Ahoj...:-)
KOZMA: Podle mě to nebude úplně až tak o těch tlapkách a napojeních na nějaké energie. Možná mylně, ale chápu to tak, že se Reich snažil (a možná se mu dost věcí povedlo pojmenovat, respektive ohmatat, probořit, whatever) uchopit právě vztah paranormálního/neviditelného/spiekulativního/nevědomého/duchovního, leč nějak přítomného a racionálního. Že se do toho pustil ve stylu nikoli Monty Pythonském, ale Sleepy Hollowském.
Mě třeba na psychologickém přístupu práce sama na sobě vadí právě to, že ony paranormální zážitky víceméně buď diagnostikuje, nebo vysvětluje různými maladaptacemi apod. Přitom už ve 30. letech minulého století Lévy Bruhl jasně definioval pojem "primitivní mysl". Já tomu rozumím tak, že je v každým z nás cosi, co splývá s čím chce, cosi živé, čemu je setsakra nanic ve znecitlivujících vrstvách, které si na sebe nutně nabalíme, abychom přežili ve společnosti.
Jasně, že "tomuhle" je blbě v supermarketech a podobných zařízeních, jasně, že "to" vnímá každou znecitlivující slupku/skořápku whatever a zcela přirozeně to ty znecitlivující bariéry chce bořit/oživovat. Být s "tím" v kontaktu je náročnější v tom, že je těžký rozlišit, kdy to žije, a kdy je to ezoterorizmus. Nicméně vědět o "tom", popřít "to" a nemoct tomu věřit, tak člověk podle mě psychicky hyne. Pracovat s "tím" je na VŠ kdovíjakou. Suma sumárum...sbíječka je super a chlap s ní pracující extrémně sexy. Ale jsou i jiná brnění a imho je fajn je zkoumat, mimo jiné proto, že jsou, nejsou dostatečně popsaná a vztah k nim je všeobecně více méně hysterickej, což je škoda, protože prostě existují jako jedna z přírodních/psychických zákonitostí.