• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CHUCKEBONOThe Walking Dead
    rozbalit záhlaví
    ALI_GATOR
    ALI_GATOR --- ---
    ALI_GATOR: Odpověď je tu:
    Dobrý den,

    děkuji za reakci, nicméně text není hodnocením (natož objektivním) seriálu, nýbrž glosou, která si dává za cíl všeobecně vystihnout fenomén Živých mrtvých. Do žádných hodnotících soudů se zde nepouštím (nejedná se o recenzi), jen narážím na některé vypravěcí a stylistické postupy, které seriál charakterizují a odlišují jej od jeho televizní konkurence.

    Na Vaši otázku, zda jsem seriál viděl, odpovím kladně (jsem jeho pravidelným divákem od r. 2010, dokonce i fanouškem), nicméně mě velmi zaráží, co na mém textu, který rozhodně nezhodnocuje seriál, vidíte povrchního a nepřesného.

    S pozdravem,

    Martin Bubrín
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    ALI_GATOR: To on ho asi viděl - ale míra dějovosti může v seriálech kolísat - obvykle v rozsahu od akčního filmu, kde se toho stane hodně, po mexickou telenovelu, kde je hlavní zápletkou dílu to, že v příští epizodě přijde nějaká nová postava. A pokud jsou mu nesympatické postavy, tak chápu, že to tak může vnímat - mě takhle minulo třeba Battlestar Gallactica, kde jsou mi prostě všechny hlavní postavy nesympatické a to pro mě dělá ze seriálu jen sci-fi telenovelu.
    Ale je fakt, že si spoustu informací nezjistil - například to, že Darabont zůstal jako producent, ale režisérské křeslo neopustil dobrovolně, nicméně se prý s Kirkmanem neshodli na pojetí seriálu. Dále je velký rozdíl mezi stylem druhé a třetí sezóny a čtvrté a páté. Musím říct, že mi režisér 2.-3. série nevyhovoval a opravdu si myslím, že to zbytečně natahoval. Zejména druhá polovina 3. sezóny obsahuje díly, ve kterých se fakt nic nestalo.
    Na druhou stranu, jak už jsem někde psal, TWD se lépe sleduje, když máš celou sezónu pohromadě - když to sleduješ jednou za týden, tak si často nevšimneš drobných odkazů mezi epizodami. A když jsem to viděl podruhé, musím ocenit, jak si tvůrci vyhráli s detaily. Například ke konci první poloviny 4. série je vidět, že když se objeví Guvernér, tak na sobě má skutečně to oblečení, ve kterém později věznici oblehnou. A dokonce když zajme Herschela s Michonne, tak to navazuje na to, jak odjeli z věznice pálit mrtvoly. A to je docela příjemné zjištění, vzhledem k tomu, že jde o rozdíl tří epizod a určitě to nenatáčeli najednou.

    ALI_GATOR
    ALI_GATOR --- ---
    THOMASMORTA: Přesně! Poslal jsem mu mejla, zda ten seriál vůbec viděl?
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    ALI_GATOR: Nesouhlasím s myšlenkou, že jde o vyprázdněnou naraci a bezcílné putování. A na tomhle recenzentově názoru bohužel stojí celý článek, takže podle mě je to dost mimo.
    ALI_GATOR
    ALI_GATOR --- ---
    http://magazin.aktualne.cz/...dhaluji-vyhrezla-streva-quality-tv/r~929d1bd85c1711e48ee3002590604f2e/

    Nevím jak ostatní ale s autorem zásadně nemohu souhlasit, rpzhodně se nesnažím "překousnout desítky minut dějové hlušiny pro jeden líbivý gore masakr". To platilo leda v první sérií, po seznámení s postavami mě baví nejvíc právě ta interakce mezi postavami a taky objevování nových zajímavých lokací, čímž opět myslím nové zajímavé lidi.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    SVORO: Ten timeline je imho mierne nepresny. Cela druha seria musela byt z hladiska casu ovela dlhsia. Carl bol postreleny 68 den a 72 je natom dost dobre, kedze je pritom ako Sofiu zastrelia? Ako je pravda, ze druha seria bola v tomto hrozne neprehladna, ale ten rozpis moc nesedi..
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    No ono nakazeni su vsetci, rozdiel je len ten, ze po pokusani clovek dostava nejaku chorobu, ktora trva par dni (aspon tak to bolo v komixe a v prvej casti serialu) a nakoniec clovek exne a zmeni sa.

