• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KROTITELArboristika - Kácení a prořezávání stromů
    Arboristika
    Kácení a prořez stromů, keřů a péče o zeleň.
    Těžba dřeva, kácení pomocí stromolezecké techniky. Rady, tipy, technika, vybavení, motorové a ruční pily, prostě vše týkající se prací se dřevem a lezení po stromech.


    rozbalit záhlaví
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    CHOTOUCHOVAK: Jj todle jsou takové ty běžně sázené stromy ve městech. za větší kusy cena exponenciálně roste. platí se za čas, obrezavani kořenů, řez, manipulaci atd.
    CHOTOUCHOVAK
    CHOTOUCHOVAK --- ---
    SNUPAK: to zní hezky
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    LINKOS: obvod kmene 14-16, což je cca 3,5m vysoký strom s balem, který unesou dvě křehké ženy, stojí od 1800,- do 3500,- v závislosti na druhu. Školky kostelec nad černými lesy, Jena, Jelínek ve veltrusech atd. Tak za 3 týdny začne sezóna balových stromů. Další pak časně z jara. to je podle mě optimální řešení. Ten strom už má nějakou velikost a celkem rychle se rozjede. větší stromy už je více práce, více nákladů a déle ze začátku "stojí"
    CHOTOUCHOVAK
    CHOTOUCHOVAK --- ---
    LINKOS: nemám vůbec představu na kolik takovej strom vyjde. Co jsem koukal na netu, tak ceny za stromky (ne pruty) jsou okolo 30 tisíc. Vzhledem k tomu, že rekonstrujeme 300 let starej barák je to momentálně mimo rozpočet. Na ostatní tipy kouknu, děkuju.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LITTLEPUNKK: tak samozřejmě záleží jak moc velký strom má člověk na mysli. Zas tak velký strom jsem na mysli neměl, ale u nás mají asi cca metr šedesát až metr osmudesat stromy v kontejneru, takže to nějaký čas usetri
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    a co střemcha? v květu krásně voní a aspoň ta, co má sousedka, vypadá, že roste poměrně rychle...
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    LINKOS: přesazoval si někdy opravdu vzrostlý strom ? cena , potřeba techniky , rozdílné půdní i klim. podmínky jsou kolikrát problém ...já tomu moc nefandím...
    ten javor bych asi taky doporučil . Z vrby jívy , topolu který mě napadli je dost nepříjemnej bordel z květenství...
    líbí se mi moc škumpa , dá se krásně tvarovat do takového slunečníku , má ale svý mínusy a myslím že úplně rychlerostoucí taky není ...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CHOTOUCHOVAK: jak jsem psal koupil bych nějaký vzrostly strom. Ale stejně si člověk počká. Od těch rychlerostoucich stromu bych nečekal zázraky
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    CHOTOUCHOVAK: můžeš zkusit nějaký ten rychle rostoucí topol. Ale ten je třeba fakt za pár let pokácet, aby se nemohl křížit s našimi původními druhy topolů...
    CHOTOUCHOVAK
    CHOTOUCHOVAK --- ---
    LINKOS: tak jde o to, že to bude u nás na zahradě a ne na hranici několika sousedů. Ale už se to ubralo někam jinam. Pokud je něco podobnýho, co neni tak invazivní a uděláto za pět - deset let trochu stínu, sem s tím.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Tak v tom případě to moc nechápu jako doporučení do zahrady,ale ok nechci se přít
    CHOTOUCHOVAK
    CHOTOUCHOVAK --- ---
    Taky nám roste na rozhraní pozemků javor, všichni sousedi nás kvůli němu nenáviděj a já ho zatim nechci pokácet, protože je to jedinej stín široko daleko. Ale ty vrtulky jsou fakt strašný, letí to bez problémů desítky metrů, takže sousedi to maj v bazénech, zahrádkách, okapech. atd. Navíc zaklíčit to nemá problém, takže všude okolo rašej výhonky. Teď bych právě potřeboval něco, abysme to u nás trochu zastínili a bordel je to poslední co mi vadí.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    LINKOS: nevím co chceš hubit, ale javor je místní a je invazivní jak prase. Vyřežu jich ročně na zahradě desítky a stejně pořád rostou nové.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VODNIK: nevím, ta Pawlonie neni místní a docela obtížně se hubí, spíše bych byl pro naše stromy od kterých víme co mužem čekat. Mám doma dokonce nějaký semínka, ale nakonec jsem to zavrhl, pro možnou invazivnost.
    CHOTOUCHOVAK
    CHOTOUCHOVAK --- ---
    VODNIK: Bordel mi nevadí, to posekám. Díky za tip.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    CHOTOUCHOVAK: javor, pavlovnie. Stínu to udělá hodně a rychle, akorát budeš mít strašný bordel z toho listí. Pavlovnie aspoň hezky kvete
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CHOTOUCHOVAK: zauvažoval bych spíše o koupi nějakého vzrostlejsicho stromu.
    CHOTOUCHOVAK
    CHOTOUCHOVAK --- ---
    Ahoj, doporučili byste mi nějakej strom na zahradu, kterej by na zahradě brzo udělal stín? Máme menší zahradu, cca 500 metrů a máme to jako na sahaře. Samozřejmě je mi jasný, že strom roste dlouho, proto bych chtěl něco, co by vyrostlo rychle i za cenu, že to za deset lete pokácím a mezitím už nám snad vyrostou nějaký ovocný stromky. Napadá že vrba by vyrůst celkem rychle a jsou to i hezký stromy. Ale budu rád i za nějaký jiný tipy, co by sme mohli zasadit.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    WAMP_ELF: mám kalhoty od Husqvarny, je to víceméně jen předek, pod to si beru šortky. A pokud není 35+ tak v tom dělám docela v pohodě celej den. Nicméně neživí mě to a takových celodenních akcí mám za rok pár.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    A něco z druhé strany. Nějaká zajímavá publikace o udržitelném hospodaření v lese?
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    KOC256: Tu první tašku ma bratr a je spokojenej. vejde se tam při troše skládání vše co píšeš, dá se pohodlně nosit a je odolná. A drahá no...další možnost je kouknout na army shopy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam