se to ...každey les má jiný obmýtní věk a jsou tam i vyjímky-třeba ten kalamitní,havarijní stav ...

    tak jestli takhle stačí ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam