PAULMUADDIB: Jinak u Garetha to byla poprava - a je také dobré si uvědomit proč to Rickova skupina udělala: Ten hlavní důvod nebyla pomsta, ale skutečnost, že kdyby je nechali jít, tak by Gareth a jeho parta lovili jiné lidi.
Pro mě osobně je celý seriál o tom, co dělá člověka člověkem, o rozdílu mezi barbarstvím a civilizací. Jsou lidi, kteří neměli rádi Dalea z prvních dvou sérií. Naopak spousta lidí stála na straně Shanea...
Pro mě je hlavním rysem civilizace kooperativní jednání. Ne proto, že by to bylo nějaké vznešené, ale proto, že je to pro každého jednoho jedince výhodnější (a teď to myslím ve smyslu teorie her, kde racionální strategie je ta, která vede k nejvyšším ziskům v dlouhodobém měřítku, byť za cenu nějakého aktuálního diskomfortu nebo dlouhodobých omezení). Dale tohle intuitivně naplňoval, kděžto Shane se choval naprosto nekooperativně - chtěl co nejvíce zdrojů urvat pro sebe a několik málo blízkých.
Pozdější díly - zejména setkání s Guvernérem -, rozebírají to, že skupina, která je schopná kooperovat, má nějakou limitní velikost. Čím větší skupinu chceš udržovat, tím větší diktatura tam bude panovat. To odpovídá i pokusům v teorii her, kdy se ukázalo, že největší skupinu jsi schopný udržovat, pokud budeš trestat tzv. černé pasažéry druhé kategorie (to jsou Ti, kteří sami o sobě jsou kooperativní, ale odmítají trestat ty, kteří se se nechovají kooperativně, protože to by je stálo prostředky), což v konečném důsledku vede k situaci připomínající tvrdý komunismus (a nejspíš i protektorát): všichni jsou potenciální udavači a mohou Tě udat i za to, že jsi někoho neudal.
Tomu se nejspíš můžeš vyhnout tím, že budeš udržovat menší skupinu a budou skupiny mezi sebou kooperovat, ale nebudou se slučovat do velkých komunit.
Čtvrtá série a první půlka páté série podle mě byla o tenké hranici mezi "civilizací", tedy poměrně mírné kooperativní společnosti a barbstvím, tedy lidmi, kteří žijí na úkor ostatních, chovají se agresivně (zajímavé by bylo srovnat to s Pánem much).
Navíc, svět už se vzpamatoval z první fáze "apokalypsy" a začíná pomalu nastolovat nové pořádky. Trochu se opakuje historie a jako první se k moci dostávají diktátoři. Demokratická komunita jako Alexandrie může fungovat, ale je velmi ohrožena okolními agresory. Ostatně, přesně toho si Deana byla vědoma a proto chtěla Rickovu skupinu integrovat.
Druhá půlka páté série byla pro mě Rickově balancování na hraně - dokonce mu několikrát hráli Guvernérovo hudební téma. Měl velmi blízko k tomu, aby se sám stal diktátorem Guvernérova ražení, což by ho nejspíš po čase morálně rozložilo. Celá pátá série byla podle mě o tom, jaká je cena za udržení civilizovanosti. Lidi s Terminusu se dokázali osvobodit z diktatury, ale sami se stali ještě horšími diktátory - upadli do barbarství. Alexandrie si skrze Ricka nakonec zachovala civilizaci.
Vlci byli hypertrofovanou verzí barbarství - lidé propadlí animálnímu kultu... Podle mě jsme o nich neslyšeli naposled, protože na to, jak velké území jimi bylo označkováno, byla skupina, se kterou jsme se setklali dost malá. A nikde nebylo řečeno, že jsme potkali jejich skutečnou alfu... Nebo snad Alfu?
Každopádně - Negan podle mě žádnou civilizaci nebuduje. On jeden jen na sebe a pro sebe. A lidé, kteří se s ním svezou, na tom mohou být celkem dobře, ale na úkor druhých, ne díky vzájemné spolupráci. Guvernér alespoň farmil ostatní pro dobro své komunity, Negan jeden jen na sebe.