    To ci to je len nejaka standardna chorobka, ktoru schytate ked sa hrate s mrtvolkami, alebo nejaka nova zombie varianta nie je tak uplne jasne. Jedine co fungovalo, bola amputacia asap pri Hersehlovi - co asi nepripadalo moc v uvahu po tom chutnom kupeli v zombie naleve. Tj. myslim, ze to moze byt vcelku rozdiel co sa tyka pozivatelnosti.

    Ta teoria, ze Bob bol povodne z Terminusu mi pride ako vcelku komplikovana a v kazdej moznej variante, by mal dost sposobov ako skupinu od cielu odhovorit / varovat. Celu cestu v minulej serii nic nenaznacovalo, ze Bob vie nieco viac ako zvysok skupiny..

    SHARNY
    SHARNY --- ---
    EBARTT: asi ne, ale je to nechutný. Ty bys chtěl jíst něčí nohu po někom?
    JOINATAN
    JOINATAN --- ---
    SHARNY: taky si myslim ;) jediny logicky vysvetleni toho fnukani...
    EBARTT
    EBARTT --- ---
    No, sežráním se člověk nenakazí, nebo jo :) Teda pokud je konzumentem, ne konzumovaným.
    SHARNY
    SHARNY --- ---
    ALI_GATOR: Kdyby byl kouslej, šel se zastřelit, ale klepli ho kanibalové, který si dali jeho nožku, načež on jim to vpálí, že v podstatě žerou schnilý už měnící se maso... To by bylo kůl. Mám dokonce pocit, že se něco takovýho odehrálo v komiksu, ale třeba se pletu. Je to dlouho, co jsem to četl.
    ALI_GATOR
    ALI_GATOR --- ---
    EBARTT: No, napadá mě jediné rozumné vysvětlení, že mohl dlabat lidské maso někde jinde, než v Termitusu. To samozřejmě nesedí se zbytkem informací (Terminus byl původně útočiště, pak přišli zlý a znásilnili všechny, oni se pak nakrkli a snědli všechny zlý).

    Každopádně, pokud ho ta polomáčená obluda opravdu kousla, bylo by to dost trapné. Kolikrát jsme jíž viděli tento scénář?
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    V tomle ohledu bude zajímavé sledovat, jak dopadne spin-off, který má sledovat úplně jinou skupinu a který nemá předlohu v komiksů. Jenom jsem zvědavý, jak z toho udělají dostatečně odlišný příběh a ně jenom kopii klasického TWD.
    EBARTT
    EBARTT --- ---
    No, já teda komix nečetl, ale na WD wiki to říkaj taky
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Bojím se, že základní přístup je ten, že přes všechny odlišnosti je to stále adaptace komiksu a Bob nejspíš přebral Daleovu roli v konfliktu s kanibaly.
    EBARTT
    EBARTT --- ---
    ALI_GATOR: takže hypotéza, že to je taky kanibálek je správná? Pak se ale divím, proč je do terminusu vedl, hlavně tu čokoládovou kóču.
    ALI_GATOR
    ALI_GATOR --- ---
    SHARNY: IMHO by toto už bylo celkem ohrané téma, já věřím v svoji děsivější variantu. Kdo by chtěl v post-apokalypse potkat ideálního partnera se splněným bobříkem kanibalismu?

    SHEDLO: Všichni jsou de-facto nakažení, pokud umřou bez poškození mozku, promění se. To už v seriálu bylo.
    SHEDLO
    SHEDLO --- ---
    jo, taky jsem myslela, že je nakaženej, a že když ho chytli a snědli, se ještě budou dít věci.. tohle co zmiňujete mne nenapadlo
    SHARNY
    SHARNY --- ---
    ALI_GATOR: Já myslel, že ho v tý vodě pokousaly zombie a že se jde ven zastřelit... Uvidíme, co z toho vyleze...
    ALI_GATOR
    ALI_GATOR --- ---
    THOMASMORTA: Tak např. to vysvětluje to nevysvětlitelné fňukání těsně, než uviděl hvězdičky. Taky jeho odevzdanost a osamělost, když ho našli na tý silnici, jak se motal po okolí.
    Každopádně jsem zvědavý, kde teď bude hledat protézu na míru..
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    EBARTT: a proč si myslíš, že je Bob zná?
    NJORL
    NJORL --- ---
    Hadej
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